Cafer Elmas

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bilecik Sosyal Güvenlik Müdürlüğü binasının açılışı için Bilecik'e geldi.  Yapımı 1.5 yıl önce tamamlanan ve faaliyete geçen SGK binasının temsili açılışını yapan Bakan Çelik, Bilecik İl Müdürlüğü ve Bozüyük Merkez Müdürlüğü'nün Bilecik'e ve ülkemize hayırlı olması temennisinde bulundu. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Müdürlüğü gezen Bakan Çelik, çalışanlara çalışmalarında başarılar diledi.



Açılışa; Vali Halil İbrahim Akpınar, Bilecik Milletvekilleri Fahrettin Poyraz ve Bahattin Şeker, Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru, SGK Kurul Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, ilçe Belediye Başkanları ve vatandaşlar katıldı.



Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü binasının açılışı için dün ilimize gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, açılışta yaptığı konuşmada, sosyal güvenlik hizmetlerinin günümüzde geldiği noktayı değerlendirdi. 2008 yılında yürürlüğe koydukları sosyal güvenlik reformuyla birlikte tüm vatandaşların, hiçbir ayrım gözetmeksizin aynı sosyal haklara sahip olmalarını sağladıklarını belirten Çelik, SGK'da memnuniyet oranının %80'lere çıktığını söyledi. Çelik konuşmasında şu ifadelere yer verdi:



“Sosyal Güvenlik Kurumu doğumdan ölüme aslında ölüm ötesinde de öldükten sonra da hak sahipleriyle ilgili olan son derece önemli bir kurumumuz. Dolayısıyla Sosyal Güvenlik kapısının herkese açık olması bu hizmet kapısının herkese yakın olması gerekiyor. En yakın yerden, en sağlıklı en güzel yerden hizmetleri sunma adına bu fiziki imkanların, mekanların yaygınlaştırılmasında büyük yararlar var. Bu anlayış çerçevesinde reform gerçekleştirildi. Neden Türkiye'de SGK reformuna ihtiyaç duyuldu? Çünkü SGK, 76 Milyon için önemlidir, siyasetçiler içinde çok önemli olmuştur. Yıllarca siyasetçiler, siyasete malzeme yapma adına 3 tane oyu fazla alma adına en yakın ilgilendikleri kurum Sosyal Güvenlik Sistemleri olmuştur. Sosyal Güvenlik sisteminde siz, vatandaş 60 yaşında emekli olacakken derseniz ki sizi emekli yapacağım, size o vatandaş oy vermez mi? Vatandaş oy verir ama torunu ağlar, memleket perişan olur ayrı konu. Ama o gün için, o seçim için, o vatandaştan oy alabilmek için bu tür atraksiyonlara, bu tür siyasi konulara ne yazık ki SGK malzeme edilmiştir. Halen o yapılan yanlışlıklarını telafisi için istediğimiz noktaya gelemedik. 15-20 yıldır çalışılıyor ama yapılan 1 günlük tahribatın bedelini ülke olarak, millet olarak, devlet olarak ödemeye devam ediyoruz.”



“Sosyal Güvenlik Reformu Sağlıklı İşliyor”

Bakan Çelik, “SGK açıkları, 91 yılına kadar yoktu. 1991'den sonra SGK açıkları oluşmaya başladı. Sebeplerini de hepiniz biliyorsunuz, işte o açıkların ortadan kalkması için yaptığımız çalışmalar neticesinde, belki de ilk kez açıklarda ciddi bir düşme ve primlerimizde 7 aylık 2013 yılı içerisinde ilk 7 ayda bütçede 62 milyar lira prim toplayacaksınız diye bütçe ön görüyor ama çok şükür biz 66.2 katrilyon prim topladık. Yani 7 ay içerisinde 4.2 Milyar başka ifadeyle 4.2 katrilyon prim gelirlerimizde de artış oldu. Toplam gelirlerimizde 7 ay içerisinde ön görülen 87.5 milyar iken bunun 94 katrilyon olarak gerçekleştirildiğini 6.5 katrilyonluk bir artışı görüyoruz. Bunlar reformun getirileridir. Reform demek ki sağlıklı işliyor,  inşallah sağlıklı işlemeye de devam edecektir” dedi.



