İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bilecik Valiliği işbirliğiyle Ceviz Üretimini Yaygınlaştırma Projesi kapsamında ‘Altın Kabuk Ceviz Çalıştayı’ gerçekleştirilirken, 2023 yılında ceviz üretiminden 200 Milyonluk bir gelir sağlanması hedeflendiği belirtildi.

Açılış konuşmaları ile başlayan Ceviz Çalıştayı’na Vali Bilal Şentürk, Vali Yardımcıları, Belediye Başkanı Semih Şahin, İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü İbrahim Taş, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Yılmaz ve Meclis üyeleri, BŞEÜ  Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Zeki Mut, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Keskin, Belediye Meclisi üyeleri, çiftçiler ve Ziraat Fakültesi öğrencileri katılım sağladı.  

Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde yoğun katılım ile gerçekleşen çalıştayın açılışında konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş,  bir yıl içinde verilen emeğin karşılığını çok güzel bir şekilde aldıklarını belirterek Ceviz Üretimini Yaygınlaştırma projesinin 3 yıl süreceğini ifade etti. Yoldaş, ceviz üretiminden 2023 yılında 200 Milyon TL gelir sağlanacağını belirttiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bir yılın emeği çok güzel başarılarla sonuçlandı”

“Malumunuz 1 yıl içerisinde Valimizin himayelerinde devam eden ve özellikle teknik personellerimizin tek tek köy köy gezerek bütün parsellerin tespitinde hangi ürünün yetiştirilmesi daha uygun olan ceviz yaygınlaştırma projesi çalışmaları yıl boyunca devam etti. Bir yılın emeği çok güzel sonuçlarla, başarılarla sonuçlandı. Dolayısıyla bizler bir yıl içerisinde dağıtmış olduğumuz 170 bin adet cevizi toprakla buluşturduk. Bu şuna benzer; bizim ilimiz toplamda 33 bin dekar alan üzerinde ceviz yetiştiriciliği varken 10 bin dekar daha eklenmiş oldu, 43 bin dekar üretim alanına sahip olmuş oldu. 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. yılında özellikle verileri paylaşmak istiyorum. Bu alanlardan elde edilen verimle bugün kuruyla TL’siyle 200 milyon TL gelir sağlanacaktır. Bu da ilimizin ekonomisine, tarımına ve hayvancılığına çok büyük katkı sağlayacaktır. Şuan bu 10 bin dekar alanın dışında yetiştirilen ürünlerimizde elde ettiğimiz 40 milyon TL ancak 2023 yılında 200 milyon TL’ye ulaşacaktır. Bu da şunu gösteriyor. Yetiştirdiğimiz ve dikmiş olduğumuz cevizleri Chester cinsinin olması verimin yüksek olması, ekonomik olarak çiftçilerin hanelerine yardımcı olacaktır.

“İnsanlarımızın doğduğu yerde doyması bizim prensibimiz olmuştur”

Tabi ki köyden kente her zaman göç oluyor. Bu göçü biraz tersine çevirmek ve köyde yaşayan insanlarımızın doğduğu yerde doyması bizim prensiplerimiz olmuştur. Vatandaşlarımızın biraz daha gelir seviyesinin yükseltmek için bu tür çalışmalar yapacağız.

“Projelerimiz 3 yıl sürecektir”

Sadece cevizde değil özellikle ilimize baktığımız zaman Bozüyük, Yenipazar ve Pazaryeri ilçelerinde hayvancılığın yaygınlaştırılması, özellikle kaba yem ihtiyacını giderecek alanlarımızın çok olması, diğer ilçelerimizde ise Söğüt çaltı bölgesinde seracılık, sebzecilik ve meyveciliğin ağırlık kazandığı, Osmaneli ilçemizin tamamen mikro klima olması hatta bazen ilimizin tarım başkenti diyebiliriz, meyvecilik anlamın çok yoğun çalışmalar var. Bu vesileyle de ilimizin merkezinde de, Gölpazarı ilçemizde de cevizin yayınlaştırılması projesi devam edecektir, bu projelerimiz 3 yıl sürecektir. Vatandaşlarımızın taleplerini tekrar değerlendireceğiz.”

Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Mut ise, Bilecik’te ki tarım arazilerinin yüzde 32’sinin kullanılmadığını, bunların üretime kazandırılması gerektiğini belirtti. Mut, Türkiye’nin ceviz ihtiyacının yeterli olarak karşılanmadığını belirttiği konuşmasında şu görüşlere yer verdi.

“Ülkemiz 4. büyük ceviz üreticisi ülke konumunda”

“Son 20 yılda gerek dünyada, gerekse ülkemizde ceviz dikim alanı ve üretimi artmaktadır. Günümüz itibariyle Çin, ABD ve İran’dan sonra ülkemiz 4.büyük ceviz üreticisi ülke konumundadır. 2019 yılı itibariyle ülkemiz yaklaşık 225 bin ton ceviz üretmektedir, bu üretim ise hala ülkemizin ceviz ihtiyacını karşılayamamaktadır ve yaklaşık 60 bin tonun üzerine her yıl cevizi, ithalat yoluyla karşılamaktayız. Getirisi en yüksek bitki grubu içinde yer alan, sağlık ve beslenme açısından çok önemli meyve olan ceviz tüm dünyada tüketimi de hızla artmaktadır. Ülkemiz ceviz üretimine yeter bir ülke olmalıdır. Bunun içinde fidan, toprak analizi, gübre, mazot ve kapama bahçe tesislerinde desteklerin artması gerekmektedir.

