Pazaryeri’ne Kaymakam, Bilecik'e Vali dayanmıyor…

Osmanlı’nın kurulduğu kuruluş ve kurtuluşun beşiği olan Bilecik'imize yeni bir değer kattık. En çok Vali yetiştiren, kısa zamanda Vali değiştiren il olma özelliğimizi elimize aldık. Bu iktidar tarafından son yıllarda ilimize atanan Valilerin birçoğunun ilk Vali olarak görev yerleri burası oldu. Gelen iyi Valiler kısa zamanda hemen gidiyor, zaten ilimizde iyi bürokratlar fazla durmuyor hep burası basamak olarak kullanılıyor. Valilerde bir gelenek varmış, gelen Vali giden Valinin projelerini askıya alır, kendisi yeni projeler yapmayı tercih edermiş, gelen gideni aratır misali.

Çok değil son zamana gelelim Kaymakamlıklarının ardından Ankara  Mülkiye Başmüfettişliği ve Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı iken Bilecik'e Vali olarak atanan Musa Çolak.

İlk Valiliğini burada yaptı, 5 yıl gibi uzun bir sürenin ardından Siirt'e Vali olarak atandı. Gerçi ondan çok verim aldığımızı ve ilimize faydalı olduğunu söyleyemeyeceğim, kusura bakmasın.

Yine Kaymakamlık ve Vali Yardımcılıklarının ardından İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği Toplumla İlişkiler Daire Başkan Yardımcısı görevindeyken ilimize Vali olarak atanan Ahmet Hamdi Nayir. O da 2 yıl sonra ilimizden Kütahya'ya Vali olarak atandı. Hatta son kararname ile Adapazarı Valisi oldu. Babacan adam olarak tanınan Nayir, ilimizde kısa sürede olsa başarılı hizmetlerde bulundu.

Ardından yine İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısıyken ilimize Vali olarak atanan adam gibi adam Süleyman Elban. O da bir yıl sonra  Ağrı’ya hem Vali, hem de Belediye Başkanı olarak atandı.

Son olarak da Kocaeli Belediyesi Genel Sekreterliği’nden ilimize Vali olarak atanan mütevazi kişiliği ile tanınan Tahir Büyükakın.

Tahir Büyükakın'ın ilimize Vali olarak atandığı daha şurada 15 ay olmuş. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile istifası istendi ve Kocaeli Belediye Başkanlığı’na aday gösterildi.

Şimdi gelelim son yılların enteresanlığına… Bir ile atanan Vali’nin o ile faydalı olabilmesi için en az 4-5 yıl kalması gerekir. Çünkü o ili tanıması, işleyişi, düzeni çözmesi en az 1 yılı bulur. Bir de ilk Valilik görev yeri ise bu biraz daha zaman alabilir.

Tahir Büyükakın Valimizden önce ilimize atanan Valimiz Süleyman Elban, tam bir devlet adamı, tam bir Valiydi. Sanki dersiniz kırk yıllık Vali, bir anda Bilecik için projeler hazırladı. Söğüt’te  Genel Kurmay’dan izin bile alınamaz denilirken o iznini aldı ve alp kıyafetli askerler ile saygı nöbetleri başlatarak turizme ve tanıtıma önemli adım attırdı.

İlimizin büyümesine öncülük edecek çalışmalar başlattığı esnada 17 Haziran 2016 yılında ilimize atanan Vali Elban, 21 Haziran 2017 tarihinde bir yıl dolar dolmaz ilimizden Ağrı’ya atandı. Kimse kusura bakmasın ama Bilecik çok değerli bir Valiyi kaçırdı, adam gibi adam, Vali gibi bir Valiydi. Kıymeti ve değerini şimdi Ağrı'lılar biliyor, ilimizden ayrılmasına herkes çok üzülmüştü tabi bazı kişi ve kesimler hariç.

Ardından gelen gideni aratır mı dedik, AK Partili Kocaeli Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın, ilimize Vali olarak atandı. Geldiği yer itibari ile siyasi olabileceği ön yargısı güdülse de gönlü AK Parti’de olsa da o her partiye aynı mesafede durmaya çalıştı.

O da ilimiz için girişimlere ve projelere başladı. Bazı projeleri hayata geçirdi. Ortak akıl toplantısı düzenledi  ve onun verimlerini alacağımız anda  o da Bilecik'ten  ayrıldı.

Tahir Büyükakın; ağır, mütevazi, soğukkanlı kişiliği ile bize kendini tanıttı. Yeri geldi şakacı oldu, yeri geldi devlet adamlığı ciddiyetini takındı. Akademisyen olmasının da avantajı ile konular üzerindeki birikimi ile hep bilimsel yaklaştı.

Ulusalda  ve yerelde adaylığı gündeme geldikçe Vali Büyükakın hep inkar etti. Kendisine ulaşan bir şeyin olmadığını söylemekle yetindi, sessiz kalmayı tercih etti, ama sonuçta gitti ve aday oldu. Aday olan ve kazanamayan memurlar geri dönme şansları olmasına rağmen Tahir Büyükakın'ın kazanma ihtimalide çok yüksek, Kocaeli'nde AK Parti çok güçlü.

Tahir Vali de tam ilimize faydalı olacağı, ilimizi tanıdığı anda gitmesi bence yanlış oldu, yanlış oldu olmasına da olan yine Bilecik'e oldu.

Daha önceden Bursa'da kalan ortak aklımız bu sefer Bozüyük'te kalmasın derken şimdi ortak aklımız Kocaeli'nde mi kalmış olacak?

Yıllarca büyüyemedik, gelişemedik dememizin altında aslında bu nedenlerde duruyor. Valiler bir Belediye Başkanının yüklendiği görev kadar ilin büyümesi ve gelişimi için önemli görevdedir hatta kendilerine daha çok görev düşmektedir. Kusura bakmasınlar ama siyasetçilerimizde bu konuda pasif kalıyorlar, iktidarı da muhalefeti de. Siz ne yapıyorsunuz diyen yok, illerine sahip çıkmıyorlar gelen geldiği, giden de gittiği ile kalıyor. Resmen bu iktidar Bilecik'le dalga geçiyor. Bilecik'i önemsemiyor, insanlarda duyarsız. Vallahi biz bu kafayla daha büyümeyi, gelişmeyi çoookk bekleriz.

Son yıllarda Pazaryeri ilçemizde de sürekli Kaymakam değişiyor. Bir yılda 2-3 Kaymakam değiştiği de oldu. Vallahi artık ne diyelim Pazaryeri’ne Kaymakam, Bilecik'e de Vali dayanmaz doldu.

Kalın sağlıcakla.