Geçtiğimiz 23 Nisan’da Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen çelenk törenine katılmadığı için CHP’li Çağatay Karaahmet tarafından sert şekilde eleştirilen Belediye Başkanı Selim Yağcı, konu hakkında açıklama yaptı. Mevzuatta yapılan son değişiklikle beraber, il protokolünün bayramlarda çelenk törenine katılmasının zorunlu olmadığını belirten Yağcı, bu açıklamayı Karaahmet’e yakıştıramadığını söyledi. Kendisinin gerek bayramlara gerekse çocuklara çok önem verdiğini ve 23 Nisan’da çocuk festivali düzenlediğini hatırlatan Başkan Yağcı, Vali Ahmet Hamdi Nayir’in de törene, Milletvekili Bahattin Şeker’i yalnız bırakmamak adına nezaketen katıldığını ifade etti. “Kimse fırsatı ganimete dönüştürme çabasında olmasın” diyen Yağcı, gazetemize şu açıklamayı yaptı:

“Bayramların coşkuyla kutlanması için büyük çaba harcıyoruz”

“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın 95’inci yılını kutladığımız bu dönem bizler için son derece önemli. Bir ülkede, ulusal egemenliğin millete ait olması kadar önemli bir şey yoktur. Dünyada çocuklara armağan edilen tek bayram olan 23 Nisan’ın ve tüm bayramlarımızın milli birlik ve bütünlüğümüze büyük katkısı olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede belediyemiz olarak ilk günden itibaren bu bayramların çocuklarımız nezdinde büyük bir coşkuyla kutlanması noktasında büyük çaba harcıyoruz. Bu sene 8’incisini düzenleyeceğimiz, hava muhalefeti sebebiyle önümüzdeki haftaya ertelediğimiz çocuk festivalini yapıyoruz.

“Yeni düzenlemede protokolün çelenk törenine katılma zarureti yok”

Çağatay Bey’in sitemine gelince; biliyorsunuz bayramların kutlanmasına ilişkin düzenlemeler var, yönetmelikler, yönergeler var. Bunlar İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklerimize gönderilir. Bunlara ilişkin olarak koordinasyon toplantıları yapılır, kimin nerede nasıl katılacağına ilişkin düzenleme yapılır. Yeni düzenlemelerde, 23 Nisan çelenk koyma törenine ilin ön protokolü dediğimiz grubun katılımına zarureti yok. Bu çerçevede; çelenklerin Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından konulacağı, bayram programının ise Kültür Kongre Merkezinde icra edileceği ve protokolün kutlamaya Kongre Merkezinde katılacağı yönünde bir bayram programı geldi bize. Sayın Valimiz, Tugay ve Garnizon Komutanımızla da görüşmelerimizde, Kongre Merkezinde buluşacağımıza ilişkin sözleştik. Bu durum yazılı olarak da böyle sunuldu.

“Vali Bey de nezaketen katılmış”

Sonradan aldığım bilgiye göre, Milletvekillerimizden Bahattin Bey, çelenk sunma törenine gelmiş. Sayın Valimiz de Vekil Bey gelince nezaketsizlik olmasın diye kendilerinin yanına inme gereği hissetmiş. Anlık bir olay. Ben de o sırada Kültür Kongre merkezinde kendilerini bekliyordum. Bir iletişim eksikliğinden kaynaklanan bir durum. Çağatay Bey’in bunu büyük bir sorunmuş gibi, büyük bir eksiklikmiş gibi gündeme getirmesi, bayramlara gerçekten çok önem veren, değer veren, çocuklara değer veren, bayramı festival haline dönüştüren bir belediye başkanına bence yanlış bir itham. Yanlış bir değerlendirme. Çağatay Bey’e açıkçası bu değerlendirmeyi yakıştıramıyorum.

“Ulu Önder’in büyüklüğünü gururla ifade etmekten çekinmemişimdir”

Biz, bayramlarımızdan da,  milli birlik ve beraberliğimize yönelik olarak düzenlenen bu tür toplantılardan da gocunmamız yoktur. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün büyüklüğünü ve memleketimize verdiklerini gururla ifade etmekten hiçbir zaman çekinmemişimdir. Hep şunu söylemişimdir; “Mustafa Kemal Atatürk’ü eleştirecek olan insanın en az onun kadar bu memlekete hizmet etmesi gerekir.” Bizi böyle şeylerle korkutamazlar, yıldıramazlar. Biz açığız. 12 yıldır halkımızın önündeyiz. Hiçbir bayramdan da kaçmadık. Burada sadece düzenlemeden kaynaklanan, Valimiz ve Tugay Komutanımızın nezaketinden kaynaklanan bir durum söz konusu. Onlar törene katılıp biz katılmayınca ortaya böyle bir durum çıkmış. Ama buna ilişkin bir zaruret, mecburiyet yok.

“Çağatay Bey, siz niye kongre merkezindeki törene katılmadınız?”

Çağatay Bey bu konuda yanlış yapmıştır. Peki, biz oraya katılmadık, peki siz neden resmi törenin olduğu Kültür ve Kongre Merkezindeki bayram törenine niye katılmadınız? Bayramsa gelin, orada da bayram kutlanıyor. Madem öyle, gelip o törene de katılacak. Hepimizin sorumluluğu müşterek. Ben protokol gereği bir eksiklik yapmadım. Protokol şartnamesinde böyle bir durum yok. Sadece Vali Beylerin nezaketine kurban gittik diyelim. Bunlar konuşularak halledilebilecek konular, kimse fırsatı ganimete dönüştürme çabasında olmasın. Çağatay Bey, yanlış yoldasın.” 

Editör: TE Bilişim