Cafer Elmas

        Geçtiğimiz günlerde gazetemizde yeralan Yenipazar ile Harmanköy arasında bulunan doğa harikası kanyona köylerin lağımlarının aktığı ve Yenipazar'da arıtma tesisi yapıldıktan sonra giderini kanyona bırakacağı iddiası çevrecileri harekete geçirdi.

        Bu durumu protesto eden çevreciler Yenipazar ilçe merkezinde toplanıp ellerindeki pankartlarla yürüyüş düzenledikten sonra Kanyonun girişinde hem slogan atarak durumu protesto ettiler, hem de basın açıklaması düzenlediler.


Cumartesi günü Yenipazar’a gelerek kamp kuran çevreciler, Pazar günü Harmanköy halkından vatandaşların da katılımı ile birlikte eylem yaptılar. Bu atık suların kanyona gitmesi taraftarı olmadıklarını kanyonu temizleterek doğa turizmine açmaya uğraştıklarını söyleyen doğa severler tepkilerini ortaya koydular.

        Bilindiği gibi, Yenipazar ile Harmanköy arasındaki doğa harikası kanyonun mermer ocaklarının tehlikesinde olduğuna ilişkin DHA olarak CNN Türk'e özel çekim yapmış ve haberimiz tüm ulusal basında ilgi görmüştü. Haberimizin ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı kanyonu ve etrafını Tabiat Parkı ilan ederek mermer ocaklarından koruma altına almıştı. Bakanlık talimatı ile Bilecik İl Özel İdaresi tarafından projesi dahi çizilen ve burasının turizme kazandırılması için çalışmaların yapıldığı şu günlerde çevrecilerin iddiası ortalığı karıştırdı.


        Yıllardır Yenipazar'a  bağlı 13 köyün özellikle kanyonun hemen üst tarafında bulunan Karahasanlar ve Yumaklı köylerinin lağım giderlerinin kanyona aktığı iddiasının yanı sıra ihale aşamasında olan Yenipazar’ın arıtma tesisi atıklarının da kanyona akıtılacağı iddiaları doğa severleri harekete geçirdi ve çevreciler yaptıkları eylem ile bu doğa harikası kanyonu koruyabilmek amacıyla tepkilerini ortaya koydular.

        Harmanköy ve Çevresi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Doç. Dr. Sezgin Sarıkaya, öncülüğünde Yenipazar’a gelen ekip, Harmanköy’den gelen köylüler ve ilçe halkı ile birlikte toplanarak bu durumu protesto etti.

Doç. Dr. Sezgin Sarıkaya basın açıklamasında, “Harmankaya kanyonumuz 26.12.2012 tarihinde Tabiat Parkı olarak ilan edildi. Çeşitli gruplardan Ankara’dan, İstanbul’dan, Eskişehir’den, Bursa’dan dağcılık kulüpleri hocalarla birlikte gelip gidiyoruz. Bizim sıkıntımız ve buraya gelmemizin sebebi şuydu, Kanyona atık suların, lağım sularının karıştırıldığı söylendi. Bizim taş ocaklarıyla daha önce mücadelemiz olmuştu. Bizim amacımız ne suyumuza, ne kayamıza kimsenin dokunmasını istemiyoruz. Genel olarak Harmankaya Kanyonu İstanbul’a 2.5 saat, Bursa’ya 1.5 saat mesafede, Eskişehir’e 40 dakika, Ankara’ya 2.5 saat mesafede. Böyle bir güzelliği bu saatten sonrada korumayı düşünüyoruz. Dernek olarak İstanbul’dan buraya bu yüzden geldik. Şimdi bu açıklamamızdan sonra gidip Harmanköy’de kaya tırmanma faaliyetlerimize devam edeceğiz’ dedi.


Kartal Dağcılar Spor Kurulu Üyesi Kazım Çoban ise, “1.5 sene önce kulübümüzden bir arkadaşımızın yaptığı keşifle öğrendik burasını. Bu 5. ya da 6. faaliyetimiz olacak. Burası bir doğa harikası fakat gördüğümüz kadarıyla taş ocaklarıyla, Belediye’den buraya arıtılıp akıtılacak kanalizasyon atıklarıyla kirletilecek durumda. İstanbul’dan arkadaşlarla toplanıp kanyonun içerisini temizlemeyide düşündük. Sonra Sezgin hocamla tanıştık ve böyle bir Dernek olduğunu ve onlarında uzun zamandır bununla mücadele ettiklerini duyduk. Şimdi tek amacımız var Harmankaya’nın Milli Park ilan edilmesini sağlamak. Şayet buranın Milli Park ilan edilmesini sağlarsak bölge sit alanı ilan edilecek doğal olarak taş ocaklarının da kendiliğinden ruhsatlarının iptal olması demek. Bunu da çocuklarımıza miras bırakmak demek. Bizim için bu çok önemli. Türkiye’de böyle bir yer çok sayılı. Çünkü hem yamaç paraşütü,  hem kanyon geçişi, hem kaya tırmanışı, hem sörf, hem rafting için çok uygun bir yer. Bunların birarada bulunduğu başka bir yer çok nadir Türkiye’de. Aynı zamanda bacasız saha dediğimiz turizme de çok açık, bölge halkına da çok faysadı olacak bir yer. Umarım Milli Park ilan ederiz ve burası çocuklarımıza miras kalır’ dedi.

Konuya ilişkin görüşlerini açıklayan Yenipazar Belediye Başkanı Cengiz Arıkan ise arıtma tesisi için ihale aşamasında olduklarını doğrularken kısa bir zaman içerisinde Yenipazar'ın lağımının arıtma tesisinde arıtılacağını söyleyerek Yenipazar'ın kanyona 7 km uzaklıkta olduğunu ve lağım giderlerini Yenipazar kanyonuna akıtmanın söz konusu olamayacağını ifade etti.

        Arıkan, Kanyona yakın Karahasanlar ve Yumaklı köylerinde ise foseptik çukurlar ile gereken önlemin alındığını söyledi.


Editör: TE Bilişim