Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, ilçede faaliyet gösteren CP Standart Gıda şirketinde işverenin işçilere tek taraflı sözleşme imzalatmaya çalıştığını iddia ederek işçilerin isyan ettiği söyledi. İşverenin, işçilerin sözleşmeleri imzalamaması durumunda işten atmakla tehdit ettiğini öne süren Şahin, işçilerin sendikasız olduğunu belirtirken ‘CP çalışanları sahipsiz değil. Süreci takip ediyoruz ve yöneticilerle, çalışanlarla görüşüyoruz’ diyerek işçilere sahip çıktı. Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Şahin, şunları söyledi:

“CP Standart Gıda San. ve Tic. A.Ş de işveren avukatlarınca tek taraflı olarak düzenlenerek zorla işçilere imzalatılmak istenen sözleşme sonrası haklı olarak tüm işçiler ayağa kalktı. Çalışanlara ya sözleşmeleri imzalarsınız, ya da tazminatınızı verir işten çıkarırız tehdidiyle dayatılan sözleşmelere tepki büyük.

İşçilere rızaları dışında, onların fikirlerini bile almadan, imzalatılmak istenen sözleşmeler neyi içeriyor? CP A.Ş.’de ağırlıklı asgari ücretle eleman çalıştırılıyor.Şu an itibariyle üç ayda bir ikramiyede dahil edildiğinde çalışanların eline net 1.273 TL geçiyor. Asgari ücret 01.Ocak 2016’dan itibaren net asgari ücretin 1.300 TL olacağı kesinleşti. Bu durumda CP A.Ş.’de çalışanlar yılbaşından itibaren 1.300 TL ücret+ 435 TL (bir aya düşen ikramiye) olmak üzere toplam 1.735 TL net ücret alacak.

İşveren işçilere hak ettikleri bu ücreti vermek yerine Aralık ayında üç ayda bir ödediği ikramiyeyi ücrete ilave ederek 1.273 TL aylık net ücretle yeni yıla girmek istiyor. Peki işverenin bu düzenlemeden ve işçilere imzalatacağı sözleşmeden hedeflediği ne? Konu çok net. İşveren diyor ki, ‘ben senin ikramiyeni 31 Aralık 2015’den önce maaşına ilave etmezsem bir hafta sonra asgari ücret 1.300 TL olacak ve ben sana 1.735. TL net ücret vermek zorunda kalacağım. Oysa ben sana 1.300 TL + devletin senin verginde bana sağladığı avantaj kadar ücret vereceğim. Kısaca en fazla alacağın ücret 1.400 TL olmalı.’

Kısaca işveren diyor ki ben devletin asgari ücretteki iyileştirmeyi sana yansıtmayacağım. Bunun içinde senin önüne koyduğum sözleşmeyi imzalayacaksın. Ya da ben seni işten atacağım. En vahşi kapitalizmi bile uygulayan ülkelerde böyle bir dayatma olamaz. Sonuçta işveren işçinin sendikasız ve korumasız olmasını fırsat bilip bunu kullanıyor.

Sorun nasıl çözülecek? Öncelikle işveren bu sözleşmeleri tek taraflı imzalatmaktan vazgeçecek. Şu anda işverenlerin asgari ücret artışından ne yük alacakları açıklanmadı. Önce konu açıklık kazansın. Diğer taraftan beyaz et ihracatında Rusya krizi nedeniyle yaşananlar hükümetimizce telafi edilecek. Yani CP AŞ’nin mali yapısını bozan durumlar zaten bakan düzeyinde Milletvekilimiz Halil Eldemir tarafından takip ediliyor. CP çalışanları sahipsiz değil. Süreci takip ediyoruz ve yöneticilerle, çalışanlarla görüşüyoruz. CP bu krizi sabırla, sakinlikle, acele kararlar almadan atlatacak.

CP Standart Gıda San. Ve Tic. A.Ş Osmaneli’nin önemli şirketi. Sorunlarını bizzat belediye başkanı olarak takip ediyoruz. Milletvekilimiz bakanımıza ileterek problemlerin çözümü için uğraşıyor. CP A.Ş. çalışanları rahat olsunlar "tek taraflı sözleşmeleri tehditle imzalamasınlar" Türkiye hukuk devletidir, bir iki avukatın, bir iki profesyonel yöneticinin fazla pirim almak için çalışanlara karşı oldubittilerine müsaade edilmez.

Sonuçta CP Standart Gıda San. Ve Tic. A.Ş' de sorun tüm Osmaneli’nin sorunudur. İşveren çok acele ettiği ve yasal olmayan işçilerin ücretlerini aşağıya çekme düşüncesinden vazgeçmek zorundadır. Bizler ve milletvekilimizde, şirketin asgari ücretten ve Rusya pazarından uğradığı kayıpların telafisi için çalışmaya devam ediyoruz. İşçiyi tehdit etmek ve zorla sözleşme imzalatmak mümkün değildir.”

 

Editör: TE Bilişim