Marka şehir olmak isteyen ilimize en güzel örnek komşumuz Bursa’dan geldi. Bursa'yla özdeşleşen; Gemlik zeytini, İnegöl köftesi, armut, siyah incir ve kestane gibi yöresel ürünlerin hem ön plana çıkması, hem de turizm tanıtımı açısından bu ürünlerin ulusal ve uluslararası alanda bir araç olarak kullanılması amaçlanan "Menşei Bursa" projesi, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından kabul edildi. Proje ile yöresel ürünler kullanılarak Bursa’nın gastronomi (yemek kültürü) markası olması sağlanacak. Bilecik’in meşhur olmaya aday kirazı, kavunu, karpuzu, ayvası ve lokumu için de yapılabilecek bu projenin ilimiz yöneticilerine örnek olmasını umuyoruz.

 Bursa Valiliği Avrupa Birliği (AB) ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi’nin hazırladığı 'Menşei Bursa' başlıklı proje Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından kabul edildi. 2012 yılı mali destek programları çerçevesinde ajansa sunulan proje hibe almaya hak kazandı. 'Menşei Bursa' başlıklı projenin sözleşmesi Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta ile BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci tarafından imzalandı.

Proje ile Bursa’ da yaklaşık 2 bin işletmeye esnaf ve üreticiye yöresel ürün ve coğrafi işaret konusunda farkındalık oluşturulacak. Bursa'yla özdeşleşen; Gemlik zeytini, İnegöl köftesi, armut, siyah incir ve kestane gibi yöresel ürünlerin hem ön plana çıkması, hem de turizm tanıtımı açısından bu ürünlerin ulusal ve uluslararası alanda bir araç olarak kullanılması amaçlanıyor.

'Menşei Bursa', yöresel ürünlerle gastronomi festivali kapsamında 3 dalda düzenlenen yarışmada Turizm Meslek Lisesi öğrencileri, köy kadın dernekleri ve alanında ünlü şefler yarışacak. Festivale ulusal ve uluslararası şefler davet edilerek I. Uluslararası Aşçılar zirvesi yapılacak. Ayrıca yöresel ürünler ve ait olduğu bölgenin sanatsal fotoğrafları çekilerek Bursa yöresel ürün envanteri çıkarılacak.

Valilik AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon merkezi tarafından yürütülecek 198 bin 475 TL bütçeli proje 7 ay sürecek. Proje, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Bursa Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) ile ortaklaşa yürütülecek. Ayrıca Bursa Aşçılar Derneği, Bursa'nın Meşhurları Derneği ve Bursa Skal Derneği de projeye destek verecek.

Proje ile Bursa adıyla marka olan tarım ve gıdaya dayalı yöresel ürünlerin turizm değerine dönüştürülerek etkili bir tanıtım aracı haline getirmeyi hedefleniyor. Ayrıca ilçe kaymakamlıkları, belediyeler, ticaret sanayi odaları, birlikler, ziraat odalarında ‘Coğrafi işaret’ üzerine farkındalık, teşvik etmek, coğrafi işaret almış ve alabilecek ürünleri kullanarak bölge ve ilin turistik açıdan tanıtımı sağlanacak.

Editör: TE Bilişim