Cafer Elmas

7 Haziran seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden milletvekili seçilen ilimizin duayen siyasetçilerinden Yaşar Tüzün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki odasının kapılarını ilk kez gazetemize açtı.

Tüzün, geride bıraktığımız seçimlerden, ülke gündeminin ilk sırasında yeralan Meclis Başkanlığı seçimine, olası koalisyon senaryolarından, Bilecik için hedeflerine kadar tüm sorularımıza açık yüreklilikle cevap verdi.

Gazetemiz aracılığıyla Bilecik halkına selam ve sevgilerini ileten Tüzün, seçim öncesi sloganlarında olduğu gibi, Bilecik için en doğru seçimin kendisi olduğunu halkımıza ispatlayacağını söyledi.

“Artık ben tüm Bilecik’in vekiliyim” diyen Tüzün, oy versin vermesin tüm vatandaşların kendisine ulaşabileceğini ve her türlü isteğini, talebini iletebileceği ifade etti.

Yaşar Tüzün ile röportajımızın videosunu internet sitemiz yarin11.com’da izleyebilirsiniz.

Cafer Elmas: Yaşar Bey öncelikle seçimler hayırlı olsun. Geride bıraktığımız 7 Haziran seçimlerini kısaca değerlendirebilir misiniz?

Yaşar Tüzün: Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye genelinde 81 tane ilin 55 tanesinde hakim huzurunda resmi ön seçim gerçekleştirdi. Öncelikle partililerimizin bu duyarlılığı sandığa yansıdı. Cumhuriyet Halk Partisi 29 Mart’ta ön seçim gerçekleştirdi. Benim de çok yüksek oy oranıyla seçilmem, yüzde 80’in üzerindeki bir oy oranıyla seçilmem Cumhuriyet Halk Partisi içerisinde bir birleştirici güç olarak adlandırıldı. Partililerimiz ve halk tarafından bu söylemle söze başlandı, bu söylem bir birlik beraberliği oluşturdu. Bilecik’teki Cumhuriyet Halk Partisi’nin bütününü oluşturdu. Bu birlikteliği de sandığa yansıtmak için başta kadın kollarımız, üyelerimiz ciddi bir çalışma gerçekleştirdi. Başarının sırrı bana göre partililerimizin, üyelerimizin harekete geçmesinden kaynaklanıyor.

Seçimlerde beklediğiniz oyu alabildiniz mi? Kamuoyunda herkes şunu merak ediyor; yaptığınız bir açıklamada, “Seçimlerin kaderini Bozüyük belirleyecek” demiştiniz. Gerçekten de öyle oldu ve ilk defa Bilecik tarihinde Bozüyük’te Cumhuriyet Halk Partisi birinci parti oldu. Bozüyük başarınızın sırrı nedir?

Bunu görmezlikten gelemeyiz. Sonuç itibariyle siyaset matematiksel bir sayım işidir. Bu sayımlara baktığımız zaman hem nüfus açısından hem seçmen açısından Bozüyük ilçemiz Bilecik’ten merkez ilçeden ve diğer ilçelerden daha fazla bir oy potansiyeline sahip. Biz kampanya döneminde şunu söylemiştik, belki de Cumhuriyet tarihinde bir Bilecikli adayın, merkezde yaşayan bir adayın Bozüyük’te birinci olacağını iddia etmiştim. Bu neden kaynaklanıyor? Öncelikle Bozüyük’te bulunan bundan önceki bütün ilçe başkanlarımız, görev yapmış belediye başkanlarımız, milletvekilliği yapmış ağabeylerimiz, gençlik kollarımız, kadın kollarımız, benim Bozüyük’te %87 gibi bir oy oranı ile seçilmemden sonra sivil toplum örgütleri, meslek odaları, dernekler, sendikalar, sanayi kuruluşları, birleştirdik, bütünleştirdik. Bunu sandığa yansıtmaya çalıştık.

