23 Nisan Ulusan Egemenlik ve Çocuk Bayramının 94. Yılı kutlaması dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi ve Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk anıtına çelenk bıraktı. Sabah saatlerinde Valilik ve Bilecik Belediyesinin düzenliği etkinlikten sonra CHP ve ADD alternatif bir tören düzenledi. Törende, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler adına 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu ve arkasından İstiklal Marşı okundu.  

Törende, CHP Bilecik İl Başkanı Çağatay Karaahmet bir konuşma yaptı. Konuşmasında Bilecik halkının Ulusal Egemenlik bayramını kutlayan Karaahmet, Bilecik Belediyesinin düzenlediği bayram etkinliklerini sert bir şekilde eleştirdi. Karaahmet, “Sakallı, cübbeli, kafasında takkeli, çocuk oyuncaklarıyla, animatörleri ile kutlanacak bir gün değildir. Bugünü bu şekilde kutlayan Bilecik Belediyesini, bunu organize edenleri kınıyorum.” diyerek tepkisini gösterdi. Yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri üzerine de konuşan Karaahmet, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderme yaparak “Biz sana bu egemenliği vermeyeceğiz, sen bu memlekette Cumhurbaşkanı olamayacaksın.” ifadelerini kullandı. CHP Bilecik İl Başkanı Çağatay Karaahmet’in konuşmasının tamamı şöyle:


  CHP İl Başkanı Çağatay Karaahmet:

 “Bu bayramı ben içime sindiremiyorum”    

“23 Nisan Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı tarihtir. Verilen onurlu mücadelenin sonrası, kanla kazanılan, süngüyle kazanılan milli mücadelenin sonucunda egemenliğin tescil edildiği bir tarihtir. Yani ulusun kendi kaderini çizdiği bu topraklarda kendi egemenliğini ilan ettiği ve bu egemenliği de yetişecek Türk çocuklarına ve Dünya çocuklarına, Dünyada eşi benzeri olmayacak şekilde armağan ettiği bir tarih. Çocuk gösteriyle geçiştirilebilecek, yoğurt yemeyle, yumurta yarışıyla, sandalye kapma yarışıyla geçiştirilebilecek bir tarih değil. İşte Bilecik Belediyesenin kutladığı 23 Nisan kutlamasını görüyorsunuz. Büyük alanlardan dar alanlara, dar alanlardan da çocuk yarışmalarına indirgenmiş bir bayram. Bu bayramı ben içime sindiremiyorum. Milli egemenliğimizi hiçbir diktatöre, hiçbir siyasi yapıya, hiçkimseye devretmiyoruz, devretmeyeceğiz.  Alamayacaksın egemenliğimizi, bu milletin başına diktatör olamayacaksın. Bu insanların yaşantısıyla, bu insanların ilişkileriyle, bu insanların kurulu düzeniyle, bu Cumhuriyetle oynayamayacaksın. Sen Cumhurbaşkanı olma hevesiyle, istediğin seçimle, hile ile hurdayla, parayla, pulla, makarnayla, pilavla, pirinçle birinci çıktın. Biz sana bu egemenliği vermeyeceğiz, sen bu memlekette Cumhurbaşkanı olamayacaksın. Süngüyle alınan bu topraklar, mücadele ile alınan bu milli egemenlik, sana teslim edilmeyecek. Bunun bekçiliğini yapmaya CHP devam edecek.  Sakallı, cübbeli, kafasında takkeli, çocuk oyuncaklarıyla, animatörleri ile kutlanacak bir gün değildir. Bugünü bu şekilde kutlayan Bilecik Belediyesini, bunu organize edenleri kınıyorum. Toplum içinde sinsice yaymaya çalıştıkları şeriat özlemi bugünde belli oldu. Çocuklara gösterdikleri kuklalarda sakallı, sarıklı, takkeli kılık kıyafet devrimine aykırı, modern topluma, Türk toplumuna aykırı kuklalarla çocukları eğlendiriyorlar. Dolayısıyla bizler Cumhuriyet Halk Partililer aydın, çağdaş, Atatürk yolunda yürüyen Türk halkı milli egemenliğini hiçbir zümreye, hiçbir siyasi yapıya, hiçbir diktatöre devretmeyecektir. Hepinizi milli egemenlik bayramını kutluyorum.”  

  

Köse: “Egemenlik Bayramını kutlanırken, ulusalcılığın törpülendiğini, bayramların yasaklandığını görüyoruz.”

CHP Bilecik İl Başkanı Çağatay Karaahmet’in konuşmasının ardından ADD İl Başkanı Feyzi Köse bir konuşma gerçekleştirdi. Köse açıklamasında 23 Nisan gününü “milli iradenin hâkim olduğu bir gündür” diyerek ulusal egemenliğin önemine vurgu yaptı. Son yıllarda ulusalcı ve Atatürkçülerin baskı gördüğünü belirten Köse, “Egemenlik Bayramını kutlanırken, ulusalcılığın törpülendiğini, bayramların yasaklandığını görüyoruz.” dedi. ADD İl Başkanı Feyzi Köse’nin konuşmasının tamamı şu şekilde:

 “23 Nisan 1920 Türkiye Büyk Milelet Meclisinin kurulduğu, milli iradenin hâkim olduğu bir gündür. 1 yıl sonra, 1921 yılının 23 Nisanında savaşta yetim ve öksüz kalan çocuklarımızın elemleri, kederleri paylaşılması amacıyla dünyada ilk defa bir ülke Ulusal bir bayramı çocuk bayramı olarak ilan etmiştir. Türkiye’den başka dünyada ikinci bir ülkede bu uygulama yoktur. Çağatağ başkan bu günün anlamını çok güzel ifade etti. Kutlanmak istenenle kutlanılanın farkını çok güzel bir şekilde anlattı. 2013 yılının 23 Nisanında, Ankara’da çok büyük bir kalabalık 23 Nisanın yıl dönümünde Milli Merkez’i oluşturdu. Milli Merkez, Türkiye’deki tüm Atatürkçülerin, tüm vatanseverlerin ortak bir paydada, ‘Atatürk’te birleştik’ diyenlerin bir çatı örgütüydü. Bu çatı örgütü sadece ve sadece ulusalcı, Atatürkçü insanların biraraya gelmesini öneriyor. Bugün Milli Merkez’inde kuruluşunu yıldönümüdür. Dolayısıyla bizler Egemenlik Bayramını kutlanırken, ulusalcılığın törpülendiğini, bayramların yasaklandığını görüyoruz. Be bunu içimize sindirediğimiz için alternatif kutlamalar yapıyor, evcut iktidarı protesto ediyoruz. Buraya katılan tüm yürekli arkadaşlarımızın, Atatürkçülerin bayramını kutluyorum. Biz Atatürkçüler olduğu sürece bu bayrak dalgalanmaya devam edecek, cumhuriyet ayakta duracaktı. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.”         

  

Editör: TE Bilişim