“40 bin hektar alan herhangi bir tarımsal faaliyette kullanılmıyor”

İlimizde yaklaşık 125 bin hektar tarım yapmaya uygun arazi mevcuttur ancak bu arazinin yaklaşık yüzde 32’si yani 40 bin hektarı herhangi bir tarımsal faaliyette kullanılmamaktadır. Keleme adıyla anılan bu alanın mutlaka üretime kazandırılması gerekir.

“Kabuğun altın olduğu durumda içini siz değerlendirin”

Tam da bu kapsamda projenin mimarı olan ve ilimizde üreticilerimize ucuz ve doğru fidanın sağlanmasında büyük destek sağlayan Valimiz sayın Bilal Şentürk’e sonsuz teşekkür ve şükranlarımızı sunuyorum. Ceviz üretimin artırma projesi  kapsamında düzenlenen Ceviz Çalıştayı’nın üreticilerimize, ilimize ve ülkemize  hayırlı olmasını diliyorum. Ayrıca bu yılın üreticilerimiz için bol kazançlı ve bereketli geçmesini diliyorum. Davetiyedeki altın kabuk ismi çok manidar olmuş. İmam Gazali ‘cevizi kırıp özüne inmeyen hepsini kabuk zanneder’ demiş.  Kabuğun altın olduğu durumda içini siz değerlendirin.”

Vali Bilal Şentürk ise, cevizin ekonomik anlamda çok getiri sağlayan bir ürün olduğunu ve bu proje ile insanların köyleri ile bağlarını tekrardan güçlendirmeye başladıklarını belirtti. Vali Şentürk, üretim miktarını artırmayı hedeflediklerini belirttiği konuşmasında şunları söyledi:

“Ceviz, yaprağından ağacına kadar çok değerli bir ürün”

“Bilecik’imiz için yürütülen bizimde içerisinde olduğumuz değişik çalışmalardan bir tanesi olan Ceviz üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla gerçekleştirilen etkinliklerin tanıtım boyutuyla en önemlilerinden bir tanesini bugün icra etmiş olacağız. Bizim içinde eksik olan bilgiler noktasında bazı hususları tamamlamış olacağız. Bu yönü ile bu program önem arzediyor.

Ekonomik anlamıyla çok getirisi olan bir üründür ceviz, saklanabilen ve uzun süre muhafaza edilebilen bir üründür ceviz. Yaprağından, ağacına kadar, meyvesinin içine, kabuğuna kadar her şeyi ile gerçekten değerli olan bir üründür. Bilecik’te biliyorsunuz 2019 yılı itibariyle 7.Organize Sanayi Bölgesi de kuruldu, şu anda kamulaştırma çalışmaları devam etmekte. Bu çalışmaya 8.Organize Sanayi Bölgesi demiştik çünkü bir taraftan tarımsal bir faaliyet gibi başlasa da bir sanayi ürünü şeklinde değerlendirilmesi için altyapının burada oluşturulmasını arzu ediyoruz.

“Bilecik’in bir atılım yapmasını istiyoruz”

Ceviz konusunda zaten kendine özgün markası da var Bilecik cevizi olarak ama üretim potansiyeli ve ürettiği ürün en iyi şekilde değerlendirilen bir yer olarak Bilecik’in bir atılım yapmasını istiyoruz.

Meseleyi sadece Ceviz fidanını alıp toprakla buluşturmaktan ibaret olarak algılamayın onun üretim sürecine yani dikimden, bakım sürecine kadar sağlıklı gerçekleşmesini en üst seviyede verim alınabilmesi için faaliyetlerin değerlendirilmesi gerekiyor. Bu anlamda da Gölpazarı İlçemizde Gıda Organize Sanayi Kuruluş faaliyetlerini yürütüyoruz yani Ceviz çok kıymetli bir ürün ve Bilecik’te buna sahip çıktı.

“Vatandaşlarımızın köyleriyle bağlarını yeniden inşa ediyoruz”

İlk fidan dağıtımına Söğüt’ten başlamıştık. İlk fidan verdiğimiz vatandaşımız bir teyzemizdi, Teyze dedim: ‘Sen nereden geldin?’ dedi ki: ‘Ben Eskişehir’den geldim ve 23 yıldır Eskişehir’de ikamet ediyorum’ dedi. ‘ Köyle olan bağlarımız biraz zayıflamıştı, duyduk ki böyle bir çalışma var, bizde köyde boş bırakıp gittiğimiz arazilerimizi değerlendirelim diyerek buraya geldik ve 100 tane fidan alıp köyümüze dikeceğiz’ dedi. Yani bizim Bilecik olarak gurbete giden vatandaşlarımızın köyleri ile bağlarını yeniden inşa etmek adına da dışarıdaki hemşerilerimizde köylerine gelsin ve hasatlarını yapsınlar yönünde bu çalışmalarımız.

Bilecik potansiyeli gerçekten çok iyi olan, ama pazara sürdüğü ürün miktarı itibariyle az. Biz burada o zaman üretim miktarını ve kalitesini daha da yükselteceğiz.”

Ceviz Çalıştayı, konuşmaların ardından Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Lütfi Pırlak, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Veli Erdoğan, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Ümran Ertürk, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Rafet Aslantaş’ın sunumları ile devam etti.

Ceviz Çalıştayı, Proje tanıtım filmi, kadın çiftçi tiyatro gösteri, çekiliş ve ödül töreni etkinliklerinin yapılmasıyla sona erdi.

Editör: TE Bilişim