Farkındaysanız bu kampanya döneminde özellikle kırsalda bulunan küçük yerlerimize yeterince vakit ayıramadım. Çalışmamın da büyük bölümünü Bozüyük’te geçirdim.  Esnaflarımızı ziyaret için, sivil toplum örgütlerimizi, meslek odalarımızı, Şoförler ve Otomobilciler Odamızı, Kamyoncular Kooperatifimizi, oradaki esnaflarımızı ziyaretlerde bulundum ve Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında neler yapabileceğimizi ve Bozüyük için neler yapabileceğimizi söyledim. Bunun karşılığını da gördüm. Yani ben Cumhuriyet Halk Partisi’nin birleştirici gücü olduğum kadar Bozüyük’te yaşayan vatandaşlarımızın da birleştirici gücü oldum. Çünkü 9 yıllık parlamento dönemimde hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm bana ulaşanlara aynı yakınlıkta aynı uzaklıkta oldum. Bana ulaşan her vatandaşımızla iyi niyetle düşüncemi paylaştım. Ve onların kamuda, Bakanlıkta, Meclis’te ne işi varsa yardımcı oldum. Bunun yansımasını Bozüyük’te çok gördüm. Bozüyük’te birinci olduk. Bilecik merkezde de birinci olabilirdik, onu da söyleyeyim. Biz ilçelerin genel durumuna baktığımız zaman ilçe merkezlerine baktığımız zaman Yenipazar’da da birinci partiyiz. İnhisar’da da birinci partiyiz. Köyler sayıma müdahil olmasa, mahalle düzeyine baktığınız zaman birinci partiyiz. Açıkçası ben çalışmamın büyük bölümü Bozüyük’te geçirdim. Başarımın sırrı oraya fazla vakit ayırmamdan kaynaklandı. Çünkü ben biliyorum ki seçmen ve nüfus olarak Bozüyük ilçemizde daha fazlaydı. Bunun da karşılığını Bozüyüklüler sandığa yansıttı.

Üçüncü kez Milletvekili seçildiniz. Bu size nasıl bir heyecan veriyor? Bu dönem Yaşar Tüzün’de farklı olarak ne olacak?

Bilecik Milletvekili seçildikten sonra, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Cumhuriyet Halk Partisi grubunun totaline baktığınız zaman üçüncü dönem milletvekili olan ender insanlardan bir tanesiyim. Bilecik’te de 3 defa milletvekili seçilen ender insanlardan bir tanesiyim. Bunun onurunu ve mutluluğunu ömrüm boyunca yaşayacağım. Bir daha milletvekili olunur olunmaz, aday olunur olunmaz o ayrı tabi ama üçüncü dönem milletvekili Cumhuriyet Halk Partisi grubundan ilk beşe, altıya girmekteyim. Meclis grubuna baktığımız zaman da AKP’den üçüncü dönem 18-19 milletvekili var. MHP’den 7-8 tane var. Bizden keza o kadar var. HDP’nin de iki üç arkadaşı var. Aslında parlamentonun da en kıdemli milletvekillerinden biri oldum. Dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi genel merkezi, başta genel başkanımız, Cumhuriyet Halk Partisi grubumuzun bu süreç içerisinde bu anlamda tecrübeli, kıdemli milletvekillerinin daha iyi noktalarda görev almasını umut ediyorum. Bunu da gerçekleştireceklerini umut ediyorum. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde bunlar şekillenecektir.

Bu ortaya çıkan tabloyla seçmen ne mesaj vermek istedi sizce?

Şimdi 3 dönem, 2002, 2007, 2011’de vatandaşımız Adalet ve Kalkınma Partisi’ni birinci parti yaptı ve tek başına iktidar yetkisi verdi. Bu seçimlerde bu yetkiyi vermedi. Bu seçimlerde dedi ki, senin yaptıkların var mı kardeşim, evet ben memnunum. Ama yapamadıklarını ve yanlış yaptıklarını düzeltebilmen için sana bu sefer tek başına iktidar yetkisi vermiyorum dedi. Bir koalisyon gözüküyor. Bu koalisyonun şekli önümüzdeki birkaç gün içinde belli olacak. Sonuçta Türkiye’de bir uzlaşma ihtiyacı ortaya çıktı. Bu uzlaşma ihtiyacını başta iktidar partisi yetkilendirdikten sonra birinci parti çıkan iktidar partisi olan şu anda iktidar partisi olan ve seçimlerde birinci çıkan cumhurbaşkanı tarafından görevlendirilecek. Hükümet kurma görevlendirmesi verilecek. Bu iktidar partisinin nasıl şekilleneceği, koalisyonun nasıl şekilleneceğini, zaman içerisinde belli olacak. Bu süreçte birinci partinin koalisyon ortağı ve bir koalisyon çalışması başladıktan sonra düşüncenin ne olduğunu göreceğiz. Ama ben Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir milletvekili olarak halkımız yüzde 60’lık bir blok ayırt etti, yüzde 40’lık da tek bir partiye yetki verdi. Keşke Milliyetçi Hareket Partisi’nin yetkileri, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi dışarıdan destekleyebileceği bir koalisyon olsaydı. Yüzde 60’lık blok bir koalisyon ortaklığı yapmış olsa çok daha iyi olur diye düşünüyorum. Bu uzlaşmayı iktidar partisinin genel başkanı Ahmet Davutoğlu, hükümeti kurma görevi aldıktan sonra partilerle yapacakları görüşmelerle sonuç ortaya çıkacaktır.

