Bilecik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası ve Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası işbirliği ile “7143 Sayılı Vergi ve Varlık Barışı İlişkin Kanun” hakkında seminer gerçekleştirildi.

Mayıs ayı itibariyle yürürlüğe giren yasa hakkında SMMMO toplantı salonunda gerçekleştirilen seminer çalışmasında konuşma gerçekleştiren Muhasebeciler Odası Başkanı Süleyman Kıral,

“Değerli meslektaşlarım, meslek camiası olarak vergi aflarına taraftar olmadığımızı hep dile getirdik. Sayın Maliye Bakanımıza bir çok platformda bunu açıkça ifade ettik, bu tür aflar ile zamanında ödeme yapan mükelleflere haksızlık yapıldığı, o nedenle düzenli ödeyenler ile düzensiz mükellefler arasında serbest piyasa koşullarında haksız rekabetler oluştuğu, vergilerini zamanında ödeyen mükelleflerin bu konuda mağdur olduklarını anlattık, yine bir platformda, sayın Maliye Bakanımız çalışmalara başladıklarını, bu konuda adım atacaklarını ve ödemelerini düzenli yapanlar ile ilgili indirimli vergi uygulanacağını belirtti.

Bunun la ilgili yapılan çalışma ile bildiğiniz gibi borçlarını zamanında ödeyemeyen mükelleflere vergi oranında indirim uygulaması başladı. Bu uygulama ile sözünü ettiğimiz adaletsizlik kısmen ortadan kalkmış oldu. Yeterli mi? Tabi ki değil, bu konu daha kapsamlı olmalı, örneğin geçmiş döneme ait kıyaslama yerine, yasa çıktıktan sonra geçmiş döneme ait borçlarını kapatıp, güncel ödemelerini de zamanında yapanlara bu uygulama getirilmiş olsaydı, hem geçmiş dönem den kalan alacaklar tahsil edilmiş, hem de yeni bir başlangıç ile birçok mükellefte düzenli ödeme alışkanlığı da sağlanmış olabilirdi. İnşallah yakın zamanda yeni bir düzenleme ile bu eksiklik de giderilmiş olur.

Değerli arkadaşlar yapılan her yasal düzenleme doğrudan mesleğimizi ilgilendirmese de müşterilerimizi ilgilendiren her türlü yasa bizi birinci dereceden ilgilendirmektedir. Çünkü vergi mükellefleri ya da barışmak isteyen her kesimin ihtiyacını bizim meslektaşlarımız karşılıyor, şimdi bu af yasası, ardından imar ile ilgili bir af daha yasalaştı ki onunla ilgili yine meslektaşlarımıza çok iş düşmektedir.

Yakın geçmişe baktığımızda çıkarılan torba yasalar ile bir çok konuda borçların yapılandırılması, matrah artırımları yapıldı. Bunlardan geçmiş borç ve cezaları olan bir çok kişi faydalandı.

Son dönemde dünya ve ülkemizde oluşan ekonomik sıkıntılar karşısında devlet vatandaşına gel barışalım demiş ve en son çıkarılan 7143 sayılı yasa ile,

1-Kamuya olan borçların yeniden yapılandırılması,

2-Matrah ve vergi artırımı,

3-Kayıtları düzeltme,

4-Varlık affı

Başlıkları altında mükelleflere af getirilmiştir.

Gerek vergi affı ve gerekse imar affı ile ilgili konuyu çok iyi anlayıp, barışmak isteyen müşterilerimize her türlü hizmeti vermeye hazır olduğumuzu belirmek istiyorum.” İfadelerine yer verdi.

Gerçekleştirilen seminere; Bursa SMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez ve Bursa TESMER Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı SMMM Kazım Tefenli’de katılım sağladılar.

Diğer yandan eğitim sonunda hazırlanan katılım belgesi katılımcılara takdim edildi.

Editör: TE Bilişim