Demokrat Parti Belediye Başkanı adayı Sezai Balta, yanındaki heyet ile birlikte gazetemize ziyaret gerçekleştirirken, seçim sürecine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Demokrat Parti olarak seçime ittifaksız girdiklerini söyleyen Başkan Adayı Sezai Balta, 4 ay öncesinden CHP ile olması için uğraştığı ittifak görüşmelerinden bahsederken sert söylemlerde bulundu.

“Tüm Belediye Başkanı adayı arkadaşlarıma başarılar diliyorum”

Başkan Adayı Sezai Balta, seçime giren tüm Belediye Başkanı adaylarına başarılar dileyerek, “biliyorsunuz 31 Mart’ta ülkemizde yapılacak Mahalli Seçim var. Bizde Bilecik Demokrat Parti olarak bu seçimlere katılma kararı aldık. Ben bu vesile ile bugüne kadar Bilecik’te görev yapmış tüm Belediye Başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Ayrıca bu seçimde aday olmuş tüm Belediye Başkanı adayı arkadaşlarıma, İl Genel Meclisi Üyesi arkadaşlarımıza, Belediye Meclisi Üyesi arkadaşlarıma da başarılar diliyorum. İnşallah Bilecik için güzel ve temiz bir seçim olur” dedi.

Bilecik’te Mahalli İdareler seçimlerinde ittifak olur anlayışıyla hareket ettik”

16 Nisan Anayasa referandumundan sonra Bilecik’te ‘Hayır’ çıktığını ve bunun bir blok olması gerektiğine inandıklarını söyleyen Başkan Adayı Sezai Balta, referandum sonrasında ittifak olur anlayışıyla hareket ettiğini söylediği açıklamasında, “Mahalli Seçimlerde Demokrat Parti olarak tüm Türkiye’de genel merkezimiz bağımsız olarak seçime girme kararı aldı ama biz Bilecik’in özel şartlarından dolayı ve kamuoyunda oluşan beklentilerden dolayı bu seçime dirsek teması anlamında kendimizi destek verme durumunda hissettik.

Biz 16 Nisan referandumu sonrasında CHP İl Başkanı Metin Yaşar Bey ile görüşmemizden sonra Bilecik’te Mahalli İdareler seçimlerinde ittifak olur anlayışıyla hareket ettik. CHP İl Başkanına sürekli mahalli seçimlerde birlikte hareket edelim anlayışını hep kendisine aktardım. Biz bunu söylerken de CHP’nin ana muhalefet partisi olarak başı çekeceğini biliyorduk. Yani Bilecik’te bir belediye başkanı adayı çıkarsa bunun CHP’den olacağını kabul etmiştik ama Belediye Meclisi’nde mutlaka ittifak yapalım düşüncesindeydik. Diğer ittifakta yer alacağını düşündüğümüz partilerle de bu konuda görüşmelerimiz oluyordu, buda yavaş yavaş olgunlaşıyor du”dedi.

“Gerekirse Yaşar Tüzün, Belediye Başkanı adayı olsun dedim”

CHP Belediye Başkanı aday adayı olan isimlerin kamuoyunu tatmin etmediğini aktaran DP Belediye Başkanı Adayı Sezai Balta; “Bilecik’te CHP’den aday adayı olan Belediye Başkanı adayları kamuoyunu tatmin etmiyordu. Ben bunun neticesinde şunu söyledim. Gerekirse Yaşar Tüzün Belediye Başkanı adayı olsun, ben Yaşar beyi bundan 4 ay öncesinde aradım. Yaşar beye dedim; bakın partinizle ilgili bazı aday adayı arkadaşların kamuoyunda isimleri var. Tamam, önseçim yapacaksınız ama benim gördüğüm kadarıyla bu arkadaşlarla netice almanız biraz zorlaşır dedim. Daha başka arkadaş bulamazsak, gerekirse siz geleceksiniz başımıza Belediye Başkanı Adayı olacaksınız bizde arkanıza düşeceğiz bu seçimi hep birlikte yapacağız dedim. Sonrasında “şu anda benim misafirlerim var size dönüş yapacağım ben” dedi, ondan sonra Yaşar Bey bu konu ile ilgili beni hiç aramadı”dedi.

Semih beye, Biz Demokrat Parti olarak Bilecik’te ittifak olmasını arzu ediyoruz dedim”

“Bu arada ismi zikredilen Semih Şahin beyin aday adayı olacağını duyduk ve sevindik. Birde CV’nin de kabarık olması bizi mutlu etti. Semih bey, CHP’de yapılacak olan önseçimden çıkar diyorduk ve beklediğimiz gibi de oldu, sonrasında da Semih Bey ile benim bir görüşmem oldu. Semih beye dedim ki: “Önseçimi aldınız, memnun olduk. Biz Demokrat Parti olarak Bilecik’te ittifak olmasını arzu ediyoruz.” kendiside benimle aynı dileklere katıldı. Bu söylediğim olaylar 3-4 ay önceki olaylar. Bizde ittifak olur anlayışıyla partililerimize bunu söyledik. Hiç bir şekilde Belediye Başkanlığı içinde çalışma yürütmedik bu nedenle. Biz hep ittifaka kendimizi hazırlıyorduk. İlk Semih Bey ile yüz yüze görüşmemizde de bana dedi ki: “sizin partinizi ziyaret etmek istiyorum, bizde, “memnun oluruz” dedik.

