CHP Bilecik Milletvekili adayı Yaşar Tüzün, Osmaneli Ziraat Odası’nın Dünya Çiftçilik Günü dolayısıyla düzenlediği Sertifika Törenine katıldı.

Törene gelişinde Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver tarafından karşılanan Tüzün, AKP iktidarında bir tarım ülkesi olan Türkiye’nin dışa bağımlı hale getirildiğini, yapılan ithalatla Türk çiftçisi yerine yabancı ülkelerin çiftçilerinin desteklendiğini söyledi. Tüzün, gübreyi, ilacı, mazotu veresiye alan Türk çiftçisinin ise bankalara borçlarının şiştiğini, sulama nedeniyle gelen elektrik faturalarının çiftçimizi adeta çıldırma noktasına getirdiğini vurguladı.



Yurtdışından saman bile ithal edildiğini, tohumculukta tamamen yabancı tohumların kullanıldığını anlatan Tüzün, CHP iktidarında çiftçinin dünyayla rekabet eder hale geleceğini vurguladı.

Tüzün,  “Tarımda Yeniden Kendine Yeten Türkiye” için öncelikle çiftçiyi desteklemek amacıyla mazotta ÖTV ve KDVkaldırılarak,mazot fiyatının 1,5 TL’ye indirileceği müjdesini tekrarladı ve, “Diğer girdilerdeki vergi yükünü de hafifleterek çiftçiyi güçlü bir şekilde destekleyeceğiz. Çiftçimizin, köylümüzün yüzü CHP iktidarında yeniden gülecek” dedi. Tüzün, CHP’nin tarıma yönelik projelerini şöyle sıraladı:

. Tarım ve hayvancılıkta iç üretimi artırıp, ithalatı azaltacağız.



. Tarım teknolojilerinde dışa bağımlı olmaktan kurtulmak için özel tarım tekno-merkezleri kuracak, buralarda kamu, özel sektör ve üniversitelerin işbirliği içinde çalışmasını sağlayacağız.

. Tarıma dayalı sanayileri geliştirecek, Küçük Ölçekli Tarımsal Sanayi Siteleri, Organize Tarım Bölgeleri ve Organize Tarımsal Sanayi Bölgeleri kuracağız.

. İleri seracılık tekniklerinin yaygın kullanımı, tohumluk, gübre, ilaç ve verimliliği artırıcı diğer girdilerin akılcı kullanımı ve kalitenin geliştirilmesini destekleyeceğiz.

. Yüksek verimli ve kaliteli tohum ve damızlık hayvan üretip çiftçimize dağıtacak, üreticimizi dış ülkelere muhtaç olmaktan kurtaracağız.



YENİ BİR KIRSAL KALKINMA ANLAYIŞI

• Tarım üretiminin, başta turizm olmak üzere alternatif sektörlerle desteklendiği yeni bir modele geçişi sağlayacağız.

• Aile çiftçiliğini yeni sektörlerle entegre ederek, çağdaş kırsal kalkınma alanları yaratacağız.

• Büyük kentlere yakın kırsal bölgelerde, tarım ve ekolojik çeşitlilik siteleri ile botanik bahçeleri kurarak bu bölgeleri çekim alanları haline getireceğiz. 

• Hazineye ait arazileri, tarım üretimi potansiyeli açısından yeniden değerlendirecek, sınıflandıracak ve kademeli olarak üretime kazandıracağız.

• Uygun hazine arazilerinin, belirlenen ilkeler doğrultusunda tarım faaliyetlerinde kullanılmak üzere 49 yıllığına kiralanabilmesini sağlayacağız.

• Toprak toplulaştırmadaki kıstasları bölgesel farklılıkları ve ürün çeşitliliğini dikkate alarak belirleyeceğiz.

• Mera alanlarını ıslah edecek, meraların amacının dışında kullanılmasına izin vermeyeceğiz.

• Yeni üretim teknikleri ve yeni ürünler konusunda, çiftçilere görerek öğrenme olanağı sağlamak amacıyla uygulama bahçeleri, ahırları vb. alanlar kuracağız.

iftçilere ve küçük üreticilere, ziraat ve gıda mühendisliği başta olmak üzere gereken uzmanlık desteğini vereceğiz.

• Topraklarımızın kontrolsüz ve yasa dışı bir biçimde tarım araştırmaları için bir laboratuvar gibi kullanılmasına izin vermeyeceğiz.

• Toprak yapımıza uygun yerel tohumların geliştirilmesi için gen laboratuvarları kuracağız, bu konudaki kapasiteyi artıracağız.

• Tarım desteklerinde ve hibelerde doğal ve organik tarıma dönük üretim faaliyetlerine öncelik vereceğiz. 

• Üreticinin üründen elde edilen kârdan hak ettiği payı alması için pazarda tekelleşmenin önüne geçecek, adil rekabet koşullarını sağlayacağız.  

Tüzün, Osmaneli’deki törenden sonra Soğucakpınar köyüne giderek köylülerle sohbet etti. 

Editör: TE Bilişim