Hasan Güner
Çömlekçilik sanatıyla ilgili olarak devletten destek istediklerini belirten Kınıklı Çömlekçi Salim Yaşar, katıldığı eğitimle ilgili olarak şunları söyledi:
“Beni BEBKA davet etti. Tabii öyle bir teklif gelince ben de değerlendirdim. Ben 4 gün orada kaldım. Girişimcilik hakkında gerçekten çok bilgiler aldım. Ben böyle etkinliklere seve seve katılırım. En azından katıldığım etkinliklerde bir sürü yabancı insan var, onları tanıyorum, onların işleriyle ilgili bilgi alıyorum, kendi işimle ilgili bilgi veriyorum. Bir yerde kendi mesleğimi tanıtmak amaçlı yani.

“ÇÖMLEKÇİLİK TEHLİKEDE”
Benim mesleğim çömlekçilik, körelmeye bitmeye yüz tutmuş bir meslek. Bunu ben canlandırabilirsem tanıtabilirsem geride kalan nesle de miras bırakabilirsem, beni en çok mutlu eden odur yani. Geçenlerde YÖREX diye bir fuar vardı Antalya’da. YÖREX fuarında gerçekten çok iyi bir tanıtım yaptık. İlimizi tanıttık orada. Katılımcılar içerisinde Bilecik standına ödül verildi. Bunda da benim katkımın olduğunu düşünüyorum. Diğer arkadaşlarımın da katkıları vardır mutlaka. Ama ben orada ayrı bir canlı performans sergiledim.

“TOPRAĞA DÖNÜŞ VAR”
Çömlekçilik 2004 yılına kadar çok iyiydi. Siparişlerimiz çok fazlaydı. Ama 2004 yılında kriz girdi Türkiye’ye. Krize kadar köyde 75-80 atölye vardı. Herkesin avlusunda evinin altında bir atölye vardı. Ama şimdi atölye sayısı düştü 25’e. Bunların zaten 12 tanesi elle uğraşıyor, diğerleri kalıpla yapıyorlar.
Çömlekçilik çok azaldı. Bize destek verilmiyor. İlimizin yöneticilerinin bize destek vermesi gerekirken, hiç kimse alakadar olmuyor yani. El sanatı bunlar.  Ülke genelinde toprağa dönüş var, çanak çömleğe dönüş var. Antalya’daki bir haftalık fuardan sonra ben 2 yerden sipariş aldım.”


Editör: TE Bilişim