Çin Halk Cumhuriyeti Şanghay Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Yüksek Lisans eğitimine devam etmekte olan Necati Demircan isimli Bilecikli öğrenci Çin’deki Koronavirüs’ü hakkında değerlendirmelerde bulunurken, dünya genelinde konuya ilişkin büyük bir bilgi kirliliği yaratıldığını söyledi.

“Metro, tren ve otobüsleri rahatlıkla kullanıyorum”

Gazetemize bu yönde açıklamalarda bulunan Necati Demircan, ülkede bir virüs salgınının söz konusu olduğunu lakin, dünya basınında abartıldığı gibi bir tehlikenin olmadığını söylerken, günlük yaşantılarının normal seyrinde devam ettiğini aktardı. Demircan, “Okuluma gidip geliyorum, metro, tren ve otobüsleri rahatlıkla kullanıyorum, şehrin içinde istediğim şekilde gezip dolaşıyorum, Çin Devleti hastalık noktasında ciddi kararlar alarak büyük yatırımlar yaptı. Hastalıktan korunmak için tüm tedbirler uygulanıyor. Halk hastalık konusunda sürekli bilgilendiriliyor. Bu bilgilendirmeler yakın zamanda online şekilde sürdürülecek.

“Marketler ve yiyecek satan dükkanlar hiçbir zaman kapatılmadı”

Birde öyle dünya basınında yer aldığı gibi, ‘sokağa çıkma yasağı var’ haberleri gerçeği yansıtmıyor. Maske takmak noktasında devletin bize önerdiği şekilde hareket ediyoruz. Yılbaşından sonra kısa süreli kapatılan dükkanların çoğu önem sırasına göre hizmet vermeye devam etti. Marketler ve yiyecek satan dükkanlar hiçbir zaman kapatılmadı. Sadece restoranlar ve giyim dükkanları kapatıldı. Oda tabiki hastalığın yayılmasını engellemek için yapılan devletin önerdiği bir uygulamaydı. Evlere giriş ve çıkışlarda kartlı sistem uygulanmaya başlandı. Her insan o evde oturduğunu belli etmek için kartını göstererek ikametgahına giriyor.

“Her gün gözlem altındayız bu önemli bir uygulama”

Öğrenciler günlük olarak sağlığının iyi olduğuna dair okula rapor veriyor. Eğer ciddi bir sorun varsa öğrenciler ile öğretmen arasında hızlıca iletişim sağlanıyor, tüm öğretmen ve öğrencilerin numaraları kayıtlı. Öğrenciler her gün gözlem altında bu da Çin’in önemli bir uygulaması” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim