Kongre sürecinden geçerek Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Başkanı olarak seçilen Berna Pamukçu, ilk röportajını gazetemize verdi.

CHP Merkez İlçe Başkanı Pamukçu, kongre sürecinden Başkan seçilmeye, hedeflerinden yerel siyasette nasıl bir yol izleyeceğine kadar birçok sorumuzu yanıtladı.

“Bilecik tarihinde çok göz ardı edilemeyecek bir kongreydi”

Başkan Pamukçu, geçtikleri kongre sürecinde 201 delegenin 188’ini sandığa getirdiklerini belirterek göz ardı edilemeyecek bir kongre olarak değerlendirdi.

Başkan Pamukçu, diğer partili aday Melih Karaçam ile aralarında bir kırgınlık, küskünlük olmadığını kongrede demokrasi şöleni yaşadıklarını dile getirerek şu açıklamada bulundu:

“Kongre sürecinde biliyorsunuz ki ciddi bir katılım vardı. Biz 201 delegenin 188’ini sandığa getirdik, belki de CHP Bilecik tarihinde çok göz ardı edilemeyecek bir kongreydi, katılım ortalaması gerçekten yüksekti.

“Kaybettim diye partiye küsmek gibi bir şey olmayacaktır”

 Bu sürece biz diğer aday arkadaşımla birlikte, rakibim demiyorum partili bir arkadaşım Melih Karaçam. Seviyeli bir süreç geçirdik kendisiyle CHP’de, aynı şekilde birlik ve beraberlik içinde devam edeceğine inanıyorum. Ziyaretime de geldi kendisi, çiçeğimi de gönderdi, tebrik ziyareti de yaptı. Bu şunu gösteriyor biz ikimiz kongre sürecine girdik ama biz CHP’de bu süreci geçirdiğimiz için bize küsme, kırgınlık gibi durumlar veya seçimi kaybettim diye partiye küsmek diye bir şey olmayacaktır.

“Cinsiyet ayrımı olmaksızın bu partide siyaset yapıyoruz”

Kadın merkez ilçe başkanı olduğu için kendisine gelen çeşitli eleştiriler olduğunu fakat bunlara kulak asmadığını belirten Pamukçu,  “böyle duyumlar aldığım için kongre sürecinde kongre günü yaptığım açıklamada onu da dile getirdim. Kadından siyasetçi değil de kadından başkan adayı ya da başkan olur mu gibi bir eleştiri almıştım. Biz sonuçta Cumhuriyet Halk Partisi’nde siyaset yapıyoruz, bizde cinsiyet ayrımı olmaksızın bu partide siyaset yapıyoruz.

             “CHP’de siyaset yapan hiçbir üyenin kadın erkek ayrımı yapmaması lazım”

             Ben CHP’nin ilkeleriyle siyaset yapıyorum ve dışarıdaki eleştirilere, o dönemde çıkan söylentilere kulak astım mı, hayır asmadım ama cevabını gerektiği yerlerde vermem gerektiğini düşünüyorum. Bir kadın olarak göreve seçildim ve buradayım, Merkez İlçe Başkanıyım kadın olarak. Şunu söylemeye çalışıyorum içinde bulunduğumuz siyasi parti CHP, CHP’de siyaset yapan hiçbir üyenin kadın erkek ayrımı yapmaması lazım.  Bunu kabul etmek gibi bir şey söz konusu olamaz. Bu tür söylentiler çok geldi o yüzden kongredeki konuşmamda da kısa bir açıklama ile üzerinden geçtim” ifadelerinde bulundu.

 “Muhalefette artık sesimizi duyuracağız”

Ana muhalefet partisi olarak, CHP Merkez İlçe Başkanı olarak muhalefette artık sesimizi duyuracağız, bunun için sizlere söz veriyorum.”

“Özellikle kadınların aktif siyasette olmasını istiyorum”

Başkan Berna Pamukçu, kendisine yönelttiğimiz “CHP’de sizin görevinize ne düşecek, neler olacak?” sorumuzu ise  şu şekilde yanıtladı:

“Seçim sürecinden bugüne her zaman söylediğim bir şey var. CHP’de öncelikle ilk hedefim üye sayısını artırmak, kadın sayısını artırmak ve gençlerin sayısını artırmak. Yeni üye kazanımı için projeler üretmeye başladık, ilk toplantımızda da bunu değerlendirdik. Proje detaylarını netleştirdikten sonra paylaşacağız, özellikle kadınların siyasette aktif olmasını istiyorum. Bunun için elimden ne geliyorsa tüm örgütümle beraber her şeyi yapacağız. En önemli sorun CHP’de küskün kimsenin kalmamasını istiyorum, herkesi açık ve net bir şekilde en başından beri içinde bulunduğum süre boyunca partiye davet ediyorum, özellikle bir projemizi hayata geçirdik yavaş yavaş, Pazartesi günleri köylerden gelen partililerimizin çay ocaklarında, kahvelerde çay içmesinden ziyade parti binasına gelmelerini sağlıyoruz. İlk göreve geldiğimiz günden itibaren bunu gerçekleştirmeye başladık ama ilerleyen süreçlerde üyelere mesaj atarak bunları gerçekleştireceğiz, herkes CHP binasına gelecek ve küskün kimsenin kalmaması için elimizden ne geliyorsa yapacağız.”

