Kıymet Aslan

Ak Parti Bilecik Milletvekili Dr. Fahrettin Poyraz, İl Başkanlığı toplantı salonunda Adaylık sürecine ilişkin basına açıklama yaptı. Poyraz, kamuoyundaki söylentilere ve aday adaylarının açıklamalarına cevap vererek, “Milletvekili olarak Gizli oylamada kime ne kadar etki edeceğim.  Genel Başkanımızın, Genel Merkezimizin alacağı karar çerçevesinde belirlenecek olan aday bizim adayımızdır. Seçilmesi halinde bizim Belediye Başkanımızdır. Bu arkadaşlarımızdan hangisi seçilirse seçilsin  biz Bilecik halkına birlikte gücümüzün yettiği kadar hizmet etme mecburiyetimiz var bize yakışan budur.  Bize düşen sorumluk olarak bu iyilerin içinden hangisi daha iyiyse tespiti noktasında bir çalışma yapmaktır.”dedi.

Poyraz, Ak Parti olarak adaylık süreci en baştan ilan ettiklerini vurgulayarak, sistem gereği aday adaylıkları dışında yeni isimlerinde çıkmasının normal olduğu yönünde konuştu. Şuanda da sürecin halâ devam ettiğini aday adaylarının kamuoyu araştırmalarını da dikkate almalarını da önerdi.

Düzenlenen toplantıya Milletvekili Fahrettin Poyraz, İl Başkanı Ramazan Kurtulmuş, Merkez İlçe Başkanı Fikret Karabıyık, İl Kadın Kolları Başkanı Gülcan Namal, Gençlik Kolları Başkanı İbrahim Kurt, Aday adaylarından Atıf Bilir katıldı.


“Süreci en baştan ilan ettik”

Fahrettin Poyraz, “Ak Parti, teşkilatlarına merkez yoklamasıyla veya ön seçimle adaylarını belirleme noktasında yetki veriyor. Biz burada Ak Parti olarak Merkez yoklamasını ön seçime yaklaştıran teşkilatın ve vatandaşımızın olaya bakışını anlamaya yönelik yöntem geliştirdik. Bunu da Merkez Karar Yürütme Kurulu görüşülüp kararlaştırılıp tüm teşkilat başkanlıklarına da bildirdi. Dolayısıyla daha aylar öncesinden Ak Parti’den aday olacak arkadaşların hangi usullerle aday olacağı, hangi prosedürlere tabi olacakları, yaşayacakları belliydi. İlave edilmiş olan süreçte aday olacak arkadaşlarımızın geçtiğimiz ayın sonuna kadar adaylık müracaatları alındı. Büyükşehir Belediye Başkanlıkları öncelikli olmak üzere diğer illerde de teşkilatlarımızın bu konuda da ne düşündükleri noktasında temayül yoklamaları yapıldı. Fakat sürecimiz hala bitmedi, özellikle son günlerde  yaşadığımız süre zarfında gerek bizim basınımızda yer alan haberlere gerekse siz değerli gazeteci arkadaşlarımızın yazdığı yazılar ve yorumlara bakıyorum. Bu arada aday adayı olan arkadaşlarımızın da bir kısmınında  açıklamaları var. Gerek basın açıklaması biçiminde gerekse sanal ortamda paylaştıkları var. Bu çerçevede şunu hatırlatmakta yarar görüyorum.

Burada süreç bellidir. Yetki genel merkezimizdedir, genel merkezimizin oluşturduğu başbakanımızın başkanlığında oluşan komisyondadır. Bu komisyon kararı verirken müracaat eden aday adayları elbette göz önüne alınacak ama ondan önce unutulmaması gereken bir şey var.


