CHP Bilecik örgütü, bu yıl da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında resmi törenin ardından alternatif bir tören düzenledi.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen programa CHP Bilecik Milletvekili Aday Adayı Faik Akarkarasu ve partililer katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından partililer  Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktılar.

Programda konuşan CHP İl Başkanı Metin Yaşar, 19 Mayıs 1919 yılının tarihteki anlam ve öneminde değindikten sonra yapılan resmi tören için de “izlerken yüreğimiz burkuldu. Yapmak için yapılmış bir programdı” dedi.

1919 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİ’NİN KURULUŞ TARİHİDİR”

Yaşar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli günlerinden birindeyiz. 19 Mayıs 1919 öncesinde ülkemiz tüm bölgeleri ile birlikte işgal altında, orduları terhis edilmiş, limanlarına girilmiş bir durumdaydı. Bu ahval ve şerait içerisinde inanmış bir adam İstanbul’u işgal eden donanmalara “geldikleri gibi gidecekler” diyor. Bu inançla yola çıkan büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak bastı.

Birileri kabul etse de etmese de 1919 Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş tarihidir. Eğer 19 Mayıs 1919 olmasaydı Amasya Tamimi yayınlanamazdı. Burada yapmış olduğu milletin azim ve kararlılığı vurgusu halkına olan güveninin ifadesidir. 19 Mayıs 1919 olmasaydı Erzurum Kongremizi yapamazdık. Yani Anadolu Müdafa-i Hukuk Cemiyeti gerçekleşemezdi. Burada düşman işgaline karşı Anadolu’daki direnç noktalarının tek elden yönetilmesi doğrultusunda  karar alınmıştı. Yine 19 Mayıs 1919 olmasaydı Sivas Kongresi yapılamazdı. Rumel-i Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Sivas Kongresi ilebu direnişin sadece Anadolu topaklarında değil Rumeli topraklarında da verileceğinin habercisiydi. Bu karar olmasaydı ülkemizin dört bir yanından temsilciler Ankara’ya çağrılamayacaktı ve 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılamayacak ve bu Meclis önderliğinde düzenli orduya geçilemeyecek, bağımsızlık savaşımızı zaferle taçlandıramayacaktı. 19 Mayıs olmasaydı 29 Ekim’de Cumhuriyetimiz ilan edilmemiş olacaktı. Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyeti kurarak yönetimi saraydan halka vermişti. Bu nedenle 19 Mayıs 1919 tarihi son derece önemlidir.

“RESMİ TÖRENİ İZLERKEN YÜREĞİMİZ BURKULDU

Bugün yapılan resmi töreni izlerken hepimizin yüreği burkuldu. Sadece kutlamış olmak için kutlanılan bir bayramla karşı karşıya kaldık. Bizler burada milli bayramlarımızı unutturmak isteyen zihniyete karşı unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız diyoruz.”

Editör: TE Bilişim