Barış Eren

CHP Bozüyük İlçe Başkanı İhsan Esel, Bozüyük’te günlerdir tartışma konusunda olan Cumhuriyet meydanının ikinci kez kamulaştırıldığı iddiasıyla ilgili olarak bazı belgeler açıkladı.

Esel, ilçe teşkilatında düzenlediği basın toplantısında, "Sadece belediye ve Ziraat Bankasının arşiv yetersizliğine sığınarak, tapudaki 1976 tarihli kamulaştırma şerhinin görünmesine rağmen mükerrer kamulaştırma yapılması skandaldan öte bir olaydır" dedi.

40 yıl önce hükümet meydanı oluşturmak için tapunun Kasımpaşa Mahallesi 276 ada parsellerinde kamulaştırma yapıldığını, süreç sonunda kamulaştırmanın kesinleştiğini ve kamulaştırılan parsellerin tapuda tescil edilmesinin, kamulaştırma sürecinin tamamlayıcı bir işlemi olmadığını anlatan Esel, şunları söyledi:

“5.3.2015 tarihli basın açıklamamızda; Cumhuriyet meydanındaki mükerrer kamulaştırma skandalı hakkında elimizde belgeler bulunduğunu, Belediye Başkanlığınca açıklama yapıldıktan sonra belgeleri paylaşacağımızı duyurmuştuk. Açıklamalarımızda ileri sürüldüğü gibi karalama, hakaret, çamur atma anlamını taşıyacak sözler bulunmamaktadır. Açıklamamız tamamen teknik ve belgeye dayalıdır. Belediye Başkan Yardımcısı sn. Hayrettin Eldemir’in basın açıklamasında, bu belgelerin Belediye Başkanlığından yapılacak olan açıklamadan sonra paylaşılacak olması şantaj olarak değerlendirilmiştir. Halbuki 05.03.2015 tarihinde yaptığımız basın açıklamasında dile getirdiğimiz gibi; Belediye Başkanlığından bir açıklama geldikten sonra belgeleri paylaşacağımızı bildirme nedenimiz, Belediye Başkanlığına saygısızlık yapmamak anlamında bir açıklama beklememizdendir. Şantaj gibi bir amaç asla söz konusu değildir. Ayrıca sözü edilen belgeler Belediye Başkanlığınca bizden talep edilse idi, hiç tereddütsüz bu belgeleri kendilerine vermeye hazırdık. Bugünkü açıklamamızda elimizdeki belgeleri dosya olarak tüm basın mensuplarına ayrı ayrı sunuyoruz. Bu belge dosyasının bir örneğini de basın toplantımızın ardında Belediye Başkanlığına da ileteceğiz. 40 yıl önce Hükümet Meydanı oluşturmak için tapunun Kasımpaşa Mahallesi 276 ada parsellerinde kamulaştırma yapılmıştır.”

1976 yılında yapıldığı belirtilen kamulaştırma işlemiyle ilgili olarak bazı belgeler açıklayan Esel, şöyle devam etti:

“Kamulaştırmanın yapıldığı dönemdeki 6830 sayılı yasa uyarınca kamulaştırma süreci şöyledir:

