“ŞERİFPAŞA CAMİİ CEMAATİ TEPKİLİ”

CHP Meclis Üyesi ve CHP grup Söcüzü Seyfi Özgen, Belediye Meclisi’nin gündem dışı bölümünde Başkan Yağcı’yı soru bombardımanına tuttu.

Şerifpaşa Camii, Seven Pasajı ve Elmas Büfelerin akıbetini soran Özgen, CHP grubu olarak bir an önce karar verilip projelerin hayata geçirilmesi temenni ettiklerini belirtti.


 

“ŞERİFPAŞA CAMİİ CEMAATİ TEPKİLİ”

İlk olarak Şerif Paşa Camii’nin yapılacağı söylenen şekliyle şu anki halinin arasındaki farka dikkat çeken Özgen

“Geçen ayki meclis toplantısında “Şerifpaşa Camii’nin önündeki çalışmalarla ilgili bilgilendirmenizde, Şerifpaşa Camii’nin önünü koskoca bir yapıyla kaplıydı. Orayı biz komple açtık ve mevcut yol kotunun üzerine çıkan bir kot olmadan 170 metrekarelik tuvaletler ve abdesthane yapıyoruz” diyorunuz.

Yapım aşamasının son halini gördünüz mü?

Tuvaletlerin kapısı cami kapısı ile karşı karşıya ve yol kotundan yüksek. Cenaze namazlarında cemaatin sığmaması durumunda cemaatin gideceği bir alan yok. Ayrıca muhtarlık ve çay ocağı için yapıulan yapıların arkasındaki açık alan camiyi kapatıyor. Cemaatle yaptığımız görüşmelerde tepki gösteriyor” dedi.

SEVEN ÇARŞISI VE ELMAS BÜFE ALANINA DİKKAT ÇEKTİ

Özgen daha sonra ise Seven Çarşısı ve Elmas Büfe alanına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“17 ay önce yıkılıp bir türlü başlanılamayan Seven Çarşısına değinmek istiyorum. Sizin açıklamalarınızdan örnekler vereyim. 12 Temmuz 2016 tarihleridne yapılan belediye meclis toplantısında, Seven Çarşısının bir hafta içerisinde yıkılacağını ve 3 konsepti bir arada gerçekleştireceğinizi bu 3 konseptten birincisi şehrin otopark ihtiyacını çözmek, ikincisi şehrin bir meydanının olması  üçüncüsü de şehrin en kıymetlisi ticaret anlamında en önemli noktalarından birisi olduğunu belrttiniz. “Seven Çarşısı beledyemiz açısından büyük bir imkandır. Bu imkanı şehrin potansiyelinden yoksun etmemek lazım. Burada 1000 m etrekare bir alan üzerinde bir ticari alan düşünüyoruz. Bu 3 olayı gerçekleştirrecek bir proje çalışması üzerinderyiz. Bu yılsonuna kkadar buranın ihalesini yaparak yapısal anlamda inşaatına başlamayı düşünüyoruz.”dediniz.

7 Şubat 2017 tarihli Belediye Meclis toplantısında da meydan, “Otopark, ticaret alanı hepsi bir arada olacak bir düzenlemeyi oluşturmamız gerekiyor ve bu düzenleme çerçevesinde belirgin çalışmaları yapıyyoruz. Belediye başkanı olark samimiyetle söylüyorum belediye olarak kendimiz yapmayı düşünüyorduk ama yatırım noktasında, paraya dönüşüm noktasında zaman uzarsa diğer yatırımlarımızdsa da sıkıntı olabilir düşüncesiyle pratik düşünrek kat karşılığı vebenzeri tarzdaki inşaat tarzı şeklinde bir ihale süreci de  yapmayı uygun gördük.” dediniz

MADEM Kİ BİR ŞEY YAPMAYACAKTINIZ, SEVEN ÇARŞISI’NI NEDEN YIKTINIZ?

