Bilecik’te Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP)  kuruluşunun 98. yılı dolayısıyla tören düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende  Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. 81 İl’de eş zamanlı olarak gerçekleşen program saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile devam etti.

Törene  Bilecik CHP Milletvekili Yaşar Tüzün ve eşi Aysel Tüzün, Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin ve eşi Serpil Şahin, Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, CHP Bilecik İl Başkanı Metin Yaşar, CHP Bilecik Merkez İlçe Başkanı Berna Pamukçu, diğer İlçe Başkanları, Belediye ve İl Genel Meclis üyeleri ile parti teşkilatı ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan CHP İl Başkanı Mehmet Metin Yaşar, 4 eylül 1919’da Sivas Kongresinde temeli atılan, 9 Eylül 1923’te kurulan Cumhuriyet Halk Partisinin mirasçıları olarak Ata’nın huzurunda olduklarını belirterek, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“CHP kökleri Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ne dayanır yani 4 eylül Sivas kongresine dayanır. Bizim birinci kurultayımız o tarih olarak belirlenmiştir. O kongrede Manda ve Himaye kabul edilemez tam bağımsız Türkiye ya İstiklal ya ölüm parolasıyla yola çıkan bu heyet bizim kurucu heyetimizdir. Sivas kongresinden sonra bu heyet Anadolu’nun değişik yerlerinden gelen sizlerle birlikte 23 Nisan 1920'de TBMM'yi oluşturmuştur ve orada da Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ve aynı şart devredilemez demiştir. Kurtuluş Savaşı boyunca yetkilerini sadece savaşın sonlarında kısa aralıklarla yetkilerini Gazi Mustafa Kemal'e devretmiştir. 30 Ağustos zaferinden sonra CHP kadroları çok anlamlı bir anlaşmayı imzalamışlar.

“Biz sözde Milliyetçi değiliz bizler özde milliyetçiyiz”

Toprak işleyenin su kullananındır diye yola çıkan Bülent Ecevit 1974'te Kıbrıs Harekatını gerçekleştirmiş. Bu harekat sonunda bütün emperyalist güçler Türkiye'ye ambargolar uygulamıştı. Hatta haş haş ekemezsiniz kendi topraklarınıza şunu dikemezsiniz bunu ekemezsiniz diye baskıda bulunmuşlardır. Bülent Ecevit ‘ülkemde neyi ekeceğime ben karar veririm siz karışamazsınız dedi. Şimdi bizi milliyetçilikle sınıyorlar, biz Milliyetçiliği Kıbrıs'ın beş parmak dağlarına Afyon'un haş haş tarlalarına yazdık. Biz sözde Milliyetçi değiliz bizler özde milliyetçiyiz.

CHP zaman zaman barajında altında kaldı bunun ezikliğini de hep birlikte yaşadık ama bu ulu çınar bir asırdır hayatını yaşamını idame ettiren dünya iki üç partiden bir tanesidir. Biz böyle bir partinin mensubu olmaktan her zaman onur ve  gurur duymaktayız. CHP muhalefetteyken de   bu ülkenin menfaatleri için  iktidara her alanda uyarılarda bulunmuştur.  Ve bunu yapmaya devam etmektedir.  Bunun en somut örneği biliyorsunuz tek adama dayalı rejim değişikliği geçişinde yoğun kampanyalarla halkı bilgilendirmek yönünde büyük bir çaba sarf etmiştir. Ve bunda da başarılı olmuştur.  Çok az hileyle bu referandumu evet olarak geçirdiler.

20 yıldır bu ülkeyi yöneten ve yönettiğini iddia eden iktidarın  toplumun her kesiminde ne büyük tahribatlar yarattığını hepimiz yakinen bilmekteyiz

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına evrildiğimiz bir süreçte, 2 yıl sonra, cumhuriyetimizin 100. yılını da kutlayacağız.  Ülkemizin ve halkımızın bizlerden beklentileri çok fazla bu ucube rejimin değişmesi yönünde lokomotif güç  oluşturan CHP’lilerden  çok şey bekleniyor. Bizlerde bu beklentileri biliyoruz. Halkımızın ve ülkemizin önünü açabilmek, cumhuriyetimizin kurucu ayarlarını yeniden getirebilmek, hak, hukuk ve adaleti yeniden tesis etmek için var gücümüzle çalışacağız. 

 Başta Kurucu Başkanımız Mustafa Kemal Atatürk’e, 2.Genel Başkanımız  İsmet İnönü ve 3. Genel Başkanımız Bülent Ecevit’i rahmetle saygıyla anıyorum. Hayatta olan genel başkanlarımıza sağlık ve afiyet diliyorum. CHP'nin 98.yıl dönümü hepimize kutlu olsun.”

Editör: TE Bilişim