Bilecik’te “Dünya Çevre Günü” dolayısıyla Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından  çelenk sunma töreni düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene; Belediye Başkan Yardımcısı Melek Mızrak Subaşı, TSO Başkanı Şükrü Keskin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Budak, kurum müdürleri ve  sivil toplum kurulu temsilcileri katıldı.

Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Musrafa Budak’ın Atatürk Anıtı’na çelenk bırakmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

 Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Müdür Budak, “İnsanlığın geleceğini yakından ilgilendiren ve evrensel bir tehlike oluşturan, çarpık kentleşme, sağlıksız sanayileşme, beslenme ve enerji konusunda yaşanan problemler,     azalan ve tükenen canlı türleri, artan kirlilik ve iklim değişikliklerinin neden olduğu, çevre kirliliği, çağımızın önde gelen sorunlarındandır.

Sanayileşme ve kentlerdeki nüfus yoğunlukları, çevre sorunlarının artmasına neden olmuştur. Bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelen çevre kirlenmesi, günümüzde insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Sanayi atıkları, yakıtlarla ortaya çıkan dumanlar, petrol ve ilaç atıkları, plastik ürünler, suni gübreler ve çöpler, çevre kirlenmesine neden olan en önemli etkenlerdendir.

Doğayı kirleten ve ekolojik dengeyi bozan başlıca etken insan unsurudur. Çevre kirlenmesini, insanın doğaya verdiği zarar olarak da tanımlayabiliriz. Normal şartlarda kendi kendini temizleme özelliği olan doğa, insanın çeşitli faaliyetleri sonucunda aşırı kirlenmektedir.

Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için kirlenmeleri mutlaka önlemek, yeşil alanları ve canlıları korumak zorundayız.

Sürdürülebilir kalkınma, insan ile doğa arasında denge kurarak doğal kaynakları tüketmeden, gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanmasına ve kalkınmasına imkân verecek şekilde bugünün ve geleceğin yaşamını ve kalkınmasını programlamaktır. Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmak için çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması sürdürülebilirliğin ön koşullarından biridir.

Bir yandan sürmekte olan ekonomik büyümeyi desteklemek, bir yandan da doğal ve tarihi güzellikleri ile yeryüzünde başka bir yerde görülmeyen bir ekolojik ortama sahip olan ülkemizde, çevre kalitesini artırmak; havasıyla, suyuyla, yeşil alanlarıyla, temiz bir çevre oluşturmak temel hedefimizdir

Unutmayalım. "Çevre atalarımızın mirası değil, çocuklarımıza bırakacağımız emanettir.

Hepinize yaşanabilir temiz bir çevre, mutlu ve sağlıklı bir yaşam diliyor, Saygılar sunuyorum.”dedi.

Dünya Çevre Günü kapsamında düzenlenen program, Pelitözü Göleti’nde yapılan etkinliklerle devam etti.

Editör: TE Bilişim