Cafer Elmas

Eskişehir Kızılay Kan Bankası Bilecik'te kan bağışı alacak yer bulamadı ve hayırsever bir vatandaşın boş duran 10 m2'lik dükkanında elektrik ile ısınarak kan bağışı topladı. 
Kan bağışı alacak yer bulamadıkları için bu küçük dükkanda kan bağışı toplamak zorunda kaldıklarını belirten Bilecik Kızılay Başkanı Selami Çınar, 7 yıldan beri Bilecik'te Kan  Bankası kurmak için uğraştıklarını fakat gerekli desteği alamadıklarını söyledi.
Bilecik Kızılay Başkanı Selami Çınar, “Türk Kızılayı Bilecik Şube Başkanı olarak göreve geldiğim aşağı yukarı 7 yıldan beri 81 ilde olan kan alma birimlerinin nadiren ve kalan iki ilimizden birisi Bilecik'tir. Bu görev süresi boyunca Bilecik'te bir kan alma birimi kazanması için mücadele ediyoruz. Fakat bu mücadelemiz hep sonuçsuz kaldı. Değişik yerlerde değişik mercilerde bu aşamalara giriştik. Bundan önce Bilecik Belediyesi'ne ait Kültür Sitesi'nde sayın Başkanımın yardımlarıyla kan alımı yapıyorduk. Fakat orası da tadilata girince bundan da mahrum kaldık. Şimdi son aşamada Bilecik ilinin kanlarını karşılayabilmesi için bir hayırsever arkadaşımızın dükkanında kan bağışı yapmak zorunda kaldık. Bu bana göre Bilecik'in bir ayıbıdır. Bir vilayette bir kan alma biriminin bulunmaması kadar kötü bir şey yoktur. Çünkü kan her zaman herkes için ihtiyaçtır. Bunu net bir şekilde söylüyorum. Çok sıkıntılı günler yaşadık. Daha dün iki üç tane vatandaşımız kan bulmamız konusunda bizden yardım istedi. Biz de kendilerine sürekli yardım ediyoruz. Şu anda Bilecik ili kan verme bakımından Marmara Bölgesi'ndeki birçok ilin nüfusa göre önüne geçmiştir. Bu potansiyelinin değerlendirilmesi benim bir il başkanı olarak en büyük dileğimdir.
Şu anda bulunduğumuz dükkan taş çatlasın 15 metrekare bizim böyle bir işi yapabilmemiz için çünkü Bilecik'te personel de görev yapacak. Aşağı yukarı 13 personel ile çalışacağız. En az 150-200 metrekare bir alana ihtiyacımız var. Fakat bu alanın kesinlikle çarşı içerisinde olması gerekiyor. Çünkü insanlar dolmuş parası verip de kan vermeye gitmiyorlar. Isıtmayı UFO ile yapıyoruz. Arkadaşlar bir UFO temin etti. UFO ile ısıtıyoruz şu an için. Tabii kan veren insanlar da büyük bir ihtimalle üşüyor. Bunu da net bir şekilde o da ayrı bir konu ama eğer böyle tahsisat yapıldığında zaten biz Kızılay olarak binanın gerekli tadilatlarını yapacağız. Elimizde bu imkanlar mevcut, Genel Merkez bize bunların yetkisini verdi” dedi.
Eskişehir Kızılay Kan Merkezi’nden Bilecik'e kan almaya gelen Kızılay personeli  ise çalışma ortamları konusunda yorum yapmaktan kaçınırlarken, Kızılay'ın Bilecik'te 10 m2’de kan bağışı toplamasına bazı vatandaşlarda tepki göstererek yetkilileri göreve davet ettiler.
Bunlardan biri olan Bilecik Rumeliler Derneği Başkanı Sami Erçin, Kızılay’da geçmiş yıllarda görev yapmış bir kişi olarak Kızılay'ın Bilecik'te bu duruma düşmesine şahsen çok üzüldüğünü söyledi.
Erçin, “hayırsever vatandaş arkadaşımız Kemal'e de çok teşekkür ediyorum. Burası olmasaydı nerede kan alımı yapılacaktı bilemiyorum. Burada yetkililere sesleniyorum. Sağlık Müdürlüğü'ndeki arkadaşlara sesleniyorum. Bizi hiç olmazsa yakın yerde sağlık ocaklarımız var bunlarla koordine edip de oraya bir kan alma birimi kurulamaz mı? Bunun için gereken çalışmalar yapılamaz mı?” diye sordu.

Editör: TE Bilişim