Haftasonu Bilecik'in hayalleri, vizyonu ve misyonuna yönelikbeklentilere ilişkin önemli projelerin sunulduğu ortak akıl toplantısındailimizin önde gelen isimleri biraraya geldi. Bozüyük Grand Çalı Otel'de gerçekleşen Valiliğin öncülüğünde BEBKA, Belediyeler ve Üniversite'nin yanısıra Hayalet Platformu'nun organizasyonundaki 2 günlük ortak akıl toplantısında ortaya çıkan tablo sevindiriciydi. Herkesin aklında ve ağzında 2015 yılında Bursa'da aynı formatta düzenlenen ortak akıl toplantısı ve o toplantı sonrası alınan kararların ve her projenin yani kısacası herşeyinhavada kaldığı, aynı sıkıntının bu kez de Bozüyük'te yaşanması gibi bir endişesi vardı.

         Bilindiği gibi, 2015 yılında Bursa'da bir otelde gerçekleştirilen ortak akıl toplantısında alınan kararlar ve sonuç sonrasında aradan geçen 2 yıl boyunca hiçbir faaliyet ve etkinliğin olmamasınınyanısıra konuşulanlar da havada kalmış, buda “Bilecik'in aklı Bursa'da kaldı” yorumlarını beraberinde getirmişti.

         Toplantıyı 2 gün boyunca aralıksız takip ettim. Toplantıda sürekli notlar aldım,zaman zaman arazi olanlarda oldu onlarıda not aldım. Cumartesi 130 kişi olarak başlayan toplantı öğleden sonra 100'e düştü, ardından 80, Pazar sabahı 60 kişi ile başlayan toplantı ardından 100 kişiye kadar çıktı. Bence bu toplantılar farklı ilde olursa bu kadar fire verilmez. Katılımcıların il ile ilişkisi kesilirse kendilerini toplantıya daha güzel konsantre edebilirler. Biz gazeteciler konuşma yerine yazmayı tercih ederiz. Sunumların yanısıra grup toplantıları ile Çalıştay'da hazırlanan öneriler, projeler ve “nasıl bir Bilecik istiyoruz?”sorusu karşısında vizyon ve misyon çalışmalarında dört dörtlük bir Bilecik hayali çıktı. Sanayide, tarımda turizmde ve üniversite şehri olma adına 4 önemli argümanda hedeflenen Bilecik için gerçekten katılımcılar tarafından güzel öneriler ve projeler sunuldu. Fakat büyük iller arasında sıkışmış şehrimizin dört dörtlük olma hayali hernekadar olumlu karşılansada bana biraz uzak geldi. Çünkü biz önce bu 4 argümandan hangisini olacağımızın kararını vermeliyiz. Sanayi şehrimi olacağız, üniversite şehrimi yoksa turizm şehrimi, her birinin aynı anda olması bir anda oldukça zor. Sanayi şehriyiz diyoruz son 10-15 yılda ilimize gelen bir tane ciddi anlamda sanayici, yatırımcı var mı sorarım sizlere.Önemli sanayicileri gerçekten her potansiyele sahip ilimize nedençekemiyoruz. Limanlara, trenlere, önemli karayollarına yakın bir il olan Bilecik, yıllar önce İstanbul'un arka bahçesi olarak gösterildi. Sanayi akışının, yatırımcıların ilimize geleceği söylendi ama söylentiden ileriye taşınamadı.    

         Üniversiteşehri olacak isek üniversitemizi nasıl büyütebiliriz, nasıl tercih edilen bir üniversite yapabiliriz, öğrencileri ve öğretim görevlilerini Bilecik ile nasıl bütünleştirebilirizin peşinden ciddi anlamda gitmek vebu adımlar altında çalışmalar yapmak şart. Halen ne üniversite Bilecik'ten gerekli desteği aldı, ne de Bilecik Üniversite'den, halen ortada ciddi bir kopukluk var. Eskişehir'i Eskişehir yapan üniversitesidir. Öğrencilerimizin gidebileceği Cafeler haricinde, sosyal ve kültürel tesislerimiz bile yok.

         Tarım diyorsak köylerimizin ve çiftçilerimizin hali ortada  köylerimiz iyice boşaldı. Köylere nasıl geri dönülmesi sağlanabilir ve köylerde üretimi nasıl attırabiliriz bunlarla ilgili ne yapıldı.Sürekli turizmde dört dörtlük olacağız diyorsak gerçek turizm atağı yapmalıyız. Şeyh Edebali Türbesi ve Söğüt Ertuğrulgazi Türbesi'nin yanında gerçekten doğa zengini olan ilimizde doğa sporlarını öne çıkarabilecek ve turist çekebilecek cennet yerlerimize ilişkin neler yaptık.

         Bugüne kadar Yenipazar Kanyonumuzu bile gerektiği kadar tanıtamadık. Ben kanyonumuzu ulusal basına taşıdım, oda çevresindeki mermer ocaklarından zarar görüyor iddiası ile  köylülerimizin ayaklanmasını. Gerçek anlamda bu kanyon ele alınsa, ulaşımı sağlansa Bilecik turizmi için büyük patlama yaşanır.

         Yani anlayacağınızelde avuçta var ama bunu pazarlamada eksiğimiz çok fazla. Fakat bu toplantıda Bursa'da yapılandan daha farklı bir ortam ve sinerjiolduğunu farkettim. Başta Valimiz Tahir Büyükakın'ınarzusu ve bu işin burada kalmayacağı ve takipçisi olacağı mesajını vermesi. Zaman zaman esprilerinde yaşandığı toplantının samimi ortamda gerçekleşmesi ve herkesin bir şeyler üretme, destek olma arzusunda bulunması Bilecik için ve toplantının gerekliliği açısından önemliydi.Vali Tahir Büyükakın'ın her proje de topun Valiliğe atılmasını esprili şekilde karşılayıp,  onun da topu hep Üniversite'ye pas olarak yönlendirmesi  esprikonusu oldu.

         İlimize atanması kısa süre olmasına rağmen şehre birşeyler kazandırabilme arzusunda olduğu gözlenen ve birlikte karar almalarına rağmen toplantıya gelmeyen önemli il başkanlarına kırıldığını belirten Vali Büyükakın'ın bu oluşuma ne kadar önem verdiği gözleniyor. Daha önceki yıllarda Bursa'dayapılan ve orada kalan aklımızın bu sefer Bozüyük'te kalmayacağı ve işin takipçisi olacağı, toplantıların devam edeceği ve katılımın daha geniş çaplı yapılacağının altını çizen Vali Tahir Büyükakın'ınbu işte kararlı duruşu bu sefer ortak aklın Bozüyük'te kalmayacağını gösterdi. Bu arada iki gün boyunca katılımcıları ağırlayan ve kusursuz hizmette sınır tanımayan Grand Çalı Otel yetkililerini de kutlamayı kendime borç bilirken, Bilecik merkezine de bu tür toplantıların yapılabileceği otellerin, tesislerin kazandırılması umudu ile hayallerimizin peşinde koşmaya devam edelim.

Editör: TE Bilişim