Kıymet ASLAN-  Bilecik'te Balahatun Eğitim ve Kültür Derneği "Kermes Gala" programı düzenledi. 04.05.2013 tarihinde Kar Yemek Düğün Salonu'nda gerçekleşen programın konuğu, haber programlarının tanınan simalarından Reha Yeprem oldu. 6 Mayıs 2013 Pazartesi tarihinde Saat: 10.30'da Kültür Sitesine açacakları kermes öncesi gala düzenlediklerini belirterek, kermes yararına 1 adet yağlı boya tablosu ve bir çok el işlemesi ürünler açık artırmaya sunuldu. Katılımın fazla olduğu gala programı kahvaltı ile başladı. Ardından Reha Yeprem'in "Anne" temalı şiir dinletisi gerçekleşti.

Programın açılış konuşması Balahatun Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Neslihan Söylemez tarafından yapıldı. Gönül dostlarım diyerek salona hitap eden Başkan Söylemez şöyle konuştu. "Galalar düğün öncesi kız evinde yapılan kına gecesi gibidir. Gelin kızın yanına evdeki son gününde akrabaları, dostları, komşuları gelir ve bu güzel yolda onu desteklediklerini göstermek isterler. Buradaki güzel buluşmamızda ne kadar insana ulaştığımızın, büyüdüğümüzün, en önemlisi de insanlarla derdimizi paylaştığımız göstergesi oluyor. 

Bizim için dert belli, iyi insanlar yetiştirmek. Bilecik'imizin manevi mimarı Şeyh Edebali ne güzel söylemiş, "Oğul! İnsanı yaşat ki devlet yaşasın, toplum yaşasın" hoşgörü ve saygının hakim olduğu bir toplumda yaşamak için eğitim şart. Hedefimiz ilimizde olan ve dışarıdan gelen her gencimiz için bir farklılık oluşturmak. Geleceğin mimarisinde önemli yere sahip annelerimizin ayağı yere basan, amaç-gayeleri olan  hanımlar olmasıdır. Biz anneler sorumluluklarımızın bilincinde olursak sorumluluk sahibi de evlatlar yetiştiririz. Böylesine güzel ahlakla bezenmiş bir toplum hayal ediyoruz. Ama hayal etmek yetmez. Hedeflere ulaşmak için çalışıp herkesin gönlüne girmek istiyoruz." diyerek tüm halkı 6 Mayıs Pazartesi günü kermes açılışına davet etti. 

Ardından Reha Yeprem'in "Anne" temalı şiir dinletisi ve sunumuna geçildi. Yeprem, cahiliye döneminde kız çocuklarının diri diri gömülüşünü anlattığı esnada tüm salon hüzünlendi.  Ayrıca okuduğu şiirlerle de salondaki katılımcılara duygulu anlar yaşattı. Annelerin ne kadar kıymetli olduğunun üzerinde duran konuşmasında, “Ana kavramı bizim baş üstünde taşımamız gereken kavramlardan bir tanesidir. Anneye öf bile denmemesi gerektiğini bize dinimiz söylemiştir. Bir düşünün günahsız kız çocuklarını diri diri gömecek kadar insaftan uzaklaşmış, öldürecek kadar caniye dönüşmüş tam da bu dönemde yüzyılların birere hidayet yıldızları olanlar bizim sahabeyi ikram efendilerimiz olmuşlardır. Böylece kız çocuklarının hayatları kurtulmuş,  böylece annelerimize de gün doğmuş oldu. Annelerimize doğmuş olan bu gerçek doğum günü defalarca kutlu olsun” dedi.

“Anneliğin yavrusunun kılına zarar gelmesin diye korumacı bir yapıya büründüğünü  ama değerlerimizin kaybı söz konusu olduğunda birilerinin de dinimize, inancımıza göz diktiği zaman vatanına, milletine, bayrağına zarar getirdiğini anladığı anda yavrusunun başına kınayı vurur ve hiç tereddüt etmeden askere, cepheye yollar “ sözleriyle güzel mesajlar verdi.

“İnsan evlat sahibi olduktan sonra anneliğin kıymetini  anlıyor.” diyen Yeprem, Ne yaptıysak bu çocuğueğitemedik diyen aileler için ise taş örneğini verdi. Sorumsuz, şekilsiz zannettiğimiz taş bile şekle giriyor, insan nasıl şekle girmesin. Yeter ki analar çocuğun ilk eğitimini, ilk hamurunu iyi yoğursun. Mahsat şow olsun değil , bugün bir araya gelmemizin sebebi her bir eserin değeri ile nasıl bir öğrenciyi daha okutabilirz diye düşünceler yatıyyor. Burası ne bir panayır nede biz sokak satıcısıyız. Ama şu davanın arkasında sokak satıcısı da olmaya razıyız ” şeklinde konuşması salondan büyük alkış aldı.

Şiir dinletisi bitiminde kermesteki güzide el işleri sergiye çıkarak satışa sunuldu. Yağlı boyadan yapılan tabloyu çocukları, torunları Belçika ve Endonezya'da öğretmenlik yaptığı öğrenilen bir annenin, 1 burs karşılığında satın aldı. 

Editör: TE Bilişim