İlgili kamu kurumunun kararı,(encümen). Bedelin bankaya yatırılması (banka yazısı). Kamulaştırmaya itiraz varsa mülk sahibinin itiraz davası açması,(Danıştay). Bedele itiraz varsa bedel artırımı (tezyidi bedel) davası açılması,(Asliye Hukuk Mahkemesi). Dava açma sürelerinde dava açılmaması veya açılan davaların sonuçlanması ile kamulaştırma işlemi kesinleşmiştir. Kamulaştırılan parsellerin tapuda tescil edilmesi kamulaştırma sürecinin tamamlayıcı bir işlemi değildir. Şimdi kamuoyuna siz değerli basınımız aracılığı ile 276 adada 40 yıl önce yapılan kamulaştırmanın belgelerini yukarda ki işlem sırası ile sunuyoruz. Bu belgeler Belediye Başkanının Şubat ayı başında yaptığı bizleri suçlayıcı açıklaması sonrasında, yaptığımız araştırmalarda elde edilmiştir. Bu belgeleri tek tek açıklıyoruz. Bu açıklama sırasında belgelerde adı geçen şahıs isimlerini asla kullanmayacağız. Belgeleri Sayın halkımızla paylaşma şeklini siz sayın basın mensuplarının takdirine bırakıyoruz.  Ancak belgelerin kamuoyu ile paylaşılması sürecinde tamamı aramızdan ayrılan hak sahiplerinin isimlerinin anılmasının uygun olmayacağını da düşünmekteyiz. Sizlere sunduğumuz dosyanın 1. Belgesi Belediye Encümeninin 24.10.1975 tarih 299 sayılı kararıdır. Kararda; Cumhuriyet Meydanının kuzeyinde kalan ve mükerrer kamulaştırma yapıldığını ileri sürdüğümüz 276 adada bulunan parsel sahiplerinin isimleri, takdir olunan bedeller de yazılarak kamulaştırma kararının alındığı açıktır. 2.belge; Ziraat Bankası Bozüyük Şubesinin Belediye Başkanlığına yazdığı 8.3.1976 tarihli 378/8 sayılı yazısıdır. Bu yazıda; mükerrer kamulaştırmaya konu olan 276 ada bulunan parsel sahiplerinin adı ve adlarına ödenecek paraların tutarları belirtilmiş, toplam bedelin Belediye hesabından alınarak geçici hesaba aktarıldığı ve talimatla hak sahiplerine ödeneceği açıklanmıştır. 3. Belgemiz 3 adet mahkeme kararıdır. Bu kararlarda Bozüyük Asliye Hukuk Mahkemesinde 276 Adada bulunan Parsel sahiplerinden bazılarının bu parseller için yatırılan kamulaştırma bedellerini az buldukları için dava açtıkları görülmektedir. Yine bu kararların gerekçe kısmından hak sahiplerinin,  Danıştay’a kamulaştırmanın iptali davası açtıkları ve davaların red edildiği anlaşılmaktadır. Belgeler incelendiğinde, Mülk sahibince,  Danıştay’da kamulaştırma işleminin iptali için dava açılmaması ya da açılan davanın red edilmesi ile kamulaştırma işleminin kesinleştiği tartışmasız gerçektir. Belediye Başkanlığının açıklamalarında, ısrarla ve yanlış olarak belirtildiği gibi taşınmazların tescili kamulaştırma işleminin geçerlilik koşulu değildir. Belediye Başkanlığınca yapılması gereken; yeniden kamulaştırma işlemi yapmak değil,  tescil davası açmaktır.  

Yapılan açıklamada; adı geçen parseller için ödeme yapılacağının, şu anda görev yapan Belediye Meclisinde görüşüldüğü ve üyelerin oy birliği ile yeniden ödeme yapılmasına karar verildiği söylenmiştir. 4.Belge olarak 01.09.2014 tarihli Belediye Meclisinin 5. Gündem maddesini ve 98 numaralı kararını sunuyoruz. Görüleceği üzere; Belediye meclisinden Belediye Başkanlığınca kamulaştırma için borçlanma yetkisi istenmiş ve oy birliği ile borçlanma yetkisi verilmiştir. Gündemde, kararda ve görüşmelerde Cumhuriyet meydanında kamulaştırmanın yeniden yapılacağı belirtilmemiştir. Olayın gündeme gelişi ve karara yansıması Belediyemizin kamulaştırma yapmak üzere borçlanma yetkisi istemesidir. Bu istek Belediye Meclis üyelerimizce Son derece iyi niyetle değerlendirilmiş, Belediye Başkanlığına kamulaştırma yapmak üzere borçlanma yetkisi verilmiştir. Sunduğumuz belgeler ile kamulaştırmanın 1976 yılında yapıldığı net olarak anlaşılmaktadır. Tarafımızdan amatörce bir çalışma sonucu elde edilen bu belgelere Belediye Başkanlığının elinde bulunan yetki ve imkanları ile ulaşması mümkün iken, Sadece Belediye ve Ziraat Bankasının arşiv yetersizliğine sığınarak, tapudaki 1976 tarihli kamulaştırma şerhinin görünmesine rağmen mükerrer kamulaştırma yapılması skandaldan öte bir olaydır. Sonuç olarak; belgeler ile kesin olduğu anlaşılan mükerrer kamulaştırma işleminde Belediye Başkanlığının kötü bir amaçla hareket ettiğine inanmak istemiyoruz. Sayın Belediye Başkanımızın gerekli incelemeleri yapacağını ve yanlış işlemden döneceğini umut ediyoruz.”

Konuyla ilgili olarak Belediye Başkan Yardımcısı Hayrettin Eldemir, CHP ve MHP’nin Cumhuriyet meydanının ikinci kez kamulaştırıldığı iddialarıyla ilgili olarak  “Kamulaştırma işlemine başlanılmış, tapu belediyenin üzerine geçmediğinden ötürü sonuç itibariyle mülk vatandaşın üzerinde gözükmektedir” diyerek, zamanında yapılan hataların kendilerine mal edilmeye çalışıldığını ileri sürmüştü.

Basın toplantısında, CHP’li meclis üyeleri ve partililer de hazır bulundu.

İşte o belgeler:

















Editör: TE Bilişim