Yeni yapılacak Devlet Hastanesi’nin BİEN Seramik ile Üniversite arasındaki yerden vazgeçilerek İl Özel İdaresi’nin bulunduğu arsaya yapılacak olmasının altındaki gerçeğe Yarın Gazetesi ulaştı.

Yeni hastane yapılması planlanan bu alanın sanayi merkezi olduğu ve hastane yapılması için en yakın sanayiye 250 metre uzaklıkta olması gerektiği özellikle  BİEN Seramik Fabrikası’nın yanı sıra çevrede bulunan Arslan Alüminyum, Temesist Fabrikalarına yakınlığı olduğu, Sağlık Müdürlüğü’nün  bu konuda görüş istediği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü uzmanları tarafından yapılan incelemede bu alanın hastane yapımına uygun olabilmesi için en az 250 metre uzaklıkta olması şartı istendiği ve bu alanın bu şarta uymadığı iddia edildi.


Tutulan raporda Bakanlığın Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü İnşaat ve Onarım Dairesi Başkanlığı’nın yazısına istinaden Bilecik’te yapılması planlanan yeni Devlet Hastanesi’nin merkeze bağlı Pelitözü Köyü civarındaki parsellere kayıtlı 58.000 m2 taşınmaz üzerinde yapılacağı belirtilmekte olup söz konusu alanın yakınlarında  sanayi tesisinin bulunmasından dolayı çevresel etkiler açısından Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden görüş istendi.


Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü görevlendirildiği 2 uzman mühendis ile yaptığı incelemede yapımı planlanan yeni Devlet Hastanesi’nin yer seçiminde 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun ve ilgili yönetmelileri hükümlerine uyularak teknik raporların hazırlandığı belirtilerek 1/100.000’lik Bilecik çevre düzeni planına ve plan hükümlerine uyulması, yapılacak hastane binasının çok hassas kullanımlar olarak tanımlanması nedeniyle mevcut sanayi kuruluşlarından kaynaklanan olumsuz çevresel gürültüden etkilenmemesi amacıyla mevcut sanayi tesislerinden en az 250 metre uzaklıkta olacak şekilde planlanması ayrıca Mer'i mevzuat dahilinde gerekli ruhsat, onay ve izinlerin alınması hususunda karar vererek Sağlık Müdürlüğü’ne iletti.


Tutulan rapor sonucunda BİEN Fabrikası’nın yapılması planlanan hastane yerine çok yakın olması ve bu metreyi tutmaması sonucu uygun olmayacağı yönünde karar alındığı için hastaneye yeni alternatif yer arandığı ve İl Özel İdaresi’nin bulunduğu yer için girişimlerin başladığı gelen iddialar arasında.

Bakanlık’tan alınan yeni hastane sözü sonrası yıllar önce mevcut Bilecik Devlet Hastanesi’ne yeni yer arandı. Birçok yere bakılan ve mevcut hastanenin çalışan düzeninin başka bir yere taşınacak yer bulunmadığından dolayı buradan vazgeçilen ve daha sonra Üniversite ile BİEN Fabrikası arasındaki alana yapılması kararlaştırılan yeni hastane için çalışmalar başlatılmış kamulaştırmalar yapılmıştı. Hastanenin projesinin  hazırlandığı açıklanırken, siyasiler ve bürokratlar  bu yerin uygunluğu ile ilgili gazetelere demeçler vermişlerdi. Ne varki yılan hikayesine dönen diğer illere yapımı için aynı anda karar alınan hastanelerde diğer şehirler hastane açılışlarına hazırlanırken, Bilecik'te halen yer tartışması ve ayarlaması ile uğraşılıyor.


BİEN Fabrikası ile Şeyh Edebali Üniversitesi arasına yapılması planlanan yeni Devlet Hastanesi için bir anda karar değiştirildi ve gazetemizin daha önceleri yetkililere önerdiği İl Özel İdaresi’nin bulunduğu adaya yapılması kararlaştırıldı.  

Bu yönde İl Genel Meclisi karar alırken ve İl Özel İdaresi  yerini Sağlık Bakanlığı’na teslim etmek için karara varırken hatta bu yönde Özel İdare’nin taşınması için çalışmalar dahi başlarken yeni hastanenin BİEN ile Üniversite arasına yapılmasından neden vazgeçildiği ortaya çıktı.

2012 yılında Sağlık Müdürlüğü’nün yeni hastane yapımı için düşünülen  BİEN Fabrikası ile Üniversite arasındaki yer için görüş istediği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin verdiği cevapta hastane yerlerinin yerleşim alanları ve sanayi kuruluşlarına en az 250 metre uzaklıkta olması gerektiği görüşü verdiği ortaya çıktı.

Bu kapsamda hastane yapılması düşünülen yerde BİEN Fabrikası 30 metre, Arslan Alüminyum ve  Temesist Fabrikalarında 250 metre  şarta uyulmadığı gözlendi. Bu yüzden kamulaştırmaları dahi yapılan bu yerden vazgeçildiği ortaya çıktı. Bu konuda yetkililerinin ne cevap vereceği merak edilirken, Yarın Gazetesi her zaman olduğu gibi yine saklanan bir gerçeği daha ortaya çıkarmış oldu.

Bir türlü ihalesi dahi yapılmayan yeni hastane için alternatif yer olarak gazetemizin önerdiği İl Özel İdaresi’nin yerine yapılmasına karar verildiği ortaya çıktı.

 

 

Editör: TE Bilişim