Korkmaz Kesik

Bozüyük’te İşçi Partisi üyeleri, 28 Ocak çarşamba günü Strazburg’da AİHM Büyük Daire’de görülecek olan Perinçek-İsviçre davasına destek için partinin ilçe binasına ‘Doğu Perinçek, Ermeni Soykırım yalanının bitirmeye gidiyor’ yazılı pankart astı.

“Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” dediği için İsviçre’de ceza alan ancak AİHM’in ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirerek mahkûmiyetini bozduğu Perinçek’in İsviçre Devleti ile davası, 28 Ocak’ta Strazburg’daki AİHM Büyük Daire’de görülecek.

Ergenekon davasında verilen yurtdışı yasağının İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırılması sonucunda Perinçek, duruşmaya katılacak. Strazbourg’daki görülecek olan davada genel başkanlarına destek vermek isteyen parti üyeleri, Perinçek’e destek için destek açıklamasında bulundular.

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız İşçi Partisi Bilecik İl Başkanı Niyazi Güner, 28 Ocakta görülecek dava Türkiye için büyük önem taşıdığını belirtirken, “Bu yalanı 100. yılında bu dava ile birlikte tarihin çöplüğüne atacağız.” dedi. İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in dava sürecine ilişkin bilgiler veren Güner, şunları aktardı:

“28 Ocak’ta Strazburg’da AİHM Büyük Daire’de Genel Başkanımız Doğu Perinçek ile İsviçre arasında ifade özgürlüğü için güzel bir emsal olacak bir dava görülecek. Bu dava aslında Türkiye ile Ermeni soykırımı iddialarını ortaya atanlar arasındadır. Dava Türk Milleti’ni cezalandırmak üzere her zaman sinsi planlar yapan emperyalizm ve Türkiye arasındadır. Biz her zaman “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” dedik. Çünkü bu yalanı ortaya atanlar ülkemiz üzerinde emlerlini gerçekleştiremeyen emperyalist ülkelerdir.

Bu sürece nasıl gelindi, dava süreci ile ilgili bilgileri paylaşmak istiyorum. 2005 Temmuz ayında KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın Başkanlığını yürüttüğü Talat Paşa Komitesi ile Lozan’a gidildi. Hedefimiz “Ermeni soykırımı yalandır” söyleminin suç olduğu İsviçre’de, sözde özgürlüklerin merkezi Avrupa’nın ortasında, bu yalanı sahiplerinin suratına vurmaktı. Zürih’te düzenlenen toplantılar ve Lozan Meydanı’nda yapılan miting alanı gurbetçi vatandaşlarımızca büyük ilgi gördü.

Konferansa ve mitinge dünyanın her tarafından gelip katılan binlerce Türk tek ağızdan Ermeni soykırımının büyük bir emperyalist yalanı olduğunu haykırmıştı. Genel Başkanımız Doğu Perinçek’in Lozan’da Büyük Türk Milleti adına başlattığı kampanya daha sonra birçok Avrupa merkezinde tekrarlandı. Talat Paşa Komitesi’nin bu konudaki katkısı tarih sayfalarındaki yerini almıştır. Perinçek, İsviçre mahkemesindeki yargılanması sonunda, Lozan’da “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” dediği için, Ermeni iddialarını inkâr gerekçesiyle ceza aldı. Genel Başkanımız Doğu Perinçek bu kararı kabul etmeyip 2008 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 17 Aralık 2013’te kararını açıkladı. Mahkeme verdiği kararla Doğu Perinçek’i haklı buldu. Mahkeme Doğu Perinçek’in “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” sözünü ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi. Mahkeme Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHM) ifade özgürlüğünü düzenleyen 10’uncu maddesinin İsviçre yargısı tarafından ihlal edildiğine hükmetti. Perinçek’in dava süresince avukatıyla görüşmesine izin verilmediği ve İsviçre yargısının kararlarında ayrımcı bir tutum sergilediği yönündeki itirazlarını ise oybirliğiyle reddetti. Bunun yanı sıra Perinçek’in yaptığı AİHM’nin ‘yasa olmadan suçlama olamayacağı’ hususunu düzenleyen 7’inci maddesinin ihlal edildiği yönündeki şikâyeti de reddetti.

AİHM’in verdiği karar “Ermeni soykırımı yalandır” demenin yasak olduğu diğer devletleri de bağlayıcı niteliktedir. Ermeni soykırımına inandırılmaya çalışılan dünyadaki insanlara bunun emperyalist bir yalan olduğu gösterilmiştir. Bu Türkiye’nin zaferidir. Bu zaferin mimarı ise muhakkak ki Doğu Perinçek’tir. Bu zafer karşısında Ermenistan ve Ermeni diasporasi paniğe kapıldı. Yalanlarının mahkemece tescillenmesinin verdiği korkuyla Diaspora kuruluşları, İsviçre devletinin kararı AİHM’nin temyiz organı olarak da anılan 17 yargıçlı Büyük Daireye taşıması için uluslar arası planda imza kampanyası başlattı. İsviçre hükümeti temyize başvurma süresinin bitimine sadece bir başvurusunda bulunacağını ilan etti. İşte şimdi bu davanın Büyük Daire’deki ilk oturumu 28 Ocakta Strazburg’ta görüşülmeye başlanacaktır. Bu davayı da yüksek ihtimal ile kazanacağız. Davayı sadece Genel Başkanımız Doğu Perinçek değil, Türk Milleti kazanmış olacak.

Ermeni Soykırımı yalanının bu yıl 100. yılına giriyoruz. Bu yalanı 100. yılında bu dava ile birlikte tarihin çöplüğüne atacağız. Uluslararası hukuk kuralları ve tarihsel gerçekler tamamen bizim gerçekliğimizin ve haklılığımızın yanındadır. İşçi Partisi olarak Ermeni soykırımı yalanını bitirme konusunda son noktaya gelmiş bulunuyoruz. 2015'de 100. yılı olduğu iddia edilen Ermeni soykırım yalanını kökünden bitireceğiz.”

Editör: TE Bilişim