Koalisyon kurulabilecek mi?

Ya erken seçim var ya da koalisyon var. Tek başlarına iktidar olamadıklarına göre iki tane alternatif var. Birinci parti ile ikinci parti, birinci parti ile üçüncü parti veya ikinci, üçüncü ve dördüncü partiler koalisyon kuracak ya da erken seçime gidilecek. Ya da azınlık hükümeti kurulacak.

Bu koalisyonda CHP görev almalı mı?

Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu seçimlerde halkımıza verdiği vaatler var. Bunlardan bir tanesi emeklimize iki ikramiye. Asgari ücretin 1500 TL olması. Çiftçilerimize uygulanan vergilerin kaldırılması. Buna benzer seçim vaatleri var. Cumhuriyet Halk Partisi, kurulacak iktidarın içinde olacaksa, bu şartların olmasını isteyecektir. Bunları yerine getirebilecek bir koalisyon ortaklığı söz konusu ise kurulur. Biz meydanlarda dedik ki bu zamana kadar yapılan yolsuzluğun ne olduğunu anlattık. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında bunları düzelteceğimizi söyledik. Halkımıza bir umut vaat ettik. Bu vaatlerin yerine gelmesi için böyle bir ortaklığı kabul edebiliriz. Ama gelmeyecekse de böyle bir ortaklığa hiç başlamamak gerekir.

Türkiye’nin bu aşamada nasıl bir hükümete ihtiyacı var?

Türkiye şuanda çok zor bir durumdan geçiyor. Komşularımızda kanayan bir yara var. Böyle bir hassas dönemden geçiyoruz. Acilen bir hükümetin kurulup görevin başında yer alması gerekiyor. Hem komşularla olan ilişkimizi hem ekonomik sorunları çözelim. Hem sanayicimizin ve esnafımızın beklentileri var, onları yerine getirelim. En kısa zamanda bir koalisyon hükümetinin kurulmasından yanayım. Bunun şekli, tavrı ve süreci, Sayın Davutoğlu hükümeti kurma görevi aldıktan sonra belli olacak. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz de düşüncelerimizi söyleyeceğiz. Ortak bir noktada uzlaşırsak tabi ki olabilir. Uzlaşamazsak bizim dışımızdaki siyasi partilerle görüşecek.

Meclis Başkanlığına adayınız Deniz Baykal’ın seçilme şansı nedir?

Geçmişte hatırlarsanız 20 dönemde Cumhuriyet Halk Partisi’nin 52 tane milletvekili vardı. DSP, ANAP, Doğru Yol gibi partilerin olduğu bir Meclis aritmetiği vardı. 52 milletvekili olarak Cumhuriyet Halk Partisi’nin çıkarmış olduğu meclis başkan adayı Hikmet Çetin meclis başkanı seçildi. Bu nedir? Birinci ve ikinci turda siyasi parti grupları kendi gruplarından çıkan adaya oy verecektir. Üçüncü turda en fazla oy alan iki kişi dördüncü tura kalacaktır. Cumhuriyet Halk Partisi dışında kalan vekillerimizde birinci ve ikinci turda kendi adaylarına üçüncü ve dördüncü turda bu işi ehline teslim edeceğine inanıyorum. Deniz Bey’in, devlet, bürokrasi deneyimi ve tecrübesi var. Dolayısıyla seçildikten sonra çok başarılı bir meclis başkanlığı yapacağına yürekten inanıyorum. Bugün parlamentoya baktığımız zaman saygı gören bir büyüğümüzdür. Ben de Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili olarak Deniz Bey’e oyumu vereceğim. Diğer turda da diğer siyasi partilerden destek isteyeceğim. Deniz Bey’in meclis başkanı seçilme şansı çok yüksektir. Ama yine 2’nci turda yine her parti kendi adayına verecek. 3’üncü veya 4’üncü turda şekillenecektir diye düşünüyorum.

