Bilecik günlerdir şok Danıştay kararı ile çalkalanıyor.

Bilecik Belediyesi’nin 3 yıl önce yaptığı İmar Kanunu 18. madde uygulamasını bir vatandaşın iptal talebi ile yargıya taşıması ve imar uygulamasının İdare Mahkemesi’nce iptal kararının Danıştay’ca da onanması ile Ertuğrulgazi Mahallesi ve Beşiktaş Mahallesi’nin bir bölümünü kapsayan 105 hektarlık (1.050 dönümlük) alandaki 120 adet ada, 951 adet parsel arsa vasfından çıkarak tarla vasfına yani imarsız araziye dönüştü ve tüm inşaat yapımları yasaklandı.

Bu alanda ruhsat talebi başvurusunda bulunan müteahhitlere inşaat ve iskan ruhsatı verilemeyeceğinin yanı sıra imar uygulamasının iptali kararının zorunlu olduğunun söylenmesinin ardından konu Bilecik Belediyesi’nin Kasım ayı Meclisi’nde de gündeme geldi.

Belediye’nin 3 yıl önce yaptığı İmar Kanunu 18. Madde uygulaması sınır değişikliği yanlışlığı ile 15. ve 16. Maddenin de yanlışlığı gerekçesi sonucu Danıştay kararı ile uygulamanın iptal edildiği Meclis toplantısında gündeme gelirken, çözüm bulma girişimlerinin arandığı gelen bilgiler arasında.

İnşaat yapımları durduruldu

3 yıl önce dönemin Belediye Başkanı Selim Yağcı zamanında Ertuğrulgazi Mahallesi ile Beşiktaş Mahallesi’nin bir bölümünde yapılan imar değişikliğindeki İmar Kanunu 18. Madde uygulamasına itiraz ve bunun Danıştay kararı ile tüm 18 uygulaması iptal edilirken, mahkeme kararını hiçe sayarak plan değişikliği yapıp inşaat ruhsatı vermeye devam eden Belediye Başkanı Semih Şahin döneminde verilen bu alan içinde kalan 105 hektarda (1.050 dönüm) 120 adet ada, 591 adet parseldeki tüm inşaat ve iskan çalışmaları durduruldu.

Milletvekili Selim Yağcı’nın Belediye Başkanlığı döneminde 2018 yılında Ertuğrulgazi Mahallesi’ndeki 105 hektar (1.050 dönüm) arazide İmar Kanunu 18.madde uygulaması ile imar değişikliğine gidildi.

Erol E. adındaki bir vatandaş ise, arsasında haksız uygulama yapıldığı gerekçesi ile durumu yargıya taşıdı. Yerel mahkemede davayı kazanan vatandaşın itirazını Belediye Danıştay’a gönderdi. Yaklaşık 3 yıl sonra gelen Danıştay kararı ise adeta şok etkisi yaratırken, vatandaşın itirazı kabul edildi. Plan değişikliği ve o anda yapılan tüm İmar Kanunu 18. Madde uygulamaları kanun gereği iptal  edildi. 105 hektar (1.050 dönümlük) arazinin tüm 18 uygulamasının iptal edildiği, artık Ertuğrulgazi Mahallesi ve Beşiktaş Mahallesi’nin bir bölümünde bu alana giren arsalarda hiç kimsenin çivi dahi çakamayacağı öğrenildi.

Şimdi ne olacak, vatandaşlarla dalga mı geçiliyor?

Dönemin Belediye Başkanı Selim Yağcı tarafından alınan İmar Kanunu 18.madde uygulamasının vatandaş tarafından yargıya taşınmasının bilinmesine rağmen yeni seçilen Belediye Başkanı Semih Şahin’in bu mahkeme ve Danıştay’da görülen davayı hiçe sayarak plan değişikliğine gidip bu mahallede ruhsat vermeye devam etmesi ise şaşkınlık yarattı.

Şimdi vatandaş ve müteahhitler ne yapacak?

Yapılan İmar Kanunu 18. madde uygulaması ile imara açılan arazilerde Milli Emlak’tan da yeralan birçok vatandaşın ve bu bölgede inşaat yapan hatta yapımına başlayan birçok müteahhitle, arsa sahiplerinin de mağdur olduğu iddia edilirken, bu karar sonrası yetkililerin ne yapacağı ise merak ediliyor.

Mağdur olan vatandaşlar ev sahibi olabilmek için kredi çekip arsa satın aldıklarını ve şuanda aldıkları arsanın tarlaya dönüşmesi neticesinde ödedikleri yüksek rakamların ne olacağını kara kara düşünürken, yetkililere çözüm bulunması yönünde seslendiler.

Yürütmeyi durdurma kararı yok muydu?

Kafaları karıştıran diğer bir konu ise, İmar Kanunu 18. Madde uygulamasının yargıya taşınması ile yürütmeyi durdurma kararının olup olmadığı ve eğer yürütmeyi durdurma kararı var ise yerel mahkemenin İmar Kanunu18. madde uygulamasını bozma kararı varken bu karara rağmen Belediye yönetiminin kararı hiçe sayarak neden vatandaşlara inşaat izni verdiği de merak ediliyor.

