Cafer Elmas

Bugün Ankara'da AK Parti Genel Merkezi’nde il başkanlık adaylığı görüşmesine giden adayların arasında daha önceden çalıştığı kurumun paralarını kendi hesabına yatırıp yetim hakkı yediği iddiası ile ağır cezada yargılanan Veli Yetim'in de bulunması kamuoyunda şaşkınlık yarattı.

AK Parti kulislerinde ise, Veli Yetim'in ismini AK Parti Milletvekili Fahrettin Poyraz ve Veli Yetim'in sınıf arkadaşı olan İl Başkanı Ramazan Kurtulmuş'un öne çıkardığı ve örgüte bu konuda yönlendirme yaptıklarının iddiası konuşuluyor.

Bugün itibari ile görevini kötüye kullanma suçundan davasının devam ettiği ve Savcılık kaleminde dosyasının açık olduğu öğrenilen Veli Yetim'in, AK Parti İl Başkanlığına aday olması bu ne perhiz bu ne lahana turşusu dedirttirdi.

İl Başkanı Ramazan Kurtulmuş'un İl Başkanlığına aday olmayacağını açıklamasının ardından AK Parti seçim öncesi yeni İl Başkanı’nı belirleme çalışmalarına başladı. Bu kapsamda bugün Ankara'ya örgüt tarafından önerilen 10 isim Genel Merkez’de Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu ile görüşmeye gitti.   

Bu isimler arasında İl Genel Meclis Başkanı Serkan Yıldırım, Çaltı eski Belediye Başkanı   Osman Yılmaz, İşletmeci Mefail Ateş, AK Parti eski Milletvekili aday adayı Salih Kaya, kuyumcu Arfettin Palacıoğlu, sanayici Hasan Cinit, Turizmci Cengiz Çelik, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu İl Başkanı AK Parti Belediye Meclis üyesi Nusret Tosun, AK Parti Belediye Meclis üyesi Av. Kadir Bayrak, ticaretle uğraşan Şadan Turhan ve çok ilginç bir isim olan Sosyal Hizmetler eski Müdürü memurluktan atılan Veli Yetim bulunuyor.

Sosyal Hizmetler eski İl Müdürü Veli Yetim, Huzurevi yaşlılarının paralarını üzerine geçirdiği iddiası ile geçirdiği soruşturma sonucunda önce Müdürlükten, sonrada Bakanlıkça memurluktan ihraç edilmişti.

Veli Yetim’in 657 sayılı kanunun 125. maddesinin E bendinden sonraki ortak hükümleri bölümü 4. Fıkrası uyarınca görevine son verilirken memurluktan ihraç edildi. (Devlet Memurunun Vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak.)

Yetim’in Huzurevi’nde bulunan yaşlıların Kurum emanet kasasında bulunan 9 bin 242 TL parayı zimmetine geçirmek suçunu işlediği de saptanırken, bu durumdan ayrıca mahkemece yargılanacağı öğrenilmişti.

Bir takım olumsuzluklarla en sık gündeme gelen İl Müdürlerden biri olan Sosyal Hizmetler İl Müdürü Veli Yetim, geçirdiği soruşturma sonucunda görevinden alınmıştı. Çok ciddi iddiaların yer aldığı 12 ayrı maddeden soruşturma geçiren Veli Yetim, Bakanlık tarafından açığa alınmış görevine memur olarak aynı kurumda çalışmaya devam ediyordu.  

Devamlı olumsuzluklar ile gündeme gelen ve 12 ayrı maddeden soruşturma geçiren Sosyal Hizmetler İl Müdürü Veli Yetim, Müdürlük görevinden alındı. Aynı kurumda memur olarak çalışmaya başlayan Veli Yetim, yetim hakkı yediği gerekçesi ile memurluktan da atıldı.                                                   

Veli Yetim, bir gezi ile izinsiz gittiği diğer gezi parasını kapatması, fazla maaş alma, kurumu zarara uğratmak ile gündeme gelmiş hakkındaki en önemli iddia ise Müfettiş incelemesi sonrası ortaya çıkan kurumun paralarını zimmetine geçirme iddiaları olmuştu.

