Tüm Türkiye’de dağınık Adliyelerin tek bir merkezde Adalet Sarayı altında toplanması ve büyük yatırımlar ile bir binada hizmet vermesine karşın Bilecik’te Adliye hizmetleri 3’e bölünerek 2’si kirada hizmet vermeye başlarken, Bilecik için bu “ayıp yeter” dedirttirdi.

Yetersiz olan Bilecik Adliye binası için yıllardır yeni bir bina yapılması planlanmış ve bu yönde vaatler verilmişti. En son 2019 Mart ayında seçimler öncesi AK Parti Milletvekili Selim Yağcı, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile yaptığı görüşme sonucunda Bilecik Adliye Sarayı’nın sözünü vermişti.

Yağcı, basına yaptığı ve müjde olarak nitelendirdiği açıklamasında ‘Adalet Bakanımız ile yaptığım görüşmede kendisinden Bilecik’e geldiğinde yeni Adliye Sarayı müjdesi vermesini istedim. Sayın Bakanımız benim gelmeme gerek yok, sen bu müjdeyi verebilirsin dedi. İnşallah önümüzdeki dönemde ilimize yeni bir Adliye Sarayı kazandıracağız” ifadesini kullanmıştı.

Yıllardır hep vaat, hep oyalama

Daha öncede defalarca yeni Adliye Sarayı için söz verilmesine rağmen son verilen söz de havada kaldı ve yeni binasına kavuşamayan ayrıca çalışma imkanı oldukça zorlaşan Adliye, üçe bölünerek stadyum arkasındaki Özaktaş binasının altına taşındı.

Adeta ine girer gibi zemin kata taşınan Sulh Hukuk ve Asliye Hukuk Mahkemeleri artık orada görülecek. İl Özel İdaresi’nin bulunduğu şuanki Valilik makamının olduğu bölgeye yapılacağı vaadi ile projenin hazırlandığı fakat 2 yıldır oyalandığı ve hiçbir somut girişim ile ilerlemenin sağlanamadığı bu proje için de kamuoyunda hayal olduğu belirtiliyor.

Mevcut Adliye binasının bulunduğu alanın Millet Bahçesi yapılacağının açıklanmasının ardından (o da ayrı bir hayal proje) orada Ağır Ceza ile diğer Ceza Mahkemelerinin ise nereye taşınacağı muamma konusu.

Diğer yandan İcra Müdürlüğü de yıllar önce Adliye binasından ayrılarak Kayı Plaza binasına taşınmış, vatandaşlar buraya alışana kadar oldukça zahmet çektiklerini belirtirken, İcra Dairesi’nin yeni yerine taşınması ve yüksek rakamda kira ödemesine rağmen yetersiz olduğunu savundular.

Vatandaş da mağdur!

Taşınan mahkemelerin yeni binasını bilmeyen ve duruşması olan vatandaşlar da bu durumdan mağdur olurken, yeni duruşma ve mahkeme salonlarının yerlerinin Bilecik’e yakışmadığı, Adliye’nin üçe bölünmesinin anlamsız olduğunu vurguladılar.

Vatandaşlar yetkililerden ve özellikle siyasilerden biran önce Bilecik’e yakışan ve daha rahat ortamda hizmet verebilen bir Adliye Sarayı’na kavuşulmasını isterken, bu bölünmeyi “BİLECİK’İN AYIBI” olarak nitelendirdiler.

Neden Özaktaş binası ve kira bedelleri ne kadar?

Vatandaşlar, stadyumun arkasındaki yüksek katlı binalar yapılması ile gündeme gelen Özaktaş binasına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün taşınmasının ardından, Adliye binasının da bir bölümünün neden buraya taşındığını, ayrıca kirasının da ne kadar olduğunu merak ediyorlar.

Kamuoyu diğer yandan, “bu bina sahibinin binada yaşanan bir olay ile ilgili Adliye’de taraf olduğu bir dava mevcut mudur?” diye yetkililere soru da yöneltti.

Editör: TE Bilişim