CHP İl Başkanlığınd
a Milletvekili Yaşar Tüzün’ün yaptığı basın açıklamasında referanduma ilişkin görüş belirten CHP İl Başkanı Metin Yaşar, YSK’nın seçim güvenliğini sağlayamadığını belirterek, “YSK’nın seçime gölge düşürdüğünü belirtti.

Yaşar, konu ile ilgili şu görüşlerini paylaştı: “Değerli arkadaşlarım, ülkemiz altı ayı aşkın bir süredir referandum süreciyle yattı-kalktı ve Türkiye’nin tüm enerjisi altı ay süre ile bir ülkenin yönetimini tek bir adama nasıl devreder izin çalışmasıyla, projesiyle ülke meşgul edildi. Ve sonuçta bir referandum gerçekleştirildi. Öncelikle bu referandumun sonuçlarının önce ilimize, ülkemize güzellikler getirmesini temenni ediyorum.

Bu 18 maddeden oluşan anayasa paketine CHP olarak temelden karşı olduğumuzu zaten deklare ettik. Bunun temel nedeni anayasalar kanun değildir, yasa değildir, anayasalar milli mutabakattır. Anayasa değişikliği milli mutabakatla yapılması gerektiğini vurguladık. Nedir bu milli mutabakat; böylesine önemli bir anayasa değişikliğinin, toplumun hiçbir kesiminde tartışılmadığını gördük. Ne kamuoyunda, ne sivil toplum örgütlerinde, ne odalarda, ne sendikalarda, ne barolarda ne üniversitelerde tartışılmadan gündeme getirilen bir paket olduğu için özünde bu anayasa değişikliğine karşı olduğumuzu belirttik. Bir diğer konu ise anayasa değişiklikleri olağanüstü durumlarda yapılamaz ilkesi ile yola çıktık. Nedir bu olağanüstü koşullar; Biliyorsunuz ülkemizde 15 Temmuz sonrası oluşan olağanüstü hal vardı ve bu süreçler hala devam etmekte ve olağanüstü hal dönemlerinde insanların özgür iradelerini ortaya koymalarının mümkün olmadığını söyledik. Hiçbir ülkede olağanüstü koşullar varken, anayasa gibi çok önemli bir metin halk oylamasına götürülemez. An önce dediğim gibi anayasalar milli mutabakattır öyle iki partinin iki hukukçusunun hazırlayacağı metnin ötesinde olmalıdır. Sağlıklı sonuç alabilmenin açısından bu önemlidir. Fakat bu böyle olmadı iki partinin iki hukukçusu bir araya geldi 18 maddeden oluşan bir paketi gündeme getir ve oylamaya sundu. Ve özellikle şunu söylemek istiyorum devletin tüm imkânlarının kullanıldığı eşit koşullarda gerçekleştirilmeyen bir referandumun galibi bana göre 18 maddeden oluşan referanduma hayır diyen insanlardır. Bizler bütün engellemelere rağmen bu sonucu aldık.

Arkadaşlar YSK seçim güvenliğini sağlayamadı. Bu seçime ne yazık ki YSK gölge düşürmüştür. Biz buna gerekli itirazlarımızı yapıyoruz. Tabi YSK’nın son kararını beklemek zorundayız. Ben bu referandum sürecinde öncelikle hayır kampanyasına duyarlılık gösteren siyasi partilerimizin değerli temsilcilerine, sivil toplum örgütlerimize ve Bilecik halkımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.”

Editör: TE Bilişim