Osmanlı Devleti zamanından kalma tarihi konakları ile gün yüzüne çıkan ve Bilecik turizmine kazandırılması hedeflenen Osmaneli İlçesine bağlı Günüören Köyü için Belediye Başkanı Münür Şahin, Sivil Toplum Kuruluşlarına çağrı yaparak malzeme yardımı talebinde bulundu.

“Günüören Köyü 700 yıllık bir Osmanlı Köyü”

İzmit’ten turizm gezisi amacıyla Günüören Köyü’ne gelen Nıcomedıa Trekkıng grubu Osmaneli Belediyesi Turizm Rehberi Arda Gür öncülüğünde köydeki tarihi konakları gezdi. Köyün otantik yapısına, tarihi konaklarına ve tarihine hayran kalan turistler adına konuşan Nıcomedıa Trekkıng Başkanı Erdal Gören, “Bilecik’in bilinmeyen tarihi yerlerini görmek için buraya geldik. Osmaneli İlçesi’ndeki İçmeler Tesisi’nden başladık gezimize, bugünde burada Günüören’i gördük.Gezimizi Şeyh Edebali ve Kınık Köyü olarak bitireceğiz, Günüören Köyü 700 yıllık bir Osmanlı köyü biz İzmit tarafında Cumalıkızık derler ama bu bölgedeki evlerin dokusu ve yapısı daha eski ama tanıtımı yapılmamış, gördük ki çokta memnun kaldık, tabi burada yıkılan binalar var bunlarında restorasyonu yapıldıktan sonra burası bence ileride tarih koridoru haline gelebilir” dedi.

“Romalılar dönemine kadar uzanan tarihi eserler var bu bölgede”

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, turizm açısından Günüören Köyü’nün önemli bir merkez olduğunu söylerken, köye gelen turistlerin köyün tarihine hayran kaldıklarını vurguladı.

Başkan Şahin, Günüören Köyü’ndeki tescil işlemi tamamlanan tarihi konaklar hakkında konuşurken, restorasyon aşamasında en çok ihtiyaç duydukları malzemenin ahşap ve kiremit olduğunu söyledi. Bu noktada Sivil Toplum Kuruluşlarına çağrıda bulunan Başkan Şahin, Belediye olarak kendilerine yardım edilmesini istedi.

Başkan Şahin, tarihi evlere ve restorasyona ilişkin yaptığı konuşmasında şu noktalara değindi:

“Günüören Köyü’nün tarihine baktığımız zaman çok eski bir yerleşim yeri. Romalılar dönemine kadar uzanan bir yığın tarihi eserde var bu bölgede. Özellikle biz Marmara Üniversitesi ile birlikte onların Erkeoloji Bölümü ile birlikte yapmış olduğumuz çalışmalar bu köyün eski bir yerleşim yeri olarak gün yüzüne çıkıyor. Hem de yol güzergahları üzerinde özellikle Sufi Yolu olduğu içinde bu anlamda da çok önemli bir köy, burada tabi gördüğünüz gibi tarihi olarak ta bir yığın konak var eskiden kalma, inşallah bu tarihi evlerin restorasyonunu gerçekleştireceğiz.

“Vali beyimizle de görüştük, ağaç temini yapılacak”

Ancak bizim düşüncemiz şöyle, Belediye olarak burada restorasyon çalışmamıza başlayabilmemiz için en azından konakların belli bir hissesini almamız gerekiyor, sanırım yüzde ellilik bölümünü aldığımızda biz burada yenileme çalışmalarına başlayacağız.Vali beyimizle de görüştük ağaç temini yapılacak, ağaçlar temin edildiğinde en azından konakların dış mekanlarla olan bağını azaltmak için güçlendirme ile restorasyon çalışmasına başlamış olacağız ancak burada Kurulun korunmasına karar verdiği evler var. Evlerin sahiplerinden ricamız şudur, eğer bunları kendileri restore etmek istemiyorlarsa en azından bizim Belediyemiz ile birlikte ortak çalışma içerisinde bu restorasyonlara başlayabilirler, biz yeri geldiğinde de malzemelerin bir kısmının karşılanması suretiyle de vatandaşlarımıza yardımcı olabiliyoruz.