Öncelikle mevcut Belediye Başkanlarıyla ilgili olarak bir değerlendirme yapılacak. Yani Bilecik’i konuşuyorsak, Bilecik Belediye Başkanımız, Osmaneli’yi konuşuyorsak Osmaneli Belediye Başkanımızın performanslarıyla, çalışmalarıyla ilgili olarak, teşkilatları ve vatandaşlarla ilişkileri olarak elbette bir değerlendirme yapılacak. Zaten bilginiz olduğu üzere teşkilat temayül yoklamalarında da öncelikle teşkilat mensubu arkadaşlarımızla mevcut belediye başkanlarımızla ilgili olarak sorular soruldu. Sadece Bilecik değil tüm ilçelerdeki Belediye Başkanı arkadaşlarımızla ilgili sorular soruldu. Yani Belediye Başkanımızın teşkilatıyla uyumu nasıl, çalışmalarını başarılı buluyor musunuz? Ve Mevcut Belediye Başkanınızı tekrar istiyor musunuz? Birde sadece aday adayı olanlar değil, bunlardan bağımsız olarak kimi Ak Parti Belediye Başkanı adayı görmek istiyorsunuz? Teşkilat mensubu arkadaşlarımıza biz bunu sorduk. Yukarıya bir isim yazım, liste oluşturup hangisini istiyorsunuz? Diye bir şey sormadık. Ak Parti’de siyaset yapan teşkilat mensupları olarak kimi Ak Parti Belediye Başkanı olarak görmek istiyorsunuz? Tabi ki buradan farklı sonuçlar çıkabilir. Tabi şu da sorgulanıyor, “teşkilat temayülünü bir taraftan gizli yapıyorsunuz ve sonrasından da kamuoyunda başka başka isimler konuşuluyor bu nasıl oluyor?” Haklı olarak ta buda tartışılıyor. En azından şunu da bilinmesi  lazım. Sonuçta Bilecik’te  12 yıldır siyaset yapıyorsunuz ve teşkilattaki arkadaşlarımın da temayülden önce belki 10 gün öncesinden başlayan yoğun bir şekilde kendi aralarında istişareleri yapıyorlar. Kendi aralarında istişareleri yaptıkları gibi İl Başkanımızla ve milletvekilleriyle de istişareleri yapıyorlardı ve hem mevcut aday adayları hemde kafalarında başka geçen isimlerde varsa da değerlendirildi. Kamuoyunda hiç konuşulmayan isimler dahi geldi bize.

 Dolayısıyla burada gerek teşkilat temayül öncesinde gerek sonrasındaki bizzat teşkilattaki arkadaşlarımızın bizzat gelerek, birbirleriyle konuşarak kamuoyunda bazen örtülü bazen açık paylaşarak bir takım isimler açığa çıkıyor. Sadece Bilecik’te değil, şuanda bütün illerde sıra dışı bir durum varsa, veya teşkilatların gönlünden geçen bir isim varsa bir şekilde kamuoyuna yansıyor.”dedi.  


“Kamuoyu araştırmalarını da dikkate almalarını öneririm”

Aday adaylarına da seslenen Poyraz,  “Temayül sonrasında farklı bir tartışma başladı. Yani bir taraftan İl Başkanımızın ismi, bir taraftan Bilecik Belediye Başkan Yardımcılığı yapmış, şuanda Bozüyük’te Belediye Başkan Yardımcılığı yapan Mustafa Bey’in ismi konuşuldu, tartışıldı, tartışılabilir. Aslında bu süreçte yaşanması gereken şeyler. Tekrar başa dönerek söylüyorum, şuanda aday adayı olan arkadaşlarımız veya adı geçenlerin de illaki bunlarında olacak diye bir şey yok.  Yani ben bile aday olabilirim dedim. Bilecik Milletvekiliyim ama sayın Başbakan çıkıpta bir görev verirse, “Bilecik’te, Söğüt’te, Bayırköy’de  Belediye Başkanı adayımız sensin” derse başkanların yerinde gözüm yok ama talip oluruz. Dolayısıyla neyin adil olduğu, neyin hakkaniyete uygun olduğu konusunun bu şekilde tartışılması gerekiyor. Biz aslında süreci en baştan ilan ettik.  Özellikle aday adaylarımızı kastederek  söylüyorum, bazı arkadaşlarımız kendilerinden emin değillerse onlara söyleyecek lafımız yok. Şuanda da sürecimiz devam ediyor ve Bilecik’teki kamuoyu araştırmalarını da dikkate almalarını öneririm. Şuanda Bilecik’te vatandaşımız ne düşünüyor? Kamuoyu araştırması da bugünlerde yapıldı yapılacak. Dolayısıyla bütün bu safhaları tek tek dikkate almak lazım.”dedi.


