Kulaklarında küpe bulunan 40’a yakın köpeğin geçtiğimiz Pazar günü zehirlendikten sonra Bilecik İnegöl yolu üzerindeki Ayvacık köyü kavşağına bırakılmasının ardından, dün gece bir kez daha çok sayıda sokak köpeği ilimiz sınırları içerisine atıldı. Zayıflıktan kemikleri sayılan ve hasta oldukları anlaşılan 15-20 yeni köpek Gökpınar, Taşçılar ve Ayvacık mevkilerine bırakılırken, nerden getirildikleri ise henüz belirlenemedi. Durumu gazetemize haber veren vatandaşlar, Ayvacık köyü kavşağında ve Gökpınar ile Taşçılar arasına yeni köpeklerin bırakıldığını söylediler. Bilecik Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Sühendan Senger ile birlikte olay yerine gittiğimizde alana yayılmış 15’e yakın köpekle karşılaştık. Burada bir açıklama yapan Senger şunları söyledi:


“Geçtiğimiz cumartesi günü bazı köpeklerin zehirlenip Bilecik’e atmışlardı, büyük bir katliam yaşanmıştı. Pazar günü burada 18 tane büyüklü küçüklü ölü köpek vardı. Hayvan dernekleri haberi katliam olarak değerlendirmişlerdi. Bugün yine bir ihbar üzerine geldiğimiz Kendirli köy yolu ayrımında bu kez de yaralı ve hasta köpeklerin atılmış olduğunu gördük. Kulaklarında küpeleri var, küpelerinde seri numaraları yazıyor. Eskişehir, Bursa, İnegöl, Yenişehir, Adapazarı gibi yakın illerden gelip bırakılıyor olabilir. Bunlar bizim hayvanlarımız değil. Buraya bırakıldıktan sonra çevreye dağılmışlar ve hepsi hasta.



Hasta olanları tedavi altına almak zorundayız. Bazılarında ileri derecede uyuz vakası var. Çok zayıf kalmış hayvanlar. Bu hayvanlara bu muameleyi yapanları şiddetle kınıyoruz. Mübarek Ramazan gününde hayvanları bu şekilde oraya buraya atmanın öldürmenin hiçbir anlamı yok. Bunu hangi büyükşehir belediyesi yapıyorsa yazıklar olsun. Bizim ilimize getirip atmalarını şiddetle kınıyorum. Bu hayvanlara bakılmaları için gerekli bütçeyi devlet ayırıyor. Bu bütçeleri bu hayvanlara harcamıyorlar ve bu canların ölümüne sebebiyet veriyorlar. Bizim ilimizi bu şekilde karalamalarına hakları yok. Hayvanların kulak numaralarını aldım. Beyaz ve kırmızı küpeli olanlar var. Numaraları; 0018, 0013, 0020, 0010, 0021… Bunlar aynı yerden geliyor. Ama hangi ilin olduğunu bilmiyoruz. Lütfen bu olayı araştıran ve bizi suçlayan insanlar verdiğimiz numaraları araştırsınlar. Biz gerekli araştırmayı yapıyoruz. Bilip bilmeden bizi suçlamasınlar. Bilecik’i lütfen karalamayın. Biz Pazar günü buraya geldiğimizde bulduğumuz ölü köpekleri gömdük. Yaralıları barınağımıza alıp tedavi altına aldık.”


Olay yerine gelen Orman ve Su İşleri Bilecik Şube Müdürlüğünde görevli mühendis Serkan Bayazit, pazar günü ihbar üzerine olay yerine geldiklerinde 18 tane ölü köpek bulduklarını ve bu köpekleri Özel İdarenin aracına aldıktan sonra gömdüklerini ifade etti. Bayazit; “15-20 civarında da canlı köpek vardı. Bunlardan durumu kötü olanları Bilecik Belediyesi ekipleri alıp barınağına götürdü. Küpelerden hangi belediyeye ait olduğunu anlayamıyoruz. Sorduğumuz zaman bu küpeyi kullanmıyorum diyebilir çünkü bu yönde herhangi bir kayıt yok.” şeklinde konuştu.

O sırada yoldan geçmekte olan bir veteriner durup hayvanlara uyuz aşısı yaptı. Belediye’nin hayvan barınağında yer olmaması nedeniyle tedavi altına alınamayan köpekler köy çevresinde bırakılmak zorunda kaldı. Konuyla ilgili araştırmanın devam ettiği öğrenildi. 


Editör: TE Bilişim