İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi ve Rehberlik Araştırma Merkezi tarafından “çocuk ihmal ve istismarı” hakkında bilgilendirme  programı düzenlendi.

Hayme Ana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen programa; rehberlik öğretmenleri, akademisyenler, Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ve ilgililer katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Tahsin Yazır,  “çocuk ihmali ve istismarı gibi çok önemli bir konuda bilgilenmek ve bilgilendirmek amacıyla biraraya gelen herkese çok teşekkür ediyorum. Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bu konuda elimizden gelen bütün gayreti sarfediyoruz. Bu kapsamda özellikle rehberlik öğretmenlerimize büyük iş düşüyor. Çok yararlı bir program olacağına inanıyorum ve tekrar gelen herkese çok teşekkür ediyorum”dedi.

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yazır’n ardından ise Cumhuriyet Savcısı Kerem Uçkan, çocuk ihmal ve istismarının yasal boyutu hakkında bilgilendirmelerde bulundu.  Yanlış anlaşılmaya yol açabileceği gerekçesiyle çocukların masumane, şefkatli bir şekilde dahi sevmekten çekinildiğini belirten Uçkan,  böyle bir ortamda olayın yasal boyutunun bir yana toplumda açtığı tahribatın çok daha önemli olduğunu vurguladı.

Çocuğa cinsel istismara yönelik 5237 sayılı yasanın ayrıntılarından bahseden Uçkan,  cinsel istismara veya sarkıntılığa uğramış çocukların yaşının küçüldükçe ceza müddetinin de arttığını dile getirerek, yasa gereği çocuğu cinsel yönden istismar den kişiler için 8-15 yıl arası hapis cezası olduğunu ifade etti.

Uçkan, “çocuğa yönelik cinsel istismar olayının yasal boyutu ve yaptırımlarının haricinde zor olan kısmı, gerçeği çocuğun ruh halini bozmadan ortaya çıkartmaktır. Olayın adli aşamasında rehberlik öğretmenleri ve pedegoglarla birlikte çalışıyoruz. Burada önemli olan diğer bir nokta da çocuğun dilinden anlamak. Müdahil olduğumuz davalarda da bazen gördüğümüz gibi çocukların hayal dünyası ile gerçeği ayırt edemediği durumlar da olabiliyor. Bu anlamda çözülmesi çok zor olan davalar olsa da herkesin önceliği toplumda açılan büyük yara. Özellikle ülke yöneticileri başta olmak üzere her kesimden insanın çocuk istismarı gibi çok ciddi bir konuda söylemlerine ve eylemlerine iki kat dikkat etmesi gerekiyor.”dedi.

Program, Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Fatih Hilmi Çetin’in “ihmal ve istismarın türleri , risk etmenleri ve belirtileri” ve  Akademisyen Aykut Günlü’nün “istismara maruz kalmış çocuk ve ergenlere müdahale” konularında yaptığı konuşmalarla sona erdi.

Editör: TE Bilişim