Geçen yıl bu zamanlarda boşanmak istediği eşi tarafından babası Abdullah Duman ile birlikte Adliye çıkışında silahlı saldırıya uğrayarak katledilen Cemile Nur Duman, Cumhuriyet Halk Partisi tarafından öldürüldüğü yer olan Cumhuriyet Meydanı’nda anıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin öncülüğünde ellerinde pankartlar ve mor balonlarla meydana gelen birçok kadına erkeklerde eşlik etti. Kadın cinayetlerinin lanetlendiği anma töreninde yapılan konuşmalarda İstanbul Sözleşmesi’nin önemine dikkat çekildi.

“MÜCADELEMİZ HİÇ BİTMEYECEK”

İlk konuşmayı yapan CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Meral Tatar, “öfkemiz, acımız ve mücadelemiz hiç bitmeyecek” diyerek şu ifadelerde bulundu:

“Çok üzülerek ve boğazım düğümlenerek başlamak istiyorum ki 23 yaşındaki Cemile Nur Duman ve babası Abdullah Duman, maalesef geçtiğimiz yıl 16 Kasım 2020’de tam da bugün burada, boşanmak üzere olduğu eşi tarafından mahkeme çıkışında ateşli silahla saldırıya uğradı.

Ağır yaralanan baba Abdullah Duman olay günü doktorların tüm çabasına karşı maalesef kurtarılamadı, yoğun bakıma alınan Cemile Nur Duman ise, 12 günlük yaşam mücadelesine yenik düşerek hayatını kaybetti. O gün tüm Bilecik’in, ailesinin ve hepimizin ciğeri yandı. Cemile gencecik yaşta felaketle tanıştı, hayatının baharındaydı. Olay günü;  ‘Kızım ben seni yalnız bırakamam, duruşma günü yanında olacağım’ diyen babası ile birlikte hunharca katledildi.

“TEK SUÇU BOŞANMAK İSTEMESİYDİ”

Peki neden, suçu ne idi, Cemile’nin tek suçu boşanmak istemesiydi. Peki bir kadının, bir insanın hatta bir canlının suçu ve hatası olsa dahi bu tür bir vahşeti hakeder mi sizce? Bugün burada Cemile Nur Duman için tek yürek olduğumuz kıymetli katılımcılarımız, kadına şiddet ve kadın cinayetleri ile mücadele sadece kadının değil erkeğinde görevidir. Üstelik bunu ne siyasi görüşümüz, ne kültürümüz, ne de eğitim seviyemiz değiştiriyor.

“BİR AVUÇ ÖZGÜRLÜK İÇİN ÖLDÜRÜLÜYORLAR”

Cemile ve katledilen tüm kadınlar hepimizin ortak isyanıdır. Ülkemizde maalesef çok üzülerek ve utanarak hatta öfkelenerek söylemek istiyorum ki kadına şiddet, kadın cinayetleri bitmek bilmiyor. 2021 yılında şu ana kadar kayda geçen tam 326 kadın cinayeti var. Şiddet ve yaralanmalar bu sayıya dahil değil, bu sebeple öfkemiz, acımız ve mücadelemiz hiç bitmeyecek. Ölüyorlar mı? Hayır, Öldürülüyorlar. Her gün kadınlar kendi hayatlarına dair karar aldıkları için öldürülüyorlar! Eşit yaşamak için, boşanmak, ayrılmak için, okumak için, çalışmak için bir avuç özgürlük için öldürülüyorlar.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1 Aralık 1923'te İzmir’de yaptığı bir konuşmada ‘bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur' diyor. Biz, bu sözün söylendiği tarihten 98 yıl sonra yıl olmuş 2021 hala İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırılarla mücadele ediyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi İstanbul Sözleşmesi uygulanırsa, 6284 Sayılı Kanun uygulanırsa, kadına her türlü şiddeti gerçekleştiren kişilere gerekli cezalar verilirse, kadına şiddet durabilir. Herkesi İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya davet ediyorum.

Yaşam hakkı elinden alınan biricik kızının ve eşinin acısını dindirmemiz mümkün olmasa da Cemile’nin annesine, ailesine biz  Cumhuriyet Halk Partisi olarak bir söz verdik; manevi ve hukuki sürecinde her daim yanında olacağız. Cemile’yi asla unutturmayacağız çünkü inanıyoruz inanmak istiyoruz ki; Cemile ve katledilen tüm kadınlar hepimizin ortak isyanıdır.”

“CEMİLE’Yİ KORUYAMADIK”

Davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyleyen Bilecik Barosu Kadın Hukuk Komisyonu Başkanı Pervin Taşcı ise,  “ne yazık ki ülkemizde Cemile gibi yüzlerce kadın gün geçmiyor ki bu şekilde katledilmesin. Ne yazık ki Cemile’nin  uzaklaştırma ve koruma kararı olmasına rağmen bizler Cemile’yi koruyamadık” dedi.

“KADINLARIN YAŞADIĞI ŞİDDET ORTAK VE EVRENSEL BİR SORUNDUR”

Türk Kadınlar Birliği Bilecik Şube Başkanı Ayla Ercan da, kadına yönelik şiddet dünyanın her yerinde, her kesimden, her ırk ve inançtan, her yaş ve sınıftan kadınların yaşadığı ortak ve evrensel bir sorundur” dedi.

“ARTIK ANNELER ÖLMESİN”

Cemile Nur Duman’ın annesi Fatma Duman da, “bu acılı günümde yanımda olduğunuz için çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız artık anneler ölmesin, evlatları kalmasın ve bizim gibi anneler de ağlamasın.  Çok acı bir şey çok acı inşallah adalet yerini bulacak” sözlerini saffetti.

"ŞAHSIN EN AĞIR CEZAYI ALAMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"

Duman ailesinin Avukatı İlyas Geçgelen ise soruşturma dosyasının yüzde 90 tamamlandığını belirterek, "Eksik raporlar, adli tıp raporları dosyaya celp etti. Ortalama 1 veya 1,5 ay içinde iddianame hazırlanıp mahkemeye sevki yapılacaktır. Biz sürecin hukuki takipçisiyiz. Şahsın en ağır cezayı alması için elimizden geleni yapacağız." diye konuştu.

Ardından kadınlar yanlarında getirdikleri mor balonları kadın cinayetlerinin son bulmasını temenni ederek gökyüzüne saldılar.

Editör: TE Bilişim