Semih bey de partimizi ziyaret ettiklerinde Demokrat Parti ile birlikte mecliste birlikte olmak istediklerini söylediler. Bizde bu süreçte partimizden 2 arkadaşımızın isimlerinde karar kıldık ve kendilerine verdik. Metin Başkan, bu konuda bu isimleri partisine ileteceğini söyledi, sıralama konusunda da net bir şey olmadığını söylerken bizden de İl Genel Meclisi üyesi çıkartmamamızı istedi. Bu arada Belediye Başkanı Adayı Semih Şahin beyi de telefonla birkaç defa aradım, bu görüşmeler sonrasında bana Semih Bey, “Sezai Başkan, siz bu isimler üzerinde duruyormuşsunuz ama bu isimler bizde kabul görmüyor dedi.”

“Bunu kendimize bir hakaret olarak düşündük”

Konuşmasının devamında Belediye Başkanı Adayı Semih Şahin’in sarfettiği bu sözlerin partisinin kurumsal kimliğine yönelik olumsuz bir söylem olarak algıladıklarını aktaran Sezai Balta, “bu konuşmadan sonra biz bunu kendimize bir hakaret olarak düşündük. Biz o isimleri parti olarak önermişiz. Partimiz sadece orada arkadaşlarımızı vermedi, kurumsal kimliğini de ortaya koydu. “Uygun görmüyoruz” dediklerinde kurumsal olarak bu laf partimize de gelmiş oldu.

“Yaşar bey bize siz bilirsiniz dedi”

Bunun üzerine İl Başkanı Metin beye tekrardan gittim.Bizim adaylarımız kabul görmemiş, biz adaylarımızı geri çekiyoruz” dedim. Niçin diye sormadı ve Metin Yaşar bey bana, “Siz bilirsiniz” dedi.”

“Benim bu süreçte bir tek yatağı yorganı alıp CHP’nin önünde yatmadığım kaldı”

Bu süreçte Cumhuriyet Halk Partisi’nin bizimle olan ittifak konusunda samimi olmadıklarına inanmaya başladım. Bu 3-4 aylık süreçte hep arayan giden, arkasını takip eden hep biz olduk ama karşı taraftan bize sağlıklı bir dönüş gelmedi. Yani benim bu süreçte bir tek yatağı yorganı alıp Cumhuriyet Halk Partisi’nin önünde yatmadığım kaldığı neredeyse. Biz artık dedik ki: kumpasla karşı karşıyayız, baktık ki artık bu iş olmuyor, “biz kendi Belediye Başkanı adayımızı çıkartıyoruz” dedik. Bizim bir gecede adaylık olayımız kesinleşti ve ben aday oldum. Bu kamuoyuna yansıyınca, bize o güne kadar gelmeyen telefonlar gelmeye başladı, beni Pazartesi akşamı Milletvekili Yaşar Tüzün bey aradı, Yaşar bey, “Sezai Başkanım, bunu halledelim, düzeltelim yönünde konuşma” yaptı. Bende ona sayın vekilim biz daha 4 ay önce arayıp gerekirse başımıza siz geçin, sizin arkanıza düşelim, adayımız siz olun demedim mi dedim. “Dediniz ama, bir şekilde bir iletişim kopukluğu oldu, yapamadık, siyasette bir akşamda çok zamandır, daha önümüzde vakit var” dedi. Yani bizim adaylıktan vazgeçmemize ısrar etti, hatta “genel başkanı arayayım” dedi.” Arayabilirsiniz ama bizim şahsen böyle bir eğilimimiz ve niyetimiz artık yok” dedim.

“Böyle bir süreci sağlıklı yönetemeyen bir yönetim, bir belediye başkanı adayı Belediye’yi nasıl yönetecek?”

Onun haricinde o gece 15-20’ye yakın telefon geldi bana. “Ne olur bu işten vazgeçin” diye, biz Demokrat Parti olarak 73 yıllık bir siyasi vizyonuz. Ben buradan çok açık ve net bir şekilde şunu söylemek istiyorum, böyle bir süreci sağlıklı yönetemeyen bir yönetim, bir belediye başkanı adayı belediyeyi nasıl yönetecek? Yarın eline imkan verilse devleti nasıl yönetecek? Yani daha siz bu süreci yönetemediniz, ben bu konuda İYİ Parti ve Saadet Partisi’ni de sürekli daha olumlu ittifak yapılması için onları da zorladım.

“Bozulan bir oyun varsa bunun bozanı biz olmadık”

Bu saatten sonra ortada bir oyun varsa, biz hangi oyunu bozan olmuşuz? Onu merak ediyoruz ve cevaplandırılmasını istiyoruz? Ben gerekirse kamuoyunda bu konuda Sayın Milletvekili ile, Sayın Belediye Başkanı Adayı ile, Sayın İl Başkanı ile birebir görüşmeye ve konuşmaya da hazırım, bozulan bir oyun varsa bunun bozanı biz olmadık, bizim bugün bu taleplerimize hiçbir şekilde cevap vermeyen insanlar, şimdi kamuoyunu tatmin etmek için suçu bizim üzerimize yönlendirmeye çalışıyorlar.”

Editör: TE Bilişim