Şimdi buradan size şunları söylemek istiyorum. 13 senden beri belediye başkanlığı yapıyorsunuz. Böyle önemli bir projeyi neden son döneme bırakıyorsunuz?  17 aydan beri madem ki bir şey yapmayacaktınız, Seven Çarşısı’nı neden yıktınız?

Yapılması konusunda STK’ların, halkın, kamuoyunun fikrini neden almıyorsunuz veya neden anket çalışması yapmıyorsunuz?

“ESNAFLARIMIZIN MAĞDUR OLDUKLARIUNIN FARKINDA MISINIZ?”

Belediyenin 17 aylık kira gelir kaybı yaklaşık 500.000 TL civarında. Bu gelir kaybını kim karşılayacak? 17 aydan beri ili,mizin merkezinde kötü bir görüntüye sahip çarşısının ilimizin imajını kötü etkilediğini farkına ne zaman varacaksınız? Bu çarşıda ticaret yapan esnaflarımızın mağdur olduklarıunın farkında mısınız? Aynı şeyler Elmas Büfe alanının olduğu bölgeler için de geçerli. Burası için de aynı şeyleri söylememiz gerekiyor.

CHP grubu olarak bir an önce karar verilip projelerin hayata geçirilmesi temennimizdir.”

BAŞKAN YACI “İLGİLİ DÜZENLEMELER YAPILACAK”

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ise ilk olarak Şerif Paşa Camii ile ilgili olan iddialara yanıt verdi. Şerif Paşa Camii’ni kendisinin de incelediğini belirten Başkan Yağcı, gerekli düzenlemelerin zaman içerisind egerçekleştirileceğini, kimsenin endişe etmemesi gerektiğini belirtti. Başkan Yağcı şöyle konuştu:

“Şerifpaşa Camii’ni gittim, gördüm ve inceledim. Yaklaşık 170 metrekare bir alanı kapsayacak bir abdesthane yaptık. Abdesthanenin kapısı tabi ki camiye bakacak. Yoldan gelecek olan kişi tabi ki terliğiyle gelmeyecek. Bizim abdesthaneyi koyduğumuz yer Cuma namzlarında ve cenaze namazlarında kullanılan alanının 1,5-2 metre daha gerisinde. O gün ne diyorsam bu gün de aynısını söylüyorum. Eğimden kaynaklanan kot farklılıkları olabilir ama biz daha yol düzenlemelerini yapmadık. Kotlar için de yeni düzenlemeler yapılacak. Şu anda kara beton halinde olduğu için caminin önünde bir set varmış gibi görünüyor. Fakat bununla ilgili düzenlemeler de yapılacak.  Özeleştirri olarak şunu söylelyim, belki bir 50-60 cm kadar cami tarafına giren cemaatin merdiven basamağı olmadan hafif bir eğim verilerek tuvaletleri belki bir 50-60 cm daha alınabilridi. Arkadaşlar da o eğimin olması halinde 2 tane lavabonda, 1 tane tuvalletten fedakarlık etmemiz gerekirdi gibi bir düşünceleri var.”

“SEVEN ÇARŞISI İÇİN BİR TALİPLİ ÇIKMAZSA YİNE BAŞKA BİR UYGULAMAYA GİDECEĞİZ”

Başkan Yağcı daha soınrasında ise Seven Çarşısı ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi:

“ Öncelikle neden Seven Çarşısı’nı son döneme bıraktığımı söyleyeyim. Belediyecilikte öncelikli meseleler vardır. Biz öncelikle şehrin olmazsa olmaz işlerini giderdik. Şimdi yeni bir şehir merkezi oluşturma çabasındayız. Yine söylediklerimin arkasındayım. 15 Temmuz hain darbe girişimi gidişat sürecini etkiledi, tüm piyasalarda bir durgunluk yaşandı.

Seven Çarşısı için bir talipli çıkmazsa yine başka bir uygulamaya gideceğiz.Biz hiçbir zaman bir işe bir projeyle çıkmadık.  Belediyemizin kendi yapacağı bir formülle oradaki sorunu çözeceğiz. “

Editör: TE Bilişim