Şişecam Grubuna bağlı Camiş Madencilik, geçen sene sendikal faaliyetleri nedeniyle 8 çalışanının işine son vermiş ve Kristal İş Sendikası’nın yetkisine karşı iptal davası açmıştı. Aynı dönemde Camiş’in yaptığı işkolu değişikliğine karşı da Kristal-İş Sendikası dava açmış, taraflar karşılıklı mahkemelik olmuşlardı. Her iki davanın da duruşmaları dün gerçekleşti ve mahkeme, konuya ilişkin bilirkişi incelemesi yapılması için davaları 11 Eylül tarihine erteledi.

Davalarla ilgili açıklama yapan Kristal İş Sendikası temsilcisi İsmail Ayer, “1l Eylül 2015 tarihinde, emekçi ve örgütlü isçilerin hakkı olan toplu iş sözleşmesinin yetkisi nihayete ereceği bildirilmektedir” dedi.

İşverenin Kristal İş Sendikası’nın yetkisine karşı açtığı iptal davası hakkında açıklama yapan Ayer; “Eylül 2014’ten bu yana sendikal örgütlenme mücadelesi veren Camiş Madencilik çalışanı Kristal İş Sendikası üyelerinin Bakanlık tarafından almış olduğu toplu iş sendikası çoğunluk tespiti ve yetkiye ilişkin işveren tarafından haksiz bir şekilde açılan iptal davasını 9 Haziran 2015 tarihli duruşmasında Bilecik Asli Hukuk Mahkemesi tarafından dosya üzerinden bilirkişi incelemesine karar verilmiş, bir sonraki celse olan 1l Eylül 2015 tarihinde emekçi ve örgütlü isçilerin hakkı olan toplu iş sözleşmesinin yetkisinin nihayete ereceği bildirilmektedir” dedi.

Sendikalarının Camiş’e karşı açtığı dava hakkında da açıklama yapan Ayer, “Camiş Madencilik çalışanları Kristal İs Sendikası üyeleri işçilerinin üyelikleri yapıldığı esnada cam iş kolunda olmalarına rağmen işveren baskısı ve telkinleri sonucu Çalışma Bakanlığı’nın haksiz bir şekilde iş kolunu değiştirmesi, buna karşı Kristal İş Sendikası tarafından açılan iş kolu tespit davasında Bilecik Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından Camiş Madencilik işyerinde bilirkişi heyetiyle birlikte keşif kararı alınmıştır. Yine 11 Eylül 2015 tarihinde iş kolu tespitine ilişkin bir sonraki duruşma olacak olup bu hususu kamuoyuna bildirmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim