Cafer Elmas

Önceki gün gazetemizi ziyaret eden AK Parti Milletvekili Halil Eldemir, koalisyon görüşmeleri süreci ve ülke gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Eldemir, CHP ile yürütülen komisyon görüşmelerinde sona gelindiğini söyledi ve önümüzdeki günlerde genel başkanlar nezdinde bir açıklama yapılabileceğini belirtti. Eldemir CHP ile koalisyon kurulması yönünde umutlu olduğunu da sözlerin ekledi. Eldemr Gazetemize gerçekleştirdiği ziyarette şu açıklamaları yaptı:

“Biliyorsunuz 9 Temmuz’da Başkanlık Divanı seçildikten sonra Sayın Cumhurbaşkanımız Genel Başkanımıza hükümeti kurma görevi verdi. O dakikadan itibaren koalisyonla ilgili yapılabilecek işlemlere başlandı. Üç partinin üçüne de ziyaretlerde bulunarak koalisyonla ilgili genel hatlarıyla düşüncelerimiz paylaşıldı. Sonra partimizin içerisinde MHP ve CHP ile ilgili özel komisyonlar kuruldu. Ana muhalefet partisi olması ve diğer partilere göre daha üst noktada milletvekili sayısı olması hasebiyle görüşmeler Cumhuriyet Halk Partisi ile başladı.

“CHP ile yeni anayasa konusu görüşülüyor”

Cumhuriyet Halk Partisi ile yürütülen komisyonların başında Kültür Bakanımız Sayın Ömer Çelik var.  Kendisi Cumhuriyet Halk Partisi ile önce keşif görüşmeleri akabinde de bir takım maddeler üzerinde görüşmeler gerçekleştirdi. Kamuoyuna da yansıdığı gibi belli maddeler görüşülüyor. Yeni anayasa gibi, Türkiye’nin daha ileriye gitmesi ve kalkınmaya yönelik maddeler gibi. Bunun yanında bildiğimiz, gördüğümüz, takip ettiğimiz kadarıyla bir takım özel konular da konuşuluyor.

Milletimizin talimatı: “Koalisyon kurun”

Ak Parti milletimizin 7 Haziran’da verdiği karara sonuna kadar saygılıdır. 8 Haziran sabahı itibariyle gördüğümüz tabloda, tüm partilere verilen mesaj şudur; “Bir araya gelin, birbirinizle anlaşın” Biz seçim sonuçlarını böyle yorumladık. Tek başına hiçbir partinin iktidar olamayışının anlamı şudur; “Uzlaşın, bir araya gelin, beraber çalışın.” Biz halkımızdan aldığımız bu talimatı yerine getirmeye çalışıyoruz. Herhangi bir kırmızıçizgimiz, ön yargımız yok. Bu konu Genel Başkanımızın defaatle açıkladığı bir konudur. Bu noktada Cumhuriyet Halk Partisi ile görüşmeler sürüyor. Bildiğimiz kadarıyla heyet görüşmeler tamamlanmak üzere. Bundan sonra, genel başkanlar nezdinde bir karara varılacaktır.

Ben Türkiye açısından bu seçimlerin bir koalisyon talimatı olduğunu vurguluyorum. Yani milletimiz “Koalisyon kurun” şeklinde bir talimat vermiş oldu. Çıkan netice bu. Ama burada da kimsenin bir tereddüdü olmasın. İlkelerimiz noktasında bir taviz vermemiz söz konusu değil. Diğer partiler de kendi ilkeleri noktasında bir taviz vermeyeceklerini ifade ediyorlar. Netice itibariyle uzlaşılan noktalarda “beraber hükümet olabiliriz” derlerse bir hükümet kurulacaktır ve milletimize hizmet etmeye çalışacaktır. Ama şunu da unutmayalım, yeni hükümet kuruluncaya kadar hükümetin göreve devam etme sorumluluğu Cumhurbaşkanımız tarafından bizlere verilmiştir. O sorumluluğun gereği de bugüne kadar yapılmıştır ve yapılmaktadır.

“Terör olayları, Suruç patlaması sonrası başladı”

Son günlerde artan terör olaylarıyla ilgili de açıklama yapan Eldemir, devletin başında bulunan hükümetin ne yapılması gerekiyorsa herhangi bir taviz vermeden yerine getirmeye çalıştığını söyledi. Eldemir şöyle konuştu:

“Bunun önüne arkasında iyi bakmak lazım. Olaylar seçimlerin sonrasında değil, biliyorsunuz bayramın hemen arkasından başladı. Bayramdan sonra bir grup vatandaşımız Suruç’ta gerek Kobani dolayısıyla bir eylem yaparken orada bir terörist saldırısına uğradı ve 32 vatandaşımızı kaybettik. Bu Türkiye için çok acı bir tablo. Bu şekliyle vatandaşlarımızın terör saldırısından dolayı yaşamlarının sona ermesinden dolayı son derece üzgünüz. Cenabı Allah orada yakınlarını yitiren vatandaşlarımıza sabırlar versin, ölenlerimize rahmet etsin.

O olaydan sonra biliyorsunuz terör saldırıları başladı. Hemen akabinde PKK’nın üstlendiği Şanlıurfa’da 2 polisimizin uyurken şehit edilmesi olayı yaşandı. Arkasından bir astsubayımızın, arkasından bir askerimizin derken sonuçta bugün ülke genelinde birçok noktada terör saldırılarıyla karşı karşıya kaldık. Bu arada terör örgütlerine karşı askeri operasyonlar hem IŞİD’e, DAİŞ’e karşı, PKK’ya karşı, öbür taraftan da DHKP-C’ye yönelik olarak devam ediyor.

“Devlet ile bilek güreşine girmenin bir anlamı yok”

Devletimiz güçlüdür. Devletimiz bu teröristler ile mücadele edecek kapasiteye, birikime de sahiptir, güce de sahiptir. Hiç kimsenin devlet ile bilek güreşine girmesinin bir anlamı yok. Biz bunların üstesinden rahatlıkla gelebileceğimize inanıyoruz. Biz asırlardan Anadolu’da devlet geleneği olan bir milletin devletiyiz. Bu noktada da milletimizle bir oldukça teröristler ile mücadele edip memleketimizin huzur ve refahını sağlayacağız.

“Cenabı Allah kimseyi yurtsuz bırakmasın”

Sorumuza istinaden Ülkemize gelen Suriye ve Iraklı mülteciler konusunda da açıklama yapan Eldemir, hem yurtsuz kalan bu insanlara kucak açmak hem de vatandaşların huzurunu kaçırmamak için özenle çalıştıklarını söyledi. Eldemir şu ifadeleri kullandı:

“Yabancı mülteciler konusu derin bir konu. Bunlar ülkemize Irak ve Suriye’den gelen misafirler. Biz onları misafir gözüyle geliyoruz. Onları oralardaki kamplarda misafir etmeye gayret ediyoruz ama bir kısmı batıdaki şehirlere kadar gelenler de oluyor. Bunlarla alakalı son operasyonlardan sonra biliyorsunuz bir güvenli tampon bölge oluşturduk. Bütün misafirler o tampon bölgede misafir edilmelidir. Ülke genelinde de huzura yönelik bir takım olumsuz gayretleri olanların da bir an önce sınır dışına çıkarılması söz konusu. Cenabı Allah kimseyi yurtsuz bırakmasın. Bir taraftan insani görevimizi yapıyoruz, bir taraftan da içeride kendi hemşerilerimizi kendi milletimizi de rahatsız etmemeye gayret ediyoruz. Bu noktada, taşkınlık yapanlar hemen uzaklaştırılıyor biliyorsunuz. Huzur içinde yaşama gayreti olanlara da ev sahipliğimizi göstermeye çalışıyoruz.”

Editör: TE Bilişim