“Gizli oylamada kime ne kadar etki edeceğim”

Milletvekili Fahrettin Poyraz, temayül sonrası ortaya çıkan 2 isme ilişkinde bir takım söylentilerin olduğunu vurgulayarak, konuşmasında şu ifadelere yer verdi.  

Poyrazi “‘Poyraz şu kişiyi istiyormuş’ gibi şeylerde deniliyormuş; Ben doğrudan doğruya bir adaya destek veriyor olsam, o kişinin adaylık müracaatı yapması lazım. Gizli oylamada kime ne kadar etki edeceğim.  Yüzüme karşı beni kıramasa da arka tarafa kabine geçtiği zaman denilen isme vereceğinin bir garantisi yok. Kaldı ki böyle bir şey de olmadı. Bir kere şunu söylüyoruz.Genel Başkanımızın, Genel Merkezimizin alacağı karar çerçevesinde belirlenecek olan aday bizim adayımızdır. Seçilmesi halinde bizim Belediye Başkanımızdır. Bu arkadaşlarımızdan hangisi seçilirse seçilsin  biz Bilecik halkına birlikte gücümüzün yettiği kadar hizmet etme mecburiyetimiz var bize yakışan budur. Aday adaylarımızla geçmişte bir çok hukukumuz var. Hepsi birbirinden değerli arkadaşlarımız. Bize düşen sorumluk olarak bu iyilerin içinden hangisi daha iyiyse tespiti noktasında bir çalışma yapmaktır.”dedi.

“En kıdemli il başkanları listesinde”

“Öncelikle hangi adayımızla seçimi daha rahat kazanırız? Sonrasında da hangi adayımızla biz Bilecik Belediyesinde hizmet üretiriz? Değerlendirilecek olan husus budur. Dolayısıyla burada genel anlamda arkadaşlarımızın kendilerinin belli bir teveccüh oluşması halinde çıkıp kamuoyunda çalışma yapması bence normaldir. Siyasi ahlak  açısından sıkıntı yok ama bu onun aday olacağı anlamına da gelmez. Aynı şekilde il başkanımızın da ismi geçiyor. Bilecik siyasi tarihinde Ak Parti teşkilatlarına baktığınız zaman en kıdemli il başkanları listesinde ilk ‘e girer. Bu kadar da istikrarlı bir arkadaşımız. Bu kadar görev yapmış olan bir arkadaşımızın da kendisi aday olmasa bile yönetimlerden de Ramazan bey’in ismini önermesi doğal birşey. Burada kimsenin, özellikle teşkilat içinden kimsenin alınmaması lazım. Bunun bir Ak Parti’nin zenginliği olarak görmek lazım. Diğer siyasi parti arkadaşlarımızın da aile içi olan bir meseleye çokta müdahil olmaması lazım. Zaten şuana kadar da çokta somut bir konu yok ama yorumlar geliyor.”dedi.

“Sınırları her zaman siz çizemezsiniz”

“Siyaset sabır gerektiren bir şey. Sınırları her zaman siz çizemezsiniz, sınırları o partinin kuruluşunda konulmuş olan ve devamında da gelişen uygulanan ilkeleridir. Siz bu ilkeler çerçevesinde siyaset yapacaksanız, buyurun gelin beraber siyaset yapalım. Ama kendinize göre belirlediğiniz çizgilerle siyaset yapacaksanız o zaman adres yanlış, o adres Ak Parti değil. Dolayısıyla Ak Parti’de siyaset yapacak olanlar bunun bilincinde olmaları gerekiyor.”dedi.

Editör: TE Bilişim