Oldu ki Cumhuriyet Halk Partisi koalisyonda yer aldı. Yaşar Tüzün özel bir görev alacak mı? Sonuçta kıdemli bir vekilsiniz. Bir beklentiniz var mı? 22’nci dönemden partide kalan Deniz Baykal, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve bir de Yaşar Tüzün var.

Halkımızı bu beklenti içerisine sokmak istemiyorum ama, siyaset ne için yapılır? Siyasetin hedef büyütmek için yapıldığını düşünürsek, size bu elde ettiğiniz tecrübe ve birikim nedeniyle Komisyon Başkanlığı olabilir, Başkanlık Divanı olabilir, farklı noktalarda görev verilebilir. “Ben şu göreve talibim” demek siyasette çok doğru değildir. Partimizin yetkililerinin, yetkili organlarımızın, başta Genel Başkanımızın günü ve zamanı geldiği zaman diğer milletvekillerinden bizi ayrı tutacağını ve bir görev vereceğine ben inanıyorum.

Bilecik için yapacağınız ilk girişimler neler olacak? Hangi eksikliğin takipçisi olacaksınız?

Eksikliklerimiz çok fazla da, biz bu süreçte 2 aşamalı bir çalışma yapacağız. 1’incisi, biz muhalefet partisi milletvekili olursak farklı çalışmalar yapacağız, iktidarın bir mensubu olan bir üye olarak görev yaparsak farklı işler yapacağız. Sonuçta Bilecik’imizin en önemli sorunlarından bir tanesi sağlık sektöründe yaşanan hastane krizi. Bu hastanenin yerinin belirlenip derhal, en kısa zamanda temelinin atılıp yapılması için girişimde bulunacağız. Çevre yolu bağlantılarımızı kuracağız. Ve en önemlisi, şu anda Türkiye’nin gündeminde olan, yürürlükte olan “iller arasında kalkınmada öncelikli bölgelerden” olup, bunları mutlaka ama mutlaka sektörel teşvike çevirip Bilecik’imizi seramik ve mermer kenti olması noktasında girişimlerde bulunacağız. Bu kanunu mutlaka değiştireceğiz. Kuşkusuz yol olayımız, yani Yenişehir –Bursa yolu zaten kanayan bir yaramız. Bunlar bildiğimiz konular. Bunlar eksik kalan işler. Bir diğeri ise, biz “Kuruluşun ve Kurtuluşun onuru” diye yaşıyoruz Bilecik’te. Ama maalesef milli parkımız yok. O yüzden Metristepe’nin Milli Park yapılması konusunda kanun teklifimi hazırladım ama daha vermedim. Neden vermedim? Ben iktidar partisi milletvekili mi olacağım, muhalefet partisi milletvekili mi olacağım, bu süreç belli olduktan sonra bunları hemen gündeme getireceğim.

Son olarak, Bilecikli seçmeninize, Bilecik halkına iletmek istediğiniz mesajınız var mı?

Ben bütün hemşerilerime, seçmenlerimize kapımın açık olduğunu söylemek istiyorum. Bana oy veren, vermeyen bütün vatandaşlarımız bana ulaşabilir. Her türlü isteğini, talebini bana iletebilir. Ben seçilinceye kadar Cumhuriyet Halk Partiliydim, seçildikten sonra bütün Bilecik’in, 147 bin seçmenimizin, 200 bin vatandaşımızın milletvekiliyim. Ve aynı zamanda da Türkiye’nin milletvekiliyim. Bizim bu onurlu göreve seçilmemize destek veren, katkı veren ve vermeyen bütün hemşerilerime sonsuz teşekkür ediyorum. Onlar rahat olsunlar. Ankara’da bir temsilcileri var. Bilecik’ten bizleri buraya vekalet verip gönderdiler. Bu vekaleti en iyi şekilde halkımızın hizmetine sunmaya hazırım. Biliyorsunuz biz bir sloganda bulunmuştuk, “Yaşar Tüzün Bilecik için doğru seçim” demiştik. Bilecik’in doğru seçim yaptığını bu süre içerisinde ispatlayacağım. Buraya kadar geldiğiniz için size de ayrıca teşekkür ediyorum. Bütün çalışma arkadaşlarımıza ve hemşerilerime selam ve saygılarımı sunuyorum.

 

Editör: TE Bilişim