Milli Emlak mahkemelik olan yerleri nasıl vatandaşa satar?

İşin en ilginç boyutu ise İmar Kanunu 18. madde uygulamasına itirazın olması ve yerel mahkemenin bu uygulamayı bozmasına karşılık konuyu Belediye’nin Danıştay’a taşımasına rağmen bu alan içinde bulunan tarlaların arsaya dönmesi ile Milli Emlak’ın yerlerini vatandaşlara yüksek rakamlar ile satması da şaşkınlık yarattı.

Bu durum “Devlet vatandaşı kandırıyor mu?” dedirttirdi. İdare Mahkemesi kararının tapunun beyanlar hanesine bildirilip bildirilmediği ve yine hak sahibi ve arsalarını ihaleye çıkaran Milli  Emlak’ın bu durumdan haberdar olup olmadığı ayrıca haberdar ise de vatandaşa neden ihale yolu ile arsa sattığı ve arsaların şimdi tarlaya dönmesinin ise nasıl açıklanacağı merak konusu olduğu gibi, iptal kararının Bilecik Belediye Başkanlığı’nca Bilecik Milli Emlak Müdürlüğü’ne bildirilip bildirilmediği bir muamma halini almış durumda.

Milli Emlak’tan yer satın alan vatandaşların da Belediye’nin yanı sıra Milli Emlak’a itiraz ederek dava açmaya hazırlandıkları gelen bilgiler arasında. Vatandaş şimdi arsa diye kendisine satılan tarlanın ne olacağını merak ediyor. Bu satışların ihale ile yapılmasının da ayrı bir hukuki sorun olup olmadığı tartışılırken, konu kamuoyunda merak uyandırıyor.

Ruhsat verilen inşaatlar incelenecek

3 yıllık zaman dilimi içinde İmar Kanunu 18. madde uygulaması yapılan ve imara açılan bu bölgelere yapılan binaların da geriye dönük incelemeye alınacağı öğrenilirken, iskan alamayan bina sahiplerinin oturma ruhsatlarını  alamayacakları iddia edildi. Başlaması beklenen yeni binaların ise durdurulduğu ve hiç kimseye izin verilmediği de öğrenildi.

Bozüyük Belediyesi ruhsat vermemiş

Bozüyük’te de yapılan İmar Kanunu 18.madde uygulamasını vatandaşın itiraz ederek yargıya taşıması ve yürütmeyi durdurma kararı alması sonrası Bozüyük Belediyesi’nin hem eski yönetiminin, hem de yeni yönetiminin bu yerlere ruhsat vermediği, çivi dahi çaktırmadığı ve mahkeme sonucunu beklediği öğrenildi.

Vatandaşın ve Müteahhitlerin mağduriyeti ne olacak?

İmar Kanunu 18. madde uygulaması ile arsaya dönen yerlerin vatandaşlar tarafından satın alınmasının yanı sıra, Milli Emlak’ın yerlerinin yüksek rakamlarda satın alındığı, bu yerlere inşaat izni verilerek hem vatandaş, hem müteahhitler, hem de proje müelliflerinin mağdur edildiği şimdi bu mağduriyetleri ise kimin gidereceği merak ediliyor.

Danıştay kararına itiraz hakkı kapalı

İşin bir başka boyutu ise alınan Danıştay kararına itirazın kapalı olması ve bir üst mahkemeye itiraz etme şansının bulunmaması işi iyice çıkmaza soktu.

Şimdi ne olacak?

Vatandaşı düşünmeden alınan kararlar ve hata üstüne hata yaparak yargıyı umursamayıp ruhsat ve inşaat izni veren Belediye yönetiminin bu işin içinden çıkamadığı ve yeniden İmar Kanunu 18.madde uygulaması yapmaya hazırlandığı gelen iddialar arasında yer aldı.

Sorunun çözülememesi halinde oluşan zararın kim veya kimler tarafından karşılanacağı ve sorumlularının vatandaşa nasıl hesap vereceği de merak ediliyor.

Olası bir itiraz sonrası yeni yapılacak İmar Kanunu 18. madde uygulamasının da iptal edilebileceği, yapılacak uygulamanın çok dikkatli ve vatandaşı mağdur etmeyecek şekilde yapılması durumunda işin çözülebileceği de belirtiliyor.

Belediye sessizliğini koruyor,

Avukatları susma hakkını kullanıyor

Yaşanan bu karmaşa ve bilinmezlik neticesinde Belediye sessizliğini koruyor. Olayın gerekçesini ve tam detaylı mahkeme kararını öğrenmek için aradığımız Bilecik Belediyesi avukatları hem telefonlarımıza, hem de mesajlarımıza cevap vermezken, susma haklarını kullandılar.

Oysa aynı avukatlar Gölpark’ta yaşanan yıkım olayında hem telefonlarımızı açmış, hem de tüm olayın belge ve kararlarını gazetemiz ile paylaşmışlardı.

Editör: TE Bilişim