Yapılması planlanan ağır sanayi fabrikasının  çevreye ve insan sağlığına olumsuz etkileri olacağına vurgu yapan Çalışkan şu ifadelere yer verdi:

“Vezirhan, Bilecik İline 18 km mesafede Adapazarı-Eskişehir yolu üzerinde ve 3.000 nufusu olan genellikle yöre halkının tarım ve hayvancılıkla uğraştığı küçük bir belde. Bu yörede toplam 4 adet ağır sanayi vardır. Demisaş döküm fabrikası , Marmara kağıt fabrikası , Sançim Çimento fabrikası, Dlnçer Çimento ile bu sayı ağır sanayii olarak 4' e çıkmıştır. Ayrıca buna ilaveten Bilecik İli İçerisinde birçok mermer ocakları da mevcuttur.

Yeni kurulması planlanan Çimento fabrikası ile bu sayı 5’e ulaşacaktır Bu kadar küçük bir beldenin etrafındaki bu kadar ağır sanayinin yarattığı ve yaratacağı Çevre kirliliği , emisyonun artışına, tarım arazilerinin çölleşmesine, su kirliliğine ve en önemlisi de hava emisyonunda ciddi artışa sebebiyet verecektir.Bu artış yöre halkında solunum yolu rahatsizliklarına; astım ve İleriye dönük akciğer kanseri oluşumunda artışa neden olacaktır.

Özellikle de hamile kadınlar, çocuklar ve yaşlılar,  1. dercede etkilenecektir. Çünkü bu beldede daha önce yapılan çevresel ölçümler sonucunda hava emisyonun tahmini olarak sınır eşik değerinde olduğu ve bu yapılacak ağır sanayi yatırım ile hava emisyon değerinin artacağı kaçınılmazdır.Çevremlzdeki ekolojik dengenin ciddi şekilde etkilenmesine ve bozulmasına yol açacektır.Bu sebeplerden dolayı yeni yepılacak çimento fabrikası ile bu olumsuzlukların yaşanmaması için ve gelecekte kesin olarak oluşabilecek emisyon ve toz etkilerinin artışı yüzünden çevrede yaşayan canlıların,tarım arazilerinin, sulak arazilerinin kullanılamayacak duruma gelmemesi ve bölgemizde yaşayan halkın kanser belası ile kerşı karşıya kalmaması için bu yatırıma şiddetle karşı olduğumuzu ifade etmek isterim.

Ayrıca Çimento fabrikası ve benzeri eğir sanayi yatırımlar üretim esnasında yoğun bir enerji kullanımı ile başta karbonhidrat, partikül madde, sülfür oksitler ile yoğun bir çevre kirliliğine neden olacak ve bu da insan sağlığına olumsuz etki yapacaktır. Halka rağmen doğru olmayan bir yere Çimento fabrikasının yapılması en temel insan haklarından olan sağlıklı yaşama hakkını gasp edilmesi olarak kabul edilmelidir.

Kaldi ki kurulmak istenen yere uleşım sedece Vezirhan Belde içinden geçerek ulaşılabilmektedir. 2.5 Milyon ton çimento üretimi İçin 3.5 milyon hammadde gerekir. Günde 800-900 kamyon beldenin içinden geçmek zorunda bunun yaretacağı trafik gürültü, egzoz kirliliği beldeyi yaşanmaz hale getirecektir.

Editör: TE Bilişim