Emine Türksoy

Parklar ve bahçelerde ya da sokaklarda ellerindeki çöpü fırlatıvermeyi alışkanlık haline getirmiş vatandaşlarımız. Öyle ki hiç bakmadan çöp kutusunun dibine bile çöp atan vatandaşlar var. O çöp kutusunun oraya neden yerleştirildiğini düşündükleri de ayrı bir merak konusu tabii.. Üstelik bu gayet normalmiş gibi insanımızın beynine yerleşmiş ki vatandaş hiçbirşey olmamış gibi yoluna devam da edebiliyor. Verdiği zarar hiç mi hiç aklının ucundan geçmiyor.

İlimizin işlek olmayan caddelerinde arkada kalmış sokaklarda insanlar kimsecikler görmeden çöplerini bırakıveriyorlar boşluğa. Öyle ki Bilecik Belediyesi ekiplerince sık sık temizliği yapılan sokaklar bile birkaç saat sonra sanki hiçbir temizlik yapılmamış gibi çöplerle doluveriyor. Peki sokakları bu hale getirmeye ne hakkı var? Esasında kabahatler kanununa göre çöp atanlara kanunen ceza uygulaması var, ancak bunun uygulandığını ne gördük ne de duyduk. İşte kanunun maddeleri:

Çevreyi kirletme

MADDE 41.- (1) Evsel atık ve artıkları, bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atan kişiye, yirmi Türk Lirası idari para cezası verilir. Bireysel atık ve artıkların atılması halinde de bu fıkra hükmü uygulanır.

(2) Fiilin yemek pişirme ve servis yerlerinde işlenmesi halinde işletme sahibi gerçek veya tüzel kişiye, beş yüz Türk Lirasından beş bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.

(3) Hayvan kesimine tahsis edilen yerler dışında hayvan kesen veya kesilen hayvan atıklarını sokağa veya kamuya ait sair bir alana bırakan kişiye, elli Türk Lirası idari para cezası verilir.

(4) İnşaat atık ve artıklarını bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atan kişiye, yüz Türk Lirasından üç bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir. İnşaat faaliyetinin bir tüzel kişi adına yürütülmesi halinde bu tüzel kişi hakkında verilecek idari para cezasının üst sınırı beş bin Türk Lirasıdır. Bu atık ve artıkların kaldırılmasına ilişkin masraf da ayrıca kişiden tahsil edilir.

(5) Kullanılamaz hale gelen veya ihtiyaç fazlası ev eşyasını bunların toplanmasına ilişkin olarak belirlenen günün dışında sokağa veya kamuya ait sair bir yere bırakan kişiye elli Türk Lirası idari para cezası verilir. Bu eşyanın toplanması hususunda belediye tarafından belirli aralıklarla yılda üç günden az olmamak üzere belirlenen günler önceden uygun araçlarla ilan olunur.

(6) Kullanılamaz hale gelen motorlu kara veya deniz nakil araçlarını ya da bunların mütemmim cüzlerini sokağa veya kamuya ait sair bir yere bırakan kişiye ikiyüzelli Türk Lirası idari para cezası verilir. Bunların kaldırılmasına ilişkin masraf da kişiden ayrıca tahsil edilir.
Editör: TE Bilişim