DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu Demisaş Fabrikası önünde Asgari Ücrete ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Asgari Ücret’in net 3.800 lira olması gerektiğini söyleyen Genel Başkan Serdaroğlu, “Türkiye’de 10 milyon civarında Asgari Ücretin düzeyinde çalışan insan var. Yani Türkiye’de çalışan insanların neredeyse yüzde 52’si Asgari Ücret düzeyinde bir ücret ile çalışıyor.” dedi.

Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlü işçiler ile pandemi kuralları çerçevesinde basın açıklaması düzenleyen Genel Başkan Serdaroğlu basın açıklamasını Bilecik meydanlarında yapmak istediklerini fakat kendilerine izin verilmediğini iddia etti.

“TÜİK dün bir yanlışa daha imza attı”

Sendika üyesi işçilerin yoğun katılım sağladığı basın açıklamasında Genel Başkan Serdaroğlu, TÜİK’in sunmuş olduğu 2.792 lira ücreti eleştirerek, “Bugün burada Türkiye’nin en önemli gündem maddesini konuşmak için toplanmış bulunmaktayız. TÜİK dün bir yanlışa daha imza attı. Asgari Ücret’in belirlenmesi açısından önemli bir rakam olan bir kişinin yaşaması için gerekli parayı kaç para olarak açıkladı,2 bin 792 lira. TÜİK’te bu hesabı ortaya çıkartanlar azıcık vicdanınız varsa artık çekilin bu piyasadan!”dedi.

“Asgari Ücretli sadece kendisinden sorumlu değil”

DİSK’in belirlediği Asgari Ücret rakamının 3.800 lira olduğunu aktaran Genel Başkan Serdaroğlu, “ Sendikamızın araştırma merkezi sadece ve sadece 4 kişilik bir ailenin gıda alması için gerekli parayı belirledi. Bir aile sadece karın tokluğuna mı çalışacak? İşte biz yanlış hesabı ortaya koyuyoruz. Diyoruz ki; altına imza atığınız uluslararası Asgari Ücret belirleme yöntemleri ile hareket edin. Asgari Ücretli sadece kendisinden sorumlu değil. Asgari Ücret belirlenmesinde 4 kişilik bir ailenin temel ihtiyaç giderlerini karşılayacak ücret belirlenmeli diyoruz.” dedi.

“Kara komik bir film izletiyorlar bize”

Türkiye’de bir aydır Asgari Ücretin tartışıldığını söyleyen ve bu yönde büyük eleştiriler yapan Genel Başkan Serdaroğlu, “Bir aydır bu ülke Asgari Ücreti tartışıyor. Kara komik bir film izletiyorlar bize. Önümüzdeki haftada bu tiyatro sona erecek Asgari Ücret rakamı belirlenecek.” ifadelerine yer verdi.

“Türkiye’de 10 milyon Asgari Ücretli var”

“Türkiye’de 10 milyon civarında Asgari Ücretin düzeyinde çalışan insan var.” diyen Genel Başkan Serdaroğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:“ Türkiye’de çalışan insanların neredeyse yüzde 52’si Asgari Ücret düzeyinde bir ücret ile çalışıyor.Asgari Ücret insanlar Asgari Ücrete çalıştırılsın diye ortalama ücret olsun diye belirlenmemiştir.Asgari Ücret 1800’lü yılların sonlarında 1920’li yıllara kadar Türkiye’nin kabul ettiği 1940’lı yıllara kadar işçiler daha az ücretle çalışmasın,temel ihtiyaçlarını karşılayacak ücretle işe başlasın diye Asgari Ücret ortaya çıkmıştır.Fakat Avrupa’nın en geri ülkesi olan Bulgaristan’da Asgari Ücretle çalışan işçi sayısı yüzde 15’dir,Yunanistan’da yüzde 5’dir.Kuzey ülkelerinde yüzde 1’dir,Almanya’da yüzde 1’dir.Peki Türk işçisinin neden yüzde 52’si Asgari Ücretle çalışıyor.”

“2003 yılında Asgari Ücretle 25 tane Cumhuriyet Altını alınıyordu”

2003’li yıllarda Asgari Ücret ile 25 tane Cumhuriyet altını alınabildiğini söyleyen Genel Başkan Sedaroğlu şu anda Asgari Ücret ile 10 tane Cumhuriyet altını alınabildiğini belirtti.

Serdaroğlu, “Bakınız somut bir örnek: 2003 yılında 1 yıl içerisinde Asgari Ücretle 25 tane Cumhuriyet Altını alınıyordu. Bugün 1 Asgari Ücretlinin 1 yıl boyunca alacağı Cumhuriyet Altını 10 tanedir.” dedi.

“Asgari Ücretli bu ülkede yüzde 20 vergi veriyor”

Dünyanın birçok ülkesinde Asgari Ücretlinin vergi dışı olduğunun altını çizen Genel Başkan Serdaroğlu, “Asgari Ücretin rakamsal karşılığını bir tarafa bırakın dünyanın birçok ülkesinde böyledir Asgari Ücretli çoğunlukla vergi dışıdır. Ama baktığınız zaman Türkiye’de en çok vergiyi ödeyen Asgari Ücretlidir. Böyle bir vergi düzeni olur mu? Yüzde 15 ile başlıyoruz. Eskiden Asgari Ücret kriterleri daha farklı bir şekilde vergilendirme içerisinde tutuluyordu. Yani bugün 7.ayda yakalandığımız Asgari Ücretin bir üst vergilendirmesi geçmişte 10-15-20 katı şeklinde ve yıl içerisinde Asgari Ücretin 2.dilime girmemesini sağlıyordu. Bugün bu oran 7.5’e düşürüldü.Bizde Temmuz ayında yüzde 20’ye gidiyoruz.Asgari Ücretli bu ülkede yüzde 20 vergi veriyor.” şeklinde konuştu.

Genel Başkan Sedaroğlu konuşmasını şu şekilde sonlandırdı:

“Türkiye’de Asgari Ücreti alanların yüzde 10’ların altına düşmesini istiyoruz”

“Biz Asgari Ücretin insanca yaşanılacak bir ücret olmasını istiyoruz! DİSK’in belirlemiş olduğu rakam 3 bin 800 lira nettir. Biz, Türkiye’de Asgari Ücreti alan işçi sayısının yüzde 10’ların altına düşmesini istiyoruz.

İşin özeti olarak bizler artık vicdani olarak meselelere müdahale etmek zorundayız. Asgari Ücretliler yaşayamıyor. Özellikle pandemi sürecinde bu mağduriyet daha da fazlalaştı. ‘Bu ülke demokratik bir şekilde insan haklarına önem vererek imzalanan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesi’ne uygun bir şekilde Asgari Ücret belirlenmelidir’ diyoruz.”

Editör: TE Bilişim