Cafer Elmas

Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilkokul 4. sınıf ile ortaokul 5, 6, 7 ve 8. Sınıf öğrencilerinin velilerine gönderilen ankette “Evinizin yakınındaki ortaokulda imam hatip şubesi açılsa gitmek ister misiniz?” sorusunun yer alması dikkatlerden kaçmadı.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz Mayıs ayında Bozüyük İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilçedeki 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin velilerine “Okulunuzun İmam Hatibe dönüşmesini ister misiniz” sorusunun bulunduğu anketler gönderilmiş ve konunun gazetemizde “Milli Eğitim’de Skandal – Velileri Geren Anket” haberiyle yer almasının ardından ulusalda da geniş yankı bulmuş ve ardından Bakanlık talimatı ile Bozüyük İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş görevden alınmıştı. İşin ilginç yanı ise İmam Hatip Okulları Platformu’nun toplantısının AK Parti Milletvekili Halil Eldemir’in isteği üzerine toplandığı ve bu konunun görüşülerek anket kararının alındığı gelen iddialar arasında yer almıştı.

Konuyla ilgili ciddi rahatsızlık duyduklarını belirten veliler, yeni İmam Hatip Okullarının açılmasına karşı olmadıklarını ancak mevcut okulların İmam Hatibe dönüştürülmesi yönünde oluşturulan algının huzursuzluk yarattığını  belirterek,  Milli Eğitim’in, Valiliğin böyle bir şeye alet olmasının yanlış olduğunu, kimsenin kimseye siyasi görüşünü böyle aleni bir şekilde sormaya ve toplumsal yönlendirme yapmaya hakkı olmadığını belirterek, yetkililerden eğitim kurumlarını siyasete alet etmemelerini istediklerini söylemişlerdi.

Soruların arasına mı kaydırıldı?

Yaşanan bu olayın bir benzeri bu kez Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi. İlkokul 4. Sınıf ile ortaokul 5, 6, 7 ve 8. Sınıf öğrencilerinin sosyo kültürel yapısı ve eğitime ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi gerekçesiyle hazırlanan ankette 10 soru yer aldı. Öğrencilerin sevdiği ve sevmediği dersler ile bilgisayar ve tabletlerini ödev yapmak için mi yoksa oyun oynamak için mi kullandıkları gibi ilginç soruların bulunduğu ankette 8. Soru olarak “Evinizin yakınındaki ortaokulda imam hatip şubesi açılsa gitmek ister misiniz?” sorusu yer aldı. Anket talebinin Milli Eğitim’den geldiği, izinin ve olur'un ise  Kütahya'ya atanan  Vali Ahmet Hamdi Nayir tarafından verildiği öğrenildi.

Vatandaşlar bu anketlerin neden ısrarla yapıldığını merak ederken, ankette yer alan bazı soruların amacının ne olduğu ise anlaşılamadı. Bazı vatandaşlar ve veliler  anket yapılmasındaki asıl gayenin okullarda imam hatip şubelerinin açılmasına dayanak oluşturmak olduğunu iddia ettiler. 

Editör: TE Bilişim