İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda yapılan bilgilendirme ve değerlendirme toplantısında İl Müdürü Mustafa Budak; bina güvenliği, kazı güvenliği, değişen ve yeni yayımlanan mevzuatları ele alarak değerlendirme yapmak amacıyla yapı ile ilgili ruhsat, denetim proje ve uygulamada görev alan İl Özel İdaresi, Belediyeler, Mühendis ve Mimar Odaları, Şantiye Şefleri, Müteahhitler Derneği Temsilcileri, OEDAŞ, Telekom, Yapı Denetim Firmaları temsilcileri ile bir araya geldi.

“BİLECİK, YENİ TANIMLAMAYA GÖRE DEPREM TEHLİKE BÖLGESİNDE”

İl Müdürü Budak, konuşmasının başında, ülkemizin büyük bir bölümünün deprem tehlike bölgesinde bulunduğunu Bilecik’in ise tamamının önceden  1. ve 2. Deprem bölgesi olarak adlandırılsa da yeni tanımlamaya göre deprem tehlike bölgesinde yer aldığını ifade etti.

Deprem ve afetlerin önlenemese de güvenli binalar yaparak etkisinin en aza indirilebileceğini vurgulayan İl Müdürü Budak, katılımcılara; Yapı Güvenliği, Kazı ve Zemin Etüdü Güvenli Malzeme Kullanımı,Çipli Beton Sistemi, Değişen Yönetmelikler,Yapı Denetimde Yeni DönemIsı Yalıtımı Yönetmeliği, Yangın Yönetmeliği ve Merdiven Tasarımları, Bina içi Elektronik Haberleşme Tesisatı ve TBDY 2019 (Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği) konularında bilgilendirmelerde bulundu.

İl Müdürü Budak, konuyla ilgili şu ayrıntılara yer verdi:

KAZI GÜVENLİĞİ VE ZEMİN ETÜDÜ

“Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğindeki değişiklikle özellik arz eden yapılarda inşaat ruhsatı verilmeden önce talep edilmesi halinde ilgili idarenin uygun görüşü olması koşuluyla, mimari proje onayı ve zemin etüdü raporuna göre kazı izin belgesi alınarak inşaata başlama imkanı getirilmiştir. Bunun dışında Belediyelerden (İlgili idareden) yol kotu belgesi ile yapı ruhsatı veya kazı izni alınmadan kazı veya dolgu yapılamaz.

Herhangi bir yapıda 1.75 m'den daha derin bir kazı yapılması durumunda -Kazının mutlaka uygun şev açıları verilerek yapılması

Yatay toprak basınçların karşılanması için Kazı çevresinde bir iksa (dayanma) sistemi yapılarak önlem alınması gerekmektedir.

Yapı Denetim Yönetmeliğinde 1 ocak 2019 da yürürlüğe giren Yeni değişikliklere göre;

Havuz sistemi dediğimiz Yapı denetim hizmet sözleşmeleri, yapı sahipleri ile Bakanlıkça yayımlanacak usul ve esaslara göre elektronik ortamda belirlenen yapı denetim kuruluşları arasında yapılacaktır.

Yapı denetim hizmet sözleşmeleri Bakanlıkça belirlenen haller dışında feshedilemeyecek

Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik

31 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Mekanları ayıran duvarlar ses geçişini en aza indirecek şekilde yapılacak. Özellikle aynı kattaki iki daireyi ayıran ara bölme duvarlarında mutlaka ses yalıtımı yapılacak. Bu yalıtım aynı zamanda ısı yalıtımına da katkısı olacaktır

Konutların yanı sıra okul, hastane gibi halkın yoğun olarak bulunduğu binaları da kapsayan yönetmelik, Tesisattan kaynaklanan gürültü ve titreşimlerin yanı sıra yapı elemanları vasıtasıyla iletilen seslerin miktarını azaltmak için de binada duvar, döşeme, pencere gibi unsurlar belirlenirken malzemelerin ses yalıtım özelliğinin dikkate alınmasını zorunlu hale getiriyor.

Bina İçi Elektronik Haberleşme Tesisatı Teknik Şartnamesine göre

Bina yapımı sırasında dairelere kadar bina içi fiber optik kablo çekimi zorunluluğu getirilmiştir.

Çatı ve balkonlarda yer alan çanak antenlerin yarattığı görüntü kirliliğinin engellenmesi için Bina yapım aşamasında çatıdan tüm dairelere uydu yayımlarının ulaştırılabilmesi için kablo çekilmesi zorunlu hale getirilmiş,

Dikey şaft dediğimiz (kablo bacası) aracılığıyla binaya zarar vermeden kabloların çekilmesi öngörülmüştür.

TBDY 2019 TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ

1 ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni yönetmelikte Betonarme Sistemlerin Tasarım Esaslarında değişiklikler yapılmıştır.

Perdelerin en az kalınlığı kat yüksekliğinin 20 de biri yerine 16 da biri olarak düzenlenmiştir. En az kalınlık değeri ise 15 cm den 20 cm ye çıkartılmıştır.

Kolonlarda da en az en kesit boyutları arttırılarak dikdörtgen kesit için 25 cm den 30 cm ye; daireşel kesit için çap 30 cm den 35 cm ye yükseltilmiştir.

Kullanılan beton malzemesi özelliklerinde de bir takım yeni sınırlandırmalar yapılmıştır. Mevcut yönetmelikte C20 ve C50 olarak tanımlanan en az ve en çok beton sınıfları en az C25 ve en çok C80 olarak belirlenmiştir.

Güvenli, çevre dostu ve Deprem Dayanımı olan Yapıların inşa edilmesi, can ve mal güvenliğinin sağlanması, yaşanabilir şehirler ve sürdürülebilir çevre için hazırlanan, revize edilen kanun, yönetmelik ve mevzuatlara uymak, hepimizin bir insanlık ve vatandaşlık borcudur.”

Editör: TE Bilişim