Defterdar tarafından yürütülen soruşturma sonucu birkaç madde haricinde bir çoğundan ceza alması öngörülen Yetim, hakkında çıkan cezalara itiraz etti ve Eskişehir Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Diğer yandan  Yetim’in Huzurevi’nde bulunan yaşlıların Kurum emanet kasasında bulunan 9 bin 242 TL parayı zimmetine geçirmek suçunu işlediği de saptanırken bu durumdan ayrıca mahkemece yargılanacağı öğrenilmişti. Bugün itibariyle görevini kötüye kullanmak suçundan davanın devam ettiği, dosyasının Savcılık kaleminde olduğu öğrenilen Veli Yetim’in AK Parti İl Başkanlığına aday olarak düşünülmesi bu ne perhiz bu ne lahana turşusu dedirttirdi.

Yetim’i AK Parti’de kurtaramamıştı. Şimdi İl Başkanlığına aday

AK Parti’ye yakın Müdür olarak bilinen, AK Parti İl Başkanı Ramazan Kurtulmuş’un İmam Hatip Lisesi’nden sınıf arkadaşı olan, AK Parti Milletvekili Fahrettin Poyraz’a yakınlığı ile bilinen ve memurken partinin her türlü yemek ve siyasi etkinliğine katılarak iftar yemeklerinin yanı sıra ilimize gelen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın AK Parti’ye katılanlara rozet takma törenine dahi katılan Veli Yetim’e, hakkınca çıkan iddialar ve Müdürlükten alınması ile AK Parti’de kapılar kapanmış ve memurluktan atılma kararına
kim olursa olsun her türlü yanlış ve olumsuzluğa kapılarının kapalı olduğunu söyleyen AK Parti
Milletvekili Fahrettin Poyraz yanlış yapanın cezasını çekeceğini söylemişti.

Muhtarlığı bile kazanamadı

Bu sürecin ardından memurluktan atılan Veli Yetim, köyüne yerleşti. Burada muhtar adayı olan ve seçimleri kaybeden Veli  Yetim'in ismi şimdi de Adalet ve Kalkınma Partisi’nin İl Başkanlığı aday adaylığına geçiyor.

Siyasi kulislerde yeralan iddialara göre ise Veli Yetim'in arkasında AK Parti Milletvekili Fahrettin Poyraz ve AK Parti İl Başkanı Ramazan Kurtulmuş’un olduğu yönünde.

Poyraz ve Kurtulmuş’un Yetim'i desteklediği doğru mu?

Yetim hakkı yemek ile suçlanan ve yaşlı kadınların paralarını üzerine geçirdiği iddiası ile ağır cezada yargılanan ve memurluk ile müdürlükten atılan bir kişinin AK Parti’nin İl Başkanlığına aday gösterilmesi ve örgütün bu aday üzerine yönlendirilmesi manidar bulunurken, Veli Yetim’e destek oldukları iddialarını sorduğumuz AK Parti Milletvekili Fahrettin Poyraz, Veli Yetim'in mahkemelerden beraat ettiğini duyduğunu  söyleyerek, fakat Veli Yetim'e kendisinin direk bir desteği olmadığını, 10 adayın hepsinin kendisi için eşit mesafede AK Parti İl Başkanı adayları olduğunu söyledi.

Bu 10 adayın AK Parti Genel Merkezi’nde Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu ile ön görüşmede bulunmasının ardından bu sayının 5 kişiye düşeceğini, bu 5 kişinin de Başbakan ile görüşüp son kararın verileceğini söyledi.

İl Başkanı Ramazan Kurtulmuş ise iddia edildiği gibi Veli Yetim'e herhangi bir desteğinin olmadığını, başkalarının böyle bir iddiada bulunabileceğini, bu konuda bazılarının çamur attığını söyleyerek tüm adaylara eşit olduğunu belirtti.

Editör: TE Bilişim