“Osmaneli ve Bilecik turizmi için bu köy çok önemli”

Buradan Osmaneli’ye giden 8 veya 6 kilometrelik eski bir yol var, bu aynı zamanda biraz önce bahsettiğim gibi Sufiler Yolu’da olarak adlandırılıyor tabi buna da bir işlevlik kazandırırsak turistleri de buraya getireceğiz.

“Ben inanıyorum 5 yıl içerisinde Günüören’e tersine bir göç olacaktır”

Buradaki en eski olan evi de köy konağı haline getirmeyi düşünüyoruz orjinalliğini bozmadan, buradaki amacımız köyün ortak değerlerini ifade etsin istiyoruz. Evlerde kalan dokumalar, tarihi eserler, hepsini buraya koyup yaşayan bir müze şekline getirelim. Bu anlamda burayı ayağa kaldırmayı düşünüyoruz, ben inanıyorum ki bu köye 5 yıl içerisinde emeklilerden başlamak üzere tersine bir göç olacaktır. Bunu yaparken de tabi şuna dikkat etmemiz gerekiyor, burası çok tarihi bir köy dedik, geçmiş dönemlerde de Kurtuluş Savaşı ve öncesine baktığımız zamanda en fazla şehidin olduğu köy burası, buda burasının büyüklüğünü ortaya koyuyor artık yöre halkının da büyük oranda Ortaasya’dan gelen Türklerden oluştuğunun bir göstergesi, bu anlamda da çok özellikli bir köy. Bu köyünde bu özelliğinin özellikle dışarıdan gelecek göçlerle çok deforme olmasını istemiyoruz, tarihi özelliğini inşallah Günüören Köyümüz koruyacak.

Yakın bir gelecekte bu köy, gerçekten çok farklı bir konuma gelecek, bu konuda Sivil Toplum Örgütleri de çok duyarlı tabi bu duyarlılık olunca da hepimizin üzerine bizde dahil olmak üzere, Valilikte dahil olmak üzere bir psikolojik baskıda geliyor, inşallah bunlarda buradaki restorasyon çalışmalarının hızlanmasına sebep olur diye düşünüyoruz.

“Günüören bir Türk Köyü olarak öne çıkıyor”

Şunu da belirteyim, biz Osmaneli’ye gelen turistleri Günüören Köyü’ne de yönlendiriyoruz. Bizim turizm konseptimiz içerisinde Günüören Köyümüzde var. Bu anlamda bugün buraya gelen grupta bu konsept içerisindeydi tabi onlarda köy hakkında bilgi sahibi oldular, bu düzenlemeleri yaparsak inşallah bu kafilelerin çok daha fazla arttığını göreceğiz. Buda tabi Günüören Köyümüze yerleşmek isteyen içinde ayrı bir gelir kapısı olacak diye düşünüyorum, çünkü baktığımız zaman bence burada önce hedefler önemli. Bugün Cumalıkızık’tan herkes bahsediyor, Şirince’den herkes övgü ile bahsediyor, buna benzer bir çok örnekte verebiliriz. Günüören Köyü’ne baktığımız zaman bunlardan aşağı kalacak özellikte bir yer değil, bir de özellikle bu geçmişi ile ilgili bahsedersek burası çok farklı bir Türk köyü, bu anlamda da öne çıkıyor yani bunları söyledikten sonra herkesin buna duyarlı olacağına inanıyorum.

“Bize ahşap ve kiremit temin etsinler gerisine karışmasınlar”

Burada da Sivil Toplum Örgütlerine özellikle bir görev düşüyor. Biz Belediye olarak öncellikle şunu söylüyoruz, bize ahşap ve kiremit temin etsinler gerisine karışmasınlar. Kamudan ve özel teşebbüsten ve özellikle buradaki halktan şunu rica ediyorum, bize ahşap malzeme verin Belediye olarak, bize kiremit alın, malzeme yardımında bulunun işçiliğini de bize bırakın diyoruz, yani Günüören Köyü’nün kurtulması gerekiyor o zaman hep beraber başlayalım.

“Cumalıkızık farklı Günüören Köyü farklı bir konsept olabilir”

Tabi Cumalıkızık’takilerde alınmasınlar onlar ayrı bir konsept ama Günüören farklı bir konsept, çünkü burada tarih daha önemli, bir Türk Köyü olarak burasını daha farklı öne çıkartsak, en azından Cumalıkızık kendi konseptinde, Günüören Köyü de farklı bir konsept olabilir.”

Editör: TE Bilişim