Bilecik TSO, çek kullanımını daha güvenli hale getirecek olan karekodlu çek uygulaması hakkında açıklama yaptı. Çeklerin üzerindeki kodun cep telefonuna okutulmasıyla saniyeler içinde güvenilirliğinin anlaşıldığı yeni sistemle, çek kullanımında yeni bir dönem başlıyor. TSO’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Ticarette vadeli alım-satımlar önemli bir yer tutuyor. Çünkü reel sektörde sermaye çoğunlukla kıttır ve finansmana erişim de her zaman kolay ve ucuz değildir. Özellikle de vadeli çek, şirketlerimiz için önemli bir finansman kaynağıdır. Türkiye'deki şirketlerin yurtiçi satış ciroları, yani toplam yurtiçi ticaret hacmi, 2014 yılında 3,7 trilyon lira civarındadır. Bu yurtiçi ticaret hacminin de yaklaşık üçte ikisinin, yani 2,4 trilyon lirasının, vadeli işlemlerle yapıldığı tahmin edilmektedir. Vadeli ticaret, ekonomide büyük paya sahiptir.

Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasından sonra, Kredi Kayıt Bürosu ile birlikte, çek sicillerinin özel sektöre açılmasını sağladık. Ancak, reel sektördeki şirketlerimiz bu sistemi beklediğimiz ölçüde kullanılmadı. Çek sicil raporlarının yüzde 95'ini finansal kurumlar alırken, reel sektörün payı yüzde 5'te kaldı.

Bunun üzerine, sistemin daha hızlı, güvenilir ve etkin hale getirilmesi için karekodlu çek 
uygulaması geliştirildi. Bu süreçte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Bankalar Birliği, Kredi Kayıt Bürosu ve ilgili kamu kurumları koordinasyon içinde çalıştık. Karekodlu çek, Türkiye ve dünyada bir ilk oldu.

Risk santralizasyon merkezinin Türkiye Bankalar Birliği'ne verilmesiyle pozitif sicil de tutulmaya başlandı. Kişilerin ödemediği çek ve senetlerin yanında ödedikleri de kayıtlara girmeye başladı. 2006'dan bu yana kişilerin bütün kredi geçmişi Kredi Kayıt Bürosu kayıtlarında yer almaktadır. Dolayısıyla karekodlu çek kullanımında, çek veren kişinin tüm finansal geçmişi artık görülebilmektedir.

15 Haziran 201S'den itibaren uygulamaya başlanan Karekodlu çek, ticaret hayatını doğrudan 
ve olumlu yönde etkileyecek, yeni ve çok önemli finansal üründür. Çeklerin piyasada kullanımım kolaylaştıracak, keşideci ile ilgili piyasaya daha fazla bilgi verecek 
yeni uygulama, karekodlu çekle başlamış oldu. Bunun için üyelerimizin çalıştıkları bankalardan karekodlu çek talep etmeleri önem arz etmektedir. Yine ticaret yaparken üyelerimizin müşterilerinden karekodlu çek talep etmesi sistemin yaygınlaşmasını sağlayacak ve karekodlu çekin kullanımını artıracaktır. Böylelikle daha güvenli bir ticaret ortamına kavuşmuş olacağız.”
http://tracking.uyeyonetim.com/tracking/open?msgid=mtb138-51j2s029x7oh46

Editör: TE Bilişim