Cafer Elmas

Bilecik’te 2014 yılından bu yana engelli vatandaşların sosyal yaşama kazandırılması için faaliyet gösteren Bilecik Engelsizim Yaşam ve Yardımlaşma Derneği, ödenek yetersizliğinden dolayı Dernek Başkanı’nın evinin bodrum katına taşındı.

Dik merdivenler ve yokuşun ardından ulaşılan derneğin yeni yerininbırakın engellileri, normal vatandaşların bile çıkmakta zorlanacağı bir yere taşınması engelli vatandaşlara yeni bir engel oldu.Engelli vatandaşlar için bir umut olan bugüne kadar birçok engelli vatandaşa yardımda bulunanve hiçbir geliri bulunmayan derneğin bu hale gelmesi Bilecik'in ayıbı olsa gerek.

Bilecik Engelsizim Yaşam ve Yardımlaşma Derneği, 2014 yılının Haziran ayında tüm engelli vatandaşlarımıza sahip çıkmak ve bu vatandaşlarımızın engellerini kaldırarak daha iyi şartlarda yaşamalarını sağlama amacıyla kuruldu.

Engellileri bir yere sığdıramadık

Engelsizim Yaşam ve Yardımlaşma Derneği, Günay Orbay İş Merkezi’nde bir yer kiralayarak Bilecik’teki engelli vatandaşların sesi olmaya çalıştı. Dernek, kurulduğu dönemden itibaren hiçbir geliri olmadan gelen bağışlar ile ayakta kalmaya çalışarak Bilecik merkez ve köylerinde birçok engelli vatandaşın sosyal yaşama katılması için diğer bir deyişle engelleri ortadan kaldırmak için çalışmalar yürüttü.

Bilecik’teki kurumlardan ve halktan istediği desteği bulamayan dernek yönetimi, kirayı ödeyemediği için üç kez dernek binasının yerini değiştirmek zorunda kaldı. Engelsizim Yaşam ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Halit Altıntaş ve dernek üyeleri her fırsatta basın aracılığı ile yardıma ihtiyaç duyduklarını duyurmuşlardı.

Engelliler derneği engellerle dolu

Ancak bu süre zarfında birçok engelli vatandaşa yardım götüren derneğe siyasiler, kurumlar ve vatandaşlar sahip çıkmadı. Gelinen süreçte kira ödeyemez duruma gelen Dernek Başkanı Halit Altıntaş, Derneği İstiklalMahallesi  A. Refik Öztürk Caddesi (Şeyh Edebali Türbesi’ne giden yol) üzerinde bulunan kendi evinin bodrum katına taşımak zorunda kaldı.

Evin bodrum katına taşınan Dernek ise engellilerin ulaşamayacağı bir yer oldu. Dik merdiven ve yokuşun ardından ulaşılan eve engelli bir vatandaşın nasıl çıkacağı merak konusu oldu. Ayakta bile durulamayan, elektriği olmayan dernek bürosunun hali görenleri hayrete düşürecek durumda.  

Bu ayıp kimin?

Tüm bu gelişmelerin ardından Bilecik’te engelli vatandaşların engellerini kaldırmak için mücadele eden Derneğin geldiği nokta Bilecik’in engelli vatandaşlara ne kadar sahip çıktığını gözler önüne serdi.

Engelsizim Yaşam ve Yardımlaşma Derneği’nin bu duruma gelmesini Bilecik’teki siyasilere, kamu kurum ve kuruluşlarına, Bilecik’te yaşayan vatandaşlara soruyoruz: BU AYIP KİMİN?

“Kredi çekip kira ödedim”

Bu durumkarşısında ulaştığımız Engelsizim Yaşam ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Halit Altıntaş, imkansızlıklar yüzünden dernek binasını kapatmamak için evinin altındaki boş odaya taşıdığını söyledi.

Altıntaş, bugüne kadar 12 Bin TL derneğe para harcadığını artık dayanacak gücünün kalmadığını da belirtti.Her türlü makama ve kapıya gittiğini fakat destek göremediğini aktaran Altıntaş, imkansızlıklarla bile birçok engelli vatandaşa yardımcı olduklarını söyledi.

Engelli vatandaşlarında yaşamaya hakkı olduğunu,birgün herkesin engelli olabileceğinin unutulmaması gerektiğini hatırlatan Altıntaş, yetkililere seslenerek yardımcı olmalarını istedi.

“Çok gücüme gidiyor”

Altıntaş, şöyle konuştu:“Dernek olarak 3 senedir mücadele etmeye çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl dernek için kendi cebimden 12 bin lira harcama yaptım. Derneği kapatmamak için kredi çektim. Tek başıma Derneği ayakta tutmaya çalışıyorum. Kira, elektrik ve su giderlerini ödemekte sıkıntı yaşamaya başladım. Ben de Derneğin bürosunu kendi evime getirdim.

Evimin alt katını da büroya çevirdim. Yardım isteyenlere buradan yardımcı olmaya çalışıyorum. Bilecik'te yardım bekleyen çok kişi var. Ben de bu durumdan utanıyorum. Ama şuan yapabileceğim bir şey yok. Yardımları bırakmak da istemiyorum. Çok gücüme gidiyor. Yetkililerden, sivil toplum kuruluşlarından, durumu iyi olan vatandaşlardan yardım bekliyorum. Milletvekillerimizden destek istiyoruz ama hiç destek yok. Bizim de yaşamaya hakkımız var.

“Engelsizim demek istiyoruz”

Belediyeden hiç yardım görmedik. Şehir içinde bir kaç müsait alanı dernek bürosu yapmak için bir kaç yeri istedik ama belediye bize bu konuda hiç yardımcı olmadı. Bana proje yap yardı mal dediler. Ben nasıl proje yapacağım?

Artık Cumhurbaşkanı ve Başbakana mektup yazacağım. Bize sahip çıkılmadığını anlatacağım. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü her yere yardım ediyor. Bize de yardım edin. Onlara niye engellilere hizmet ettiniz diyen mi var?

Bu Derneğin adı Engelsizim. Biz de engelsizim demek istiyoruz. Bizim de sağlıklı insanlar gibi yaşamaya hakkımız var. Yetkililere bir kez daha seslenmek istiyorum. Gelin şu Derneğe birlikte sahip çıkalım.”

 

 

Editör: TE Bilişim