Bilecik Belediyeler Birliği Başkanı olması sebebiyle kendi yönetiminde olan BİOSUN’un satılıp veya devredileceğine ilişkin iddiaların yanısıra yapılan %70’lik zam oranıyla BİOSUN’dan çıkmak isteyen Belediyelere ilişkin Bilecik Arena programında soruları cevaplayan Bayırköy Belediye Başkanı Mustafa Yaman, Belediyeler Birliği’nin izni olmadan BİOSUN’un satılmasının ve devredilmesinin mümkün olmayacağını ayrıca maliyetlerin artması sebebiyle gelen zamlardan dolayı %70 oranında zam yapıldığını söyledi.

Başkan Yaman, birlikten çıkmak isteyen Belediyelerin Belediyeler Birliği’nin izni olması dahilinde BİOSUN’dan ayrılıp kendi imkanları ile çöp taşıma işini yapabileceklerini de belirtti.

“BİOSUN nedir, ne değildir?”

Başkan Yaman, BİOSUN ile ilgili yaptığı geniş çerçeveli değerlendirmede, “Birlik Başkanı olarak BİOSUN nedir, ne değildir ona birinci ağız olarak bir açıklık getireyim.15 Belediye’nin kurduğu bir birliktir bu, 4 tane Belediyemiz Büyükşehir Yasası çıktıktan sonra kapandı, 11 tane Belediyemizin ortak hareket etmesi amacıyla kurulan bir birliktir.

“Burası satılabilir mi, satılamaz öyle bir şey yok”

BİOSUN’da bu çerçevede kurulan bir firmadır. Burasının ismi Katı Atık Bertaraf Tesisidir. Yap-İşlet-Devlet modeliyle bu tesis kuruluyor hatta ihale olarak 20 yıl süre kaldı. Burası satılabilir mi, satılamaz öyle bir şey yok, bu tür dedikodular dönem dönem oluyor devretme konusu ise birlikten onay alınırsa yapılabilir. Diğer türlü tek başına birisi ben bunu aldım diye bir şey yok.

Böyle bir talep olursa Birlik olarak Meclisimizi toplarız ve ona göre kararımızı veririz ama ilgili arkadaşlar, “biz bu işi yapmayacağız, biz bu işi yürütemiyoruz” derlerse de Belediyelerimiz bunlarla ilgili tedbirlerini de alacaktır.

“Masraflarda biraz çoğaldı”

Çöp toplama meselesi ve zam konusuna gelirsek neden bu zam oldu, eskiden toplama ve taşıma yapılıyordu. Burası 29-30 Ekim’de devralındı, bundan önce orada herhangi bir üretim yoktu, çöpler ayrılaştırılıyordu ama enerji sözleşmesi henüz yapılmamıştı, yani toplama ve taşıma yapılıyordu, bertaraf kısmı yoktu. Şimdi 29 Ekim’de sözleşmesi yapıldı, 30’undan itibaren de burada elektrik üretilmeye başlandı, dolayısıyla da masraflarda biraz çoğaldı o artış da oradan geliyor.

Bozüyük Belediyemiz ile ilgili bir sıkıntı oluşmuştu orada sadece toplama ve depolama yapılıyordu en son mahkemeye veren Belediyemizde orası tüm Belediye Başkanlarımıza bu konuda teşekkür ediyoruz ama özel gayret sarfedenlerden bir tanesi Talat bey, Birliğin ayakta durması noktasında. Talat bey ve BİOSUN’da ki yetkililerle oturduğumuzda orada da ortak bir noktada anlaşıldı. Bozüyük Belediyemizin bu konudaki sözleşmesi alındı yaklaşık 20 günden beride Bozüyük Belediyemizin aynı diğer Belediyeler gibi uygulaması başlatıldı.

“Bizim öncelikli derdimiz Belediyelerin bütçelerini desteklemek”

Burada toplama, taşıma ve bertaraf olarak üç ayrı aşama gerçekleşiyor. İlk önce çöpünüz alınıyor, daha sonra taşıması var bunun daha sonra da bertarafı var dolayısıyla iki Belediyemiz, “biz bunu kendimiz taşısak nasıl olur” dediler, şu anda görüşme aşamaları devam ediyor.

Biz yetkililerle görüşeceğiz toplama, taşıma, bertarafla ilgili yeni bir Komisyon kurulacak. Bu Komisyon karar verecek, rakamlar eğer uyarsa toplama ve taşımayı kendileri yapacak tabi ki bizim öncelikli derdimiz Belediyelerin bütçelerini desteklemek, onlara faydalı olmak, onlara bu konuda bir imkan tanınabilir tabi buna yine Birlik Meclisi karar verecek. Birlik Başkanı olarak buna benim tek başıma karar vermem şık olmaz, inşallah Belediyelerimiz bu konuda nasıl kar edeceklerse onların arkalarındayız” görüşlerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim