Garnizon komutanlarının resmi ve ulusal bayramlarda protokolde bulunmaması ve çelenk bırakılmaması kararı resmi gazetede yayınlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreninde Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç’un protokolde ön sırada yeralmaması üzerine Vali Elban ve Belediye Başkanı Yağcı da ön sırada yer almayarak Tugay Komutanı Koç’a jest yaptı.
 

Ulusal ve resmi bayramlar ile mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve tarihi günlerde yapılacak tören ve kutlamalar yönetmeliğindeki değişiklik, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin 2. maddesinin dördüncü fıkrasının b, c ve ç bentlerinde yer alan "Garnizon komutanı" ve aynı yönetmeliğin 3. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Garnizon komutanlığı" ibareleri yürürlükten kaldırıldı. 

Aynı yönetmeliğin 4. maddesinin ikinci fıkrasının b bendinin 1 numaralı alt bendinde yer alan "Garnizon komutanı" ve "Türk Silahlı Kuvvetlerine ait çelenk onun sağına" ibareleri, 3 numaralı alt bendindeki "Garnizon komutanı ve" ibaresi ile 5 numaralı alt bendinde yer alan "Garnizon komutanı" ibaresi de metinden çıkarıldı. 

Bundan böyle Garnizon Komutanları resmi ve ulusal bayramlarda, tarihi günlerde yapılacak tören ve kutlamalarda protokolde yer alamazken, çelenk de koymayacak. İlimizde de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreninde 2. Jandarma Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanlığı protokolden çıkartılırken, Tugay Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, çelenk sunmadı. 

Vali, Belediye Başkanı ve Garnizon Komutanı her törende protokolün ön sırasında yeralırken, bu bayram Vali Süleyman Elban’ın ön sırada yeralmayarak diğer protokol üyeleri ile aynı safta durması ise Vali’nin Garnizon Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç’a jesti olarak yorumlandı.
 

Yönetmelik değişikliğinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na denk getirilmesi ise kamuoyunda düşündürücü bulundu. Vali Süleyman Elban’ın çelengini 1 asker ve 1 polisin taşıması dikkat çekti. 

Ezan sesi İstiklal Marşı’na karıştı 

Öte yandan çelenk sunma töreni ile Cuma Namazı saati aynı saate gelmesinden dolayı Cuma Namazı ezanı ile İstiklal Marşı aynı anda okundu. Vali Süleyman Elban duruma müdahele etmek istedi ancak geç kaldı. İstiklal Marşı’nın okunması ile program sona ererken, programa katılan protokol üyeleri acele ile Cuma namazına yetişmeye çalıştı. 

Editör: TE Bilişim