Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kırsal yatırımları desteklenmesi programı kapsamında il müdürlüğünün yüzde 50 hibe destekleri ile alınan makine ve ekipmanların hak sahibi çiftçilere dağıtım töreni düzenlendi.  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bahçesinde gerçekleşen törene Vali Yardımcıları Süleyman Deniz, Halil İbrahim Acır, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevine,  İl Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz, Muhtarlar Derneği Başkanı İlhami Çınar katıldı.


Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız tören açılışında konuşma yaptı. İl Müdürü Yıldız konuşmasında kırsal yatırımları desteklenmesi programı ile ilgili bilgiler verdi. Yıldız, kırsal yatırımları desteklenmesi programının gelişen teknolojiyi daha yaygınlaştırabilmek ve kullanabilmelerini geliştirmek adına bedenen ağır çalışan çiftçilerimizin iş gücünü hafifletmek, iş tasarrufu sağlamak, zamandan kazanmak, girdi maliyetlerini düşürerek ulusal ve uluslararası rekabet gücünü arttırma adına yapılan çalışmalardan birisi de kırsalı destekleme projesi olduğunu söyledi. Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:


"Bu projelerden %50 makine ekipman hibe desteği 2007 yılında çıkartılan bir yönetmelikle başlatılmıştır. 5 yıllık olan bu yönetmelik daha sonra 2011 yılında bir beş yıl daha uzatılarak 2015 yılı da dâhil olmak üzere devam edecektir. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı veya bakanlığımızın bir sistemine kayıtlı olan gerçek anlamda üreticilik yapan çiftçilerimizin bu desteklemelere başvurması ve her yıl belirlenen yönetmelik gereği hangi dönemde başvuracağı ve bu başvuru süresinin ne kadar olacağı konusu yönetmelikle belirlenmiş. Genelde Nisan, Haziran aylarında 30-45 günlük bir başvuru süresi var. Bu süre içerisinde başvuran çiftçilerimiz puanlama sistemine tabi tutuluyorlar ve bu puanlama sisteminde de hak eden çiftçilerimize alet ve ekipmanlarını aldıktan sonra %50 hibe desteği yapılmaktadır. 2007 yılında başlayan bul desteklemelerimize o gün başvuran 19 çiftçimiz vardı. Bu 19 çiftçinin 17'sine destekleme yapılmıştı. Bugün ise 2014 itibari ile 992 çiftçimiz başvurmasına rağmen 172 kişiye alet ve ekipmanlarını verebiliyoruz. Toplamda 710 bin lira bir destekleme veriyoruz. Bu sene ilk defa bahçe traktörü de bu sistemin içerisine dahil edildi. Normalde ülke genelinde 41 alet ve ekipman bu desteklemeye tabi tutuluyor ama takdir edersiniz ki her bölgenin kendine has ürünleri ve bu ürünlerin işlenmesi, haşatı, üretilmesi esnasında gereken alet ve ekipmanlar farklılık göstermektedir. Örneğin bir Karadeniz bölgesinde daha çok fındık ve fındıkla ilgili ekipman destekleme alırken, bir pamuk bölgesinde mivzer ve başka araçlar destekleme alırken bizler de taşra teşkilatlarına bakanlığımızın bırakmış olduğu ve bizlere vermiş olduğu yetki gereği normalinde öncelikle 3 alet ve ekipman olmak üzere toplam ilimizde 19 çeşit alet ve ekipmana destek verildi.


El traktörleri, bahçe traktörleri daha pahalı olduğundan müracaatları da çok oldu. Ama bakanlığımızın da bu konuda yönlendirmesi vardı. Daha fazla insanımız bundan faydalanabilsin diye ancak en yüksek puanı alan ve traktör için müracaat eden çiftçilerimizden her ilçeden birer kişiye verebildik. Dolayısıyla 8 bahçe traktörü, 46 pulvarizatör, 26 el traktörü ve ekipmanı, 36 mivzer, 23 dişli tırmık, 20 toprak firezesi, 9 çayır yonca biçe makinesi ve sıra arası çapa makinesi 4 adet olmak üzere toplam 172 alet ve ekipmanımızı 172 çiftçimize bugün gerek ilçelerde, gerek burada dağıtımını yapmış bulunuyoruz. 2014 yılı itibari ile şu ana kadar Bilecik'te 4141 çiftçimiz bu alet ve ekipman desteklemesinden faydalanmak için müracaat etti. Bunlardan 1164 çiftçimize toplamda 3 milyon 129 bin 136 lira destek vermiş oluyoruz. Devletimizin, çiftçimizin alım gücünü arttırabilmek ulusal ve uluslararası rekabet gücünü arttırabilmek, zamandan kazanılması, kaliteli üretim yapabilmesi, pazar isteklerine hitap edecek bir üretimi yapabilmesi için yapılan bu desteklemelerin çok yerinde olduğunu ve devam edeceğini, dağıttığımız ve dağıtacağımız bütün alet ve ekipmanların çiftçilerimize, Bilecik üreticisine hayırlı uğrulu olmasını temenni ediyorum.”


Bilecik İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız konuşması sonrasında hibe destekleri ile alınan makine ve ekipmanların hak sahibi çiftçilere verildi. Makine ve ekipman almaya hak kazanan Muhlis Şahin, Tülay Özmen, Yusuf Parlakdemir, Ali Nemni, İsmail Arıcı, Mustafa Kara, İrfan Bayrakçı ve Ayten Ergün'e törene katılan protokol üyeleri anahtarlarını teslim etti. Çiftçilere anahtarların ve ruhsatların teslim edilmesiyle birlikte tören sona erdi.


Editör: TE Bilişim