Kıymet Aslan-  

“Gören Göz” Projesi kapsamında 11 Haziran'da yapılan ihalenin ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görme engeli bulunan 5 bin kişiye gören göz cihazı dağıttı.  Bu cihazların dağıtıldığı beş ilden bir tanesi olan Bilecik’te ise,  müracaatta bulunan görme engeli bulunan 17 kişiye 'Gören Göz' cihazın kullanımı için eğitim verildi. Cihazların teslim edilmesi ise ileriki günlerde törenle yapılacak.  Cihaz alacak 17 görme engelliye verilen eğitime aileleri de katıldı. “Gören Göz” sayesinde görme engelliler GPS alıcısına gelen koordinat bilgileri sayesinde yardım almaksızın istediği yere ulaşabilecek. Bunun gibi birçok özelliği bulunan cihaz sayesinde, görme engellilerin sosyal hayatları kolaylaşacak.


Diğer bir nokta ise, görme engelliler için işlevi büyük olan, onlara büyük oranda yardımcı olacak bu cihazın kayıp, çalınma ve kişisel kullanımdan kaynaklanan bozulma gibi durumlarda yeni cihaz verilmeyecek olmasıdır. Gören Göz Cihazları için; il genelinde ikamet eden ve en az % 75 görme özrü olan 17 engelli vatandaşlarımızın müracaatları kabul edildiği açıklandı.

Gören Göz cihazı almaya hak kazanan 38 kişiden 17’sine dün Bilecik Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce, Sevgi evleri salonunda bir eğitim verildi. Müdürlük yetkililerince yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi.

“Aile ve Sosyal Politikalar Genel Müdürlüğü ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Genel Müdürlüğü arasında 26.04.2011 tarihinde gören göz cihazlarının görme engelli vatandaşlarımıza dağıtılması için bir protokol imzalanmıştır. Protokol kapsamında ülke genelinde dağıtımı ön görülen “gören göz” cihazları ilk pilot uygulama olarak İstanbul’a üç bin adet, Ankara için iki bin adet olmak üzere toplam beş bin adet olarak planlanmıştır. Dağıtım sonrasında artan cihazlara 5 il eklendi. Bu illerden bir tanesi de Bilecik oldu. Dağıtım sonrasında kalan cihazların İzmir, Sivas, Erzincan, Niğde ve Bilecik illerinde dağıtılması hakkında hazırlanan ek protokol 26 Temmuz 2011 tarihinde imzalanmıştır.


Ek protokol kapsamında ilimizde ikamet eden görme engelli vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtılmak üzere toplam 38 adet gören göz cihazı gönderilmiştir. Bu cihazı kullanacak engellilere, anlaşma yapılacak olan GSM (Telefon) şirketinin vereceği Sim Kartı ile 1 yıl boyunca bedelsiz abonelik hizmeti verecektir.  Cihazların dağıtımında bir görme engelliye ancak 1 Adet Gören Göz Cihazı verilir. Kayıp, çalınma ve kişisel kullanımdan kaynaklanan bozulma  gibi durumlarda yeni cihaz verilmeyecektir. Gören Göz Cihazları için İlimizde ikamet eden ve görme özür oranı en az % 75 ve yukarı olan 17 engelli vatandaşlarımızın müracaatları kabul edilmiştir.”dedi. 

“GÖREN GÖZ” CİHAZININ ÖZELLİĞİ

“Gören Göz” Cihazı Bastonla birlikte kullanılması gereken yardımcı bir cihazdır. Görme engelliler, navigasyon sistemine dayalı cihazın  GPS alıcısına gelen koordinat bilgileri sayesinde yardım almaksızın istediği yere ulaşabiliyor. Cep telefonları ile uyumlu olan ve bluetooth özelliği bulunan cihazlar, görme engellilerin bulundukları konumu yakınlarına veya istedikleri kişilere kısa mesaj olarak bildirmelerine olanak sağlıyor. Gören Göz cihazlarının radyosuyla, telefonuyla, sesli kitap özellikleriyle bir yol rehberlik cihazı olma dışında, bir çok hizmeti de verecek ve görme engellilerin hayatını çok kolaylaştıracak bir cihazdır. 

Editör: TE Bilişim