“Her T.C. Vatandaşına Eşit Hak Tanıdık”

Bakan Faruk Çelik, “Reformun en önemli getirilerden bir tanesi de nüfus cüzdanını cebinde taşıyan vatandaşımızın her biri arasında ayrımlar vardı. Bağ-Kurlu başka bir işleme tabi tutuluyor, SSK'lı başka bir işleme, emekli sandığı mensup vatandaşlarımız başka bir işleme tabi tutuluyor idi. Yani örnek olsun diye söylüyorum. Siz esnafsanız 8 ay sonra hastaneye gidebiliyorsunuz, 8 ay prim yatıracaksınız, Bilecik'te çalışan bir fabrikada siz işçiyseniz 3 ay prim yatıracaksanız ancak hastaneye gidebiliyorsunuz. Eğer siz kamu çalışanı iseniz bugün memur oldunuz yarın hastaneye gidebiliyordunuz. Nasıl bir iştir bu? Hepsi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değil mi? İşte bu yanlış, sakat gidişata dur diyen bir reformu 2008 yılında yürürlüğe koyduk, her T.C. vatandaşı eşit olarak sağlıktan yararlanma konusunda önemli adımların atıldığı bu reformdan yararlanma hakkına kavuşmuş oldu” görüşlerine yer verdi.



“Kalkınma 81 İlde Topyekun Gerçekleşiyor”

Sosyal haklar açısından milletin hakettiği hakları vatandaşlara teslim etme noktasında çalışmalarını devam ettirdiklerini belirten Çelik, “Şimdi bütün Sosyal Devlet olmanın gerekliliklerini, hizmetleri vatandaşın ayağına götürerek büyük bir çaba, gayret içindeyiz. Avrupa'da yanı başımızdaki ülkelerde, zaten doğuya bakmıyoruz, savaştan geçilmiyor oralarda, kan akıp duruyor. Ama özellikle batıya baktığınız zaman yıllarca verilen, elde edilen sosyal hakların geri alındığını, ekonomi de ciddi sarsıntılar yaşandığını göreceksiniz. Böyle bir dönemde sosyal haklar açısından milletimizin hak ettiği hakları vatandaşlarımıza teslim etme noktasında çalışmalarını devam ettiriyoruz. Bütün bu başarıların altında ise,  81 ilde topyekun bir kalkınma gerçekleşiyor. Siyasette ve ekonomide istikrar ve güven, hizmette ise eşitlik ve adalet. Yani kendine güvenen bir millet ve devletine güvenen millet anlayışı iyice yer etmiş bulunuyor. İşin sırrı bu. İstikrar ve güven ve hizmetlerin adaletli dağıtılmasıdır. Bütün millet Anadolu'dan kopup gelecek, şehirler çarpık yapılaşmayla karşı karşıya kalacak bu anlayışların tümü kaldırıldı.  İnsan nerede doğuyorsa orada doyma imkanı vatandaşımıza sağlandı” dedi.



"SGK'dan memnuniyet oranı %80"

Bakan Çelik, “Diğer açıdan siyasi istikrar ve güven çok önemli Bilecikliler, 20-25 yaşında olanlar bunu bilemeyebilir. Bizim gibi orta yaş ve üstü bir çok vatandaşımız istikrarsızlığın ne olduğunu çok iyi bilir. Güvensiz ortamın ne olduğunu çok iyi bilir. İyi ki istikrar var, iyi ki güven var, bunların neticesinde de Türkiye hızlı bir şekilde yol almaya devam ediyor. Bu kuruma gelenler bin bir türlü sıkıntıyla kapıdan içeri girip, yüzünü ekşiterek giren vatandaşımızı Bileciklimizi, Bozüyüklümüzü karşılayacaksınız. Karşılıyorsunuz da memnuniyet %80'lere gelmiş SGK'da ama niye %100 olmasın. Buraya gelecek vatandaşımızı %100 memnun olacak şekilde göndermek, böylesine güzel binalara kavuştuktan sonra içeriye de ondan daha güzel bir güler yüzlülükle vatandaşı uğurlamak sizlerin görevidir diye ifade ediyorum. Sizlerle iftihar ediyoruz. Binamız hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.



Açılışın ardından Bilecik Valiliği ve Belediye'ye ziyaretler gerçekleştiren Çelik, cuma namazını Orhangazi Camii'nde kıldıktan sonra Bilecik'ten ayrıldı. 




Editör: TE Bilişim