“Siyaseti yapan herkesin bir hedefi olmalı”

Merkez İlçe Başkanlığı’na aday olma arzusunun nereden geldiğine yönelik sorduğumuz soruya ise Pamukçu, şu şekilde cevap verdi:

“Değişimin olması gerektiğini düşündüm”

Ben 2017’de Bilecik İlçe Örgütüne girdim, çalıştığım içinde görev aldığım süre boyunca evet sonuçta siyaseti ben hedef gözeterek yapıyorum, siyaseti yapan herkesin bir hedefi olmalı buna inanıyorum.  İçinde bulunduğum süre boyunca olumlu çok şey gördüm ama olumsuz da gördüm, bir değişimin olması gerektiğini düşündüm, partililerimizin bu taleplerinin olduğunu biliyordum, örgütümle beraber yerel seçim süreci geçirdik. Hep istiyordum evet benim burada İlçe Başkanlığı için bir şeyler yapmam gerekiyor İlçe Başkanı olmam için benimde bir yerden başlamam gerekiyor diye düşündüm. Bana göre siyasette aktif rol alan herkesin tabiki bir hedefi olmalı, hedefsiz bir siyasetçi olmamalı diye düşünüyorum.”

Başkan Pamukçu’nun “hedefsiz bir siyasetçi olmamalı” demesi üzerine Bilecik Belediyesi’nin AK Parti yönetimindeyken CHP’li İl Başkanları ve Merkez İlçe Başkanlarının gerekli şekilde muhalefet yapmamalarındaki sebebin o hedeflerinin olmamasından mı kaynaklandığı sorusunu yönelttik. Başkan Pamukçu, muhalefette eksik kaldıkları noktalar olduğunu kabul ederek şu yanıtı verdi:

“Baktığımız zaman öz eleştirimizi yapmak lazım bundan yanayım, muhalefette eksik kaldığımız yerler var mı, evet var, vardı da. Biz yine yapıcı olmak koşuluyla ana muhalefet partisi olarak şuan da muhalefetin tam olarak yapıldığını gördüm mü, evet gerekli dönemlerde biz muhalefet anlamında gerekeni yaptık ama şimdi her iki taraftanda bakmamız lazım.

“Hem yerelde, hem genelde gereken muhalefeti yapacağımızın garantisini veriyorum”

Hem yerelde, hem genelde muhalefet gerektiren her konuda elimizden gelen her şeyi ben ve örgütüm adına yapacağımın garantisini sizlere veriyorum. Zaten ilerleyen süreçte hep birlikte hareket edeceğimiz için sizlerinde desteği ile gerekli muhalefeti tabiki yapacağız, muhalefet partisi olarak yapmamızda gerekiyor zaten.”

CHP Merkez İlçe Başkanı Berna Pamukçu, “Bilecik’teki en önemli sorun ne sizce? Bir siyasi olarak neye parmak basmak istersiniz?” sorumuz üzerine, “yerelde istediğimiz bir başarı vardı, evet biz bunu aldık, Bilecik’te daha fazla halka dokunmamız gerekiyor” dedi ve şunları ekledi:

“Bir siyasi olarak değerlendirmem gerekiyorsa eğer bu koltuğa oturduktan sonra Bilecik’te uzun süredir beklediğimiz yerelde istediğimiz bir başarı vardı, evet biz bunu aldık, Bilecik’te daha fazla halka dokunmamız gerekiyor. Bizim yerelde aldığımız başarıyı genele de taşımamız için Bilecik’te biraz daha bizlerin halkla içiçe olması gerekiyor. Biz bunu 29 Aralık’ta kongre sürecini bitirdiğimizden beri parti binasında çok fazla durmadan dışarıdayız ve bu böyle devam edecek. Seçimi beklemeksizin halkla iletişim halinde olup, halka dokunmak için elimizden ne geliyorsa CHP için bunu yapacağız. Bu süreçlerde bazen eksik kaldığımız dönemler oldu mu evet öz eleştirimizi yaparsak oldu, bu bizim için hatamıydı, evet hataydı, şuan da bunu daha farklı, daha halkla iç içe, birlikte devam ettireceğiz.”

“Yenişehir yolu ile ilgili araştırmalarda bulunuyorum”

Başkan Pamukçu, 17 yıldır gündemden düşmeyen Yenişehir yoluna ilişkin sorduğumuz  “17 yıldır bitmeyen bir Yenişehir yolu var. Biz 12 yıllık arşivimize baktığımızda hiçbir İlçe veya İl Başkanı’nın demecini görmedik. Yenişehir yolu başlı başına önemli olan bir sorun, siz Merkez İlçe Başkanı olarak bir eleştiri veya bir öncülük yapacak mısınız?” sorusuna Yenişehir yolu ilgili araştırmalarda bulunduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Yenişehir yolu ile ilgili araştırmalarda bulunuyorum, gerekli doneleri elde ettikten sonra onunla alakalı bir açıklama yapmayı düşünüyorum. Hatta geçtiğimiz dönemde şöyle bir açıklama yapılmıştı hükümet tarafından “tüneller bize engel oldu” gibi bir açıklama vardı, evet aslında bu üzerinde çok durulması gereken bir konu, orada aslında bir tünel yokken bile tünellerden dolayı bu yolu tamamlayamadık gibi bir beyanda bulunmuşlardı. Binali Yıldırım bile “Yenişehir yolunun başına gelen pişmiş tavuğun başına gelmedi “ açıklamasını yapmışken, ben şuan gerekli donelerin benim elime geçmesini bekliyorum, o bilgileri sağladıktan sonra gerekli açıklamayı yapacağım.”

Editör: TE Bilişim