Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği, 162 işçinin ise yaralandığı maden faciasının 6’ncı duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesin
de görülmeye devam ediyor.

CHP adına duruşmayı takip eden Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, dün Halk TV’ye mahkemedeki ve ilçedeki son durumu anlattı. CHP İzleme Komisyonunda Burdur Milletvekili Mehmet Göker ve Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi’yle birlikte görev alan Tüzün, özellikle bugüne kadar madenci yakınlarına hükümet tarafından verilen sözlerin hiçbirinin tutulmadığının altını çizdi ve özellikle sendikaların duruşmaya ilgisiz kalmasına tepki gösterdi.

Yargılama süreciyle ilgili bir takım sıkıntıların da yaşandığına dikkat çeken Yaşar Tüzün, davanın görüldüğü salonun eski bir tiyatro salonu olduğunu söyledi ve “Bu tiyatro salonunda tiyatro oynansın istemiyoruz” ifadesini kullandı. Tüzün’ün Halk TV’de Rahmi Aygün’le Öğleden Sonra programında yaptığı açıklamalar şöyle:

“Cumhuriyet Halk Partisi parlamento grubunda iş kazaları ve meslek hastalıklarıyla ilgili bir inceleme komisyonu oluşturmuştuk. Bu komisyonun üyeleri olarak Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ile birlikte bugün duruşmaya katıldık. Bugün özellikle tanık sıfatıyla işyeri hekimleri dinlenildi. İşyeri hekimlerinin düşmüş olduğu mağduriyeti gözlerimizle gördük. Mahkeme bundan önce 25 kişilik bir keşif heyeti oluşturdu. Bu heyette avukatlar, bilirkişi ve mahkeme heyetinin öncülüğünde, komisyonla birlikte bizzat maden ocağı inceleniyor. Açık söylemek gerekirse, mahkemenin 3 ay süre vermiş olması bazı sıkıntıları da gündeme getirmiş gözüküyor. Komisyonun bu süreyi 3 ay daha uzatabileceği söyleniyor. Davanın tarafı olan işyeri sahipleri kendi bilirkişi heyetlerini kurup ayrıca bir keşif yaptırmışlar. Bu, davanın seyrini değiştirecek bir konu. Aynı zamanda iş mahkemeleri tarafından Soma kömürlerinin hak edişine tedbir konmuştu. Bu tedbirin ne kadar olduğu konusunda EPDK maalesef bu güne kadar bir açıklama yapmadı.

“Tiyatro oynansın istemiyoruz”

Bugün içinde bulunduğumuz durum şunu gösteriyor; Ağır Ceza Mahkemesi konumundaki bu salon, geçmişte burası bir tiyatro salonu, bir halk eğitim salonu olarak kullanılıyormuş. Bugün bağımsız yargıçların bugün vermeseler de, bundan sonra mahkemede vereceği karar Türkiye’nin bağımsız yargısı açısından çok önemli. Bizim temennimiz CHP İzleme Komisyonu olarak şudur, bu tiyatro salonunda tiyatro oynansın istemiyoruz. Öncelikle yargıçların bu konudaki mağduriyete yol açan, haksız yere bu işçileri ölüme sevk eden zihniyetten mutlak suretle hesap sorulması noktasında takipçiliğimiz devam ediyor. 6. Duruşma sonunda bir ara karar alınacağını düşünüyorum. Çünkü keşif heyetinin raporu daha tamamlanmış ve mahkemeye sunulmuş değil. Bunun süresi 3 ay. Daha 40 gün olmuş. 3 ay beklenecek. Bu süre 3 ay daha uzayabilir. Ama mahkemeden bir ara karar çıkması tahmin edilenlerin arasında.

“Hükümet ‘şehitlik’ sözünü tutmadı”

Maalesef, hükümetin bu facianın ardından verdiği vaatleri yerine getirmediğini görüyoruz. Biz işçilerin yakınlarıyla görüştük. Hatta orada milletvekilleri olarak yaptığımız basın açıklamasında o aileler geldiler, acı gerçekleri bir kez daha itiraf ettiler. Öncelikle şehitlik verilmesine ilişkin hükümetin bir sözü var. Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakan tarafından verilen sözün yerine gelmediği,  tazminatlarının verilmediği, konut konusunda yardımcı olunacağı gibi sözlerin verildiği ama bu sözlerin hiçbirinin yerine gelmediğini itiraf ettiler. Dolayısıyla, burada 301 madencinin bir şekilde bu mağduriyetin giderilmesi noktasındaki hükümet olarak, devlet olarak cumhurbaşkanı ve başbakanlık olarak bu mağduriyetlerin giderilmediği noktasında çok sayıda serzenişte bulunanlarla görüştük. Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak da önümüzdeki günlerde hem Meclis’te açıklama yapacağız, hem de bu tür girişimlerde bulunacağız. Mağduriyet devam etmektedir. Vatandaşlarımız haklı sebeplerini ortaya koymaktadırlar. Ama bağımsız yargının bu mahkeme kararıyla Türkiye’de nasıl tecelli edeceğini hep birlikte göreceğiz. Bunu biz de çok merak ediyoruz.

“Sendikaların bu kadar duyarsız kalmış olmasına anlam veremiyorum”

Bugün davanın 6’ncı duruşması görülüyor. Bundan önceki duruşmalarda katılımın çok daha yüksek olduğunu ama bu duruşmada ilginin azaldığını biz de yerinde bizzat gördük. Bir kamuoyu oluşması için STK’ların, meslek odalarının ve özellikle sendikaların bu kadar duyarsız kalmış olmasına anlam veremiyorum. Sendika temsilcilerinden kimse yoktu. Bazı STK’lardan ve meslek odalarından temsilciler vardı. Barolar oradaydı. Ama özellikle işçi sendikaları, emek noktasında bugüne kadar sınıfsal temsilciliği üstlenen sendikaların bugün orada bulunmamasını ben de şiddetle kınıyorum.”  

Editör: TE Bilişim