Cafer Elmas

2014 yılının Mart ayında yatırım yapılacak diye Elginkan Holding’e satılan Söğüt OSB’nin 700 dönümlük arsası, aradan geçen 2 buçuk yılda firmaya halen tahsis edilmedi.

Söğüt OSB’nin 700 dönümlük arsasının ortasından Kızıldamlar Göleti’ne giden yol ve Küre’ye giden su hattının geçtiği, yol ve su hattı baypas edilip arazi dışına alınmadığı için haritalandırma işleminin tamamlanamadığı ve yer tahsisinin bu nedenle geciktiği iddia ediliyor.

Seçim dönemlerinde AK Partili siyasiler tarafından, satışı sonrası ilçede binlerce kişiye iş imkanı sağlayacağı vaat edilen Söğüt OSB’nin akıbetinin ne olacağı kamuoyu tarafından merak ediliyor.

Dönemin AK Parti Milletvekili Fahrettin Poyraz, Elginkan Holding ile Söğüt OSB yönetiminin arasında Bilecik Noterliği’nde gerçekleşen imza töreni sonrası yaptığı açıklamada, açılması planlanan iki fabrika için 2014 yılında proje ve diğer altyapı çalışmalarının tamamlanıp inşaat çalışmalarına başlanacağını ve bu fabrikalarda toplam 2.500 kişiye istihdam sağlanacağını söylemişti. Ancak aradan geçen sürede bırakın fabrikaların temelinin atılmasını, haritalandırma işlemleri bitirilip yer tahsisi dahi yapılamadı.

Yer tahsisinin OSB arsasından geçen Kızıldamlar Göleti yolu ve Karasu’dan Küre’ye giden su hattı nedeniyle geciktiği, Elginkan Holding’in de piyasa şartlarını göz önünde bulundurarak yatırım için acele etmediği iddia ediliyor. Tabi bu sırada olan, seçim vaadini alan ve iş bulma umuduyla bekleyen Söğüt halkına oluyor.

Söğüt OSB’de yaşanan bir diğer sıkıntı ise doğalgaz hattı konusu. 2015 yılı Ocak ayında750 bin liraya ihale edilen ve AK Partili İl Genel Meclis üyeleri Ertuğrul Torun ve Nihal Aslan tarafından aynı yıl içerisinde bitirileceği kamuoyuna duyurulan doğalgaz hattı yapım işi projesinin Beygaz tarafından kabul edilmediği iddia edilirken ‘Boru tipi uygun olmadığı’ gerekçesiyle kabul edilmeyen projenin yeniden ihale edildiği, Beygaz’ın istediği boru tipleriyle ise maliyetin 3 milyon lirayı bulacağı iddia edilirken, doğalgaz çalışmalarının Ramazan Bayramı öncesi yeni başladığı gelen bilgiler arasında.

Son iki yıldır Bilecik kamuoyunun, özellikle de Söğüt halkının merakla beklediği OSB konusunun akıbetinin ne olacağı merak ediliyor. Söğüt halkının verilen tüm vaatlere rağmen ilçeye hiçbir yatırımın gelmemesi sonrası büyük hayal kırıklığı yaşadığı belirtiliyor. Vatandaşlara seçim döneminde verilen vaatlerin arkasında durmak siyasilere düşerken, Söğüt OSB’nin yer tahsisinin yapılması için gerekli çalışmaları yapma konusundaki sorumluluk ise OSB yönetimine, yani başta Bilecik Valiliği sonrasında Söğüt Kaymakamlığı ve OSB yönetim kuruluna düşüyor.  Bu iddiaları  ve gelişmeleri Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu ve MHPSöğüt il genel meclis üyesi Teyfik Özütürk  doğrularken,  Öztürk bu yaşananları il genel meclisinde gündeme getirdiklerini fakat halen bir sonuca ulaşılamadığını  yönetimde bulunan Söğüt AK Partili il genel meclis üyesi arkadaşın konuya  hakim olduğunu söyledi.

Yetkililerin bu konu ve iddialar hakkında ne gibi bir açıklama yapacağı merak edilirken, daha önceden Bilecik OSB’de ve Söğüt OSB’de  yaşanan arsa satışları sonrası gelmeyen yatırımlar gibi, Söğüt OSB’de de 700 dönüm arsa satın alan Elginkan firmasının yatırımdan vazmı geçtiği yoksa beklemeye mi aldığı da yanıt bekleyen başka bir soru.

Editör: TE Bilişim