Büyük davar köpekleri tarafından saldırıya uğrayan boğazı ve ayakları parçalanan yavru köpek yetkili kurumların ilgisizliği sebebiyle az daha hayatını kaybediyordu.

Ulupınar Köyü’nde Hakan Avcı isimli genç sabah 08:40 sularında mezarlığa giderken davar köpeğinin yavru bir köpeği boğduğunu farkederek olaya müdahale etti ve köpeğin ağzından yavru köpeği kurtardı. Yavru köpeğin yaralandığını ve kan kaybettiğini gören Hakan Avcı, bulduğu atlet ile köpeği sardı. Ardından Bilecik Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü’nü arayarak durumun aciliyetini belirten Avcı, şok bir cevap ile karşılaştı. Veterinerlik İşleri Müdürlüğü yetkilileri “mücavir alanımız dışında biz ilgilenemeyiz” diyerek Hakan Avcı’ya Orman İşletme Müdürlüğü’nün telefonunu vererek orayı aramasını söylediler.

Bunun üzerine hemen Orman İşletme Müdürlüğü ile irtibata geçen Avcı, buradan kendisine verilen “Yaban hayvanları haricinde biz ilgilenemeyiz” cevabı karşısında şaşkınlık yaşarken, yeniden Belediye’yi arayarak “bir hayvan canı bu kadar ucuz mu?” siteminde bulundu. Çözüm yolu bulamayan duyarlı genç en nihayetinde gazetemiz ile irtibata geçerek durumun içler acısı halini anlatarak yaralı köpeğin fotoğraflarını ve görüntülerini cep telefonu ile gönderdi.

 Bu kurumlar ne işe yarar?

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni bu durum karşısında Bilecik Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Sühendan Senger’i aradı ve durumu iletti. Senger, hemen ilgileneceğini söyledi fakat aradan geçen yarım saat sonrasında yeniden köpeği bulan genç tarafından arandık.

Bilecik Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde işe başlayan  Senger’i yeniden aradığımızda kanun gereği Belediye’nin mücavir alanı dışına çıkamayacağı o yüzden köpeği almaya gidemeyeceklerini belirtti.

Senger, ayrıca Orman Müdürlüğü’nün  bu bölgeye baktığını bu kurum ile irtibata geçmemizi iletti. Bizde ormana bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Nezir Ayhan’ı arayarak durumu ilettik, konudan haberi olduğunu fakat bir köpek için araba gönderemeyeceklerini tek arabaları olduğunu onunla da Bursa'ya gideceklerini belirtti. Bu tür olaylara İl Özel İdaresi tarafından bir ekip kurulması gerektiğini fakat  böyle bir ekibin olmadığını da belirten Ayhan, muhtarların müdahil olarak yaralı köpeği barınağa getirebileceğini fakat muhtarlarında buna yanaşmadığını söyledi.

Bizde yaralı yavru köpeğin ölüme mi terkedileceğini sormamız üzerine yapacak bir şey yok cevabını aldık.

 Vali Büyükakın devreye girdi

 Bunun üzerine Belediye Başkanı Nihat Can'ı telefon ile aradık ulaşamadık.Ardından vatandaşlık ve gazetecilik görevi Vali Tahir Büyükakın’ı arayarak durumu ilettik yaşananları anlattık ve yaralı köpeğin resim ile görüntülerini kendisine gönderdik. Köpeğin bulunduğu yeri soran Vali Tahir Büyükakın, hemen duruma müdahil olarak kurumları harekete geçirdi. Arabası olmadı bahanesi öne sürülen Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nün Vali’nin talimatı doğrultusunda araba tahsis ettiği ve Bilecik Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Sühendan Senger’in de beraberinde gideceği bilgisi geldi.

 Ardından arayıp ulaşamadığımız Belediye Başkanı Nihat Can da telefonumuza geri     dönerek Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından yaralı köpeğin alınacağını  her nekadar mücavir alan dışında olsa da ekiplerin gelmemesi durumunda talimat vererek yaralı köpeği aldırıp gerekli tedavisinin yapılması için talimat verdiğini hatta kendisini de Vali beyin aradığını iletti.

Bunun üzerine gazetemiz sahibi ve bir muhabirimiz yaralı köpeğin bulunduğu Ulupınar mezarlığına hareket etti.

Olay yerine 10.30 civarında gazetemiz yetkililerinin gittiğinde yaralı köpeğin kanlar içinde yerde inleyerek yattığını farketmeleri ve ekiplerin halen gelmemesi üzerine bu duruma daha fazla dayanamayan ve sokak hayvanlarına duyarlılığı ile bilinen gazetemiz sahibi tarafından köpek arabaya konularak Bilecik Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirildi. Burada yaralı köpeğe yapılan müdahale sonrası köpek tedavisinin devam edebilmesi için karantinaya alındı.

“Bir hayvan canı bu kadar ucuz mu?”

Başından geçen trajikomik olayı anlatan Hakan Avcı, konuya ilişkin şu şekilde konuştu:

“Sabah 08.00 sularında yolun kenarında köpekler boğarken, bu köpeği diğer köpeğin ağzından aldık. Sabah 08.30 sularında ilk başta Belediye’yi aradık Veterinerlik Müdürlüğü’nü, dediler ki “biz ilgilenemeyiz.” Orman Müdürlüğü’nün numarasını verdiler. Orman Müdürlüğü’nü aradım. Saat 8’i 45 geçe ulaşamadık. Sonradan geri dönüş yaptılar ve “Yaban hayvanları harici biz gelemeyiz” diyerek lakayt bir şekilde telefonu kapattılar. Ondan sonra Belediye’yi tekrar aradım, bir hayvan canı bu kadar ucuz mu? Parası neyse ücreti, bedeli ben ödeyeyim, ben üstleneyim dedim. Bilecik veterinerinin numarasını verdiler. Aradım, birincide açmadı, ikinciye aradığımda “getirirseniz ben bir şey yapabilirim, biz gelemeyiz” diyerek telefonu kapattı. Bunun üzerine aklımıza gazeteci Cafer Elmas abimizi aramak geldi, onu aradık.

 O da hemen birilerini yönlendireceğini söyledi. Onun sayesinde buraya geldiler. Şu anda köpekle ilgileniyorlar. Ama bir hayvan canının bu kadar ucuz olmadığını tüm Türkiye görsün. Kurumlar yaralı ufacık köpekle bile ilgilenmiyorlar. Köpek burada sabahtan beri  kanlar içinde can çekişiyor sonuçta o da can taşıyor.”

Boğazında  kesikler var

Bilecik Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi görevlisi Veteriner Nedret Avcı, yaralı köpeğin boğazında dinlenme sonucu yarıklar oluştuğunu ve kendisinin o bölümü diktiğini köpeğin hayati durumunun bulunmadığını belirtti.

Vali Büyükakın'a teşekkür

Sokak hayvanlarının da can taşıdığını hatırlatarak yaşanan olayda kurum çalışanlarını eleştirirken, Vali Tahir Büyükakın'a ise hassasiyetinden dolayı teşekkür ediyoruz.